Yüz yenileme programları (germe- yenileme- dolgu- botoks işlemleri)

Yüzdeki bu yaşlanma belirtilerine karşı yapılabilecekleri iki ana grupta toplayabiliriz: 1. Yüz germe-yenileme operasyonları Alın germe- kaş kaldırma Yanak (yüz) germe Boyun germe Göz kapağı estetiği Burun estetiği Diğer düzeltici cerrahiler (lazerle yenileme işlemleri, deri kitleleri ve benlerin alınması, kemik üzerine protez uygulamaları, deri soyma işlemleri vb) 2. Yüzdeki estetik uygulamalar Dolgu uygulamaları: = Yağ dolgusu: Kişinin kendi yağının alınarak yanak, dudak, göz çevresi ve diğer yüz konturlarına verilmesi = Sentetik dolgu maddeleri ile kırışıkların, dudakların ve küçük düzensizliklerin giderilmesi Lazer ile yapılan yenilemeler- Fraksiyone lazer ile cilt yenileme- germe-leke giderme-por daraltma Cilt soyma işlemleri (Peeling)- Kimyasal (asitlerle), mekanik (dermabrazyon) ve lazer ile peeling Botoks uygulaması (Kasları gevşeterek üzerindeki deri kırışıklarını yok etme) Deri uyarma- canlandırma işlemleri: Dermoroller- mezoterapi- radiofrekans- infrared-vakum- velashape gibi uygulamalar Kozmetik uygulamalar – Cilt bakımları, cilde vitamin ve hormon uygulamaları, krem ve maskeler

Yüz yenileme programları (germe- yenileme- dolgu- botoks işlemleri)

YÜZ YENİLEME PROGRAMLARI

İnsan yaşlandıkça, yılların, güneş ışınlarının, günlük streslerin ve diğer etkenler (dış ortam kirliliği, sigara, içki, kötü beslenme) nedeni ile yüz derisi sarkar, kırışır, üzerinde çeşitli lekeler ve düzensizlikler oluşur. Yaşlı bir yüze baktığımızda; belirgin alın ve göz yanı çizgileri, düşük kaşlar, sarkmış-kırışmış  göz kapakları, torbalanmış alt göz kapakları, derin ağız kenarı ve dudak çizgileri, bozulmuş yüz konturu, derin boyun çizgileri ve perdelenmeleri görürüz. Deri canlılığını kaybetmiş, üzerinde güneş lekeleri ve diğer benler belirmiş, incelmiş ve kırışmıştır.

Yüzdeki bu yaşlanma belirtilerine karşı yapılabilecekleri iki ana grupta toplayabiliriz:

1. Yüz germe-yenileme operasyonları

Alın germe- kaş kaldırma

Yanak (yüz) germe

Boyun germe

Göz kapağı estetiği

Burun estetiği

Diğer düzeltici cerrahiler (lazerle yenileme işlemleri, deri kitleleri ve benlerin alınması, kemik üzerine protez uygulamaları, deri soyma işlemleri vb)

2. Yüzdeki estetik uygulamalar

Dolgu uygulamaları:
= Yağ dolgusu: Kişinin kendi yağının alınarak yanak, dudak, göz çevresi ve diğer yüz konturlarına verilmesi
= Sentetik dolgu maddeleri ile kırışıkların, dudakların ve küçük düzensizliklerin giderilmesi

Lazer ile yapılan yenilemeler- Fraksiyone lazer ile cilt yenileme- germe-leke giderme-por daraltma

Cilt soyma işlemleri (Peeling)- Kimyasal (asitlerle), mekanik (dermabrazyon) ve lazer ile peeling

Botoks uygulaması (Kasları gevşeterek üzerindeki deri kırışıklarını yok etme)

Deri uyarma- canlandırma işlemleri: Dermoroller- mezoterapi- radiofrekans- infrared-vakum- velashape gibi uygulamalar

Kozmetik uygulamalar – Cilt bakımları, cilde vitamin ve hormon uygulamaları, krem ve maskeler

Yüz Germe ( Facelift, Ritidektomi )
Yüzdeki germe ameliyatının yöntemine hastanın gereksinimine göre karar verilir. Bazı hastalarda sadece yanakların veya alın bölgesi gerilmesi güzel bir sonuç yaratabilir. Gerekli hallerde total yüz germe de (alın-yanak-boyun-çene altı-göz kapaklarını içine alır) yapılabilmektedir. Yüz germede amaç; sarkan—fazlalaşan deriyi gerip fazlasını atmak, gevşemiş kasları ve zarları germek ve asmak, yer değiştiren aşağıya kaymış yüz yağ kitlelerini asmak ve eski yerine çekmek olarak özetlenebilir.
Yüz germe erişkin olan her hastaya (kadın veya erkek) 30- 75 yaş arasında uygulanabilir. Bu ameliyatlar kişiye daha gergin, düzgün konturlu ve daha genç görünümlü bir yüz kazandırır.  Ameliyat etkilerinin ne kadar süreceği hastanın yaşına, deri tipine, operasyon tekniğine (tam yüz germe veya mini germe vb.) göre değişmekle birlikte, etki ortalama olarak 10 yıl kadar sürmektedir. Yüz germe tekrarlanabilen bir operasyondur. Yüz germe yaşlanmayı durdurmaz, fakat hastada yaşına göre daha genç bir görüntü sağlar.

Yüz germe ameliyatları çoğunlukla genel anestezi altında yapılır. Eğer hasta isterse rahatlatıcı ilaç vererek lokal anestezi de yapılabilir. Her estetik cerrahın kendine göre tekniği olmakla birlikte MACS lift son yıllarda tercih edilen yöntem olmuştur. Burada iz; favori hattı önünden başlar, kulak önünde devam eder ve kulak memesi seviyesinde biter. Bu teknik izi azaltmış, fakat germe-kaldırma etkinliği tatminkar olan bir yöntemdir. İzler doğal çizgilere uydurularak mümkün olduğu kadar gizlenmektedir.

Ameliyat süresi tekniğe ve hastaya göre değişir ve 2,5 saatten (mini germe), 6-8 saate (total yüz germede) kadar sürebilir. Yüz germe ameliyatının alın-kaş –şakak germe kısmı endoskopik olarak ta (küçük deliklerden girerek ve endoskop yardımıyla) yapılabilmektedir. Yanak- boyun germe yine klasik olarak yapılmaktadır. Ameliyat sonrası hasta bir veya iki gece hastanede kalmaktadır. İyileşme, şişlik ve morlukların geçmesi 8-10 gün sürmektedir. Operasyon sonrası hasta 3-4 gün kapalı pansuman ile izlenir. Sonra yara izlerine küçük deri bantları uygulanır. Dikişler kendiliğinden eriyen tiptedir. Ameliyat sonrası 4-5. günden itibaren banyo yapılabilir.

Yüz yenileme işlemlerine yanak-boyun liposuction (yağ alma), göz kapağı estetiği, estetik burun ameliyatı, çene konturu düzeltme ameliyatları katılabilir. O zaman yüz görünümünde daha etkin sonuçlar alınabilir. Yüz yenileme girişimlerinde amaç; kişinin yüzünü değiştirmek değil, kendi özelliklerini koruyarak daha güzel görünmesini sağlamaktır.

Yüzdeki estetik uygulamalar:

Botoks uygulaması: Yüzde alın, kaş arası ve kaz ayağı bölgesine botulinum toksini (botox, dysport) uygulanabilir. Bu uygulama kas hareketlerini durdurmakta ve kasın yol açtığı çizgilenmeleri durdurmaktadır. Etkinliği 4-8 ay sürmektedir. Botoks etkisi geçince yeniden yapılabilir. İlacın vücuda yaptığı saptanmış bir yan etkisi yoktur. Allerjik reaksiyonlar son derece az bildirilmiştir.

Doğal Dolgular: Kişinin gövdesinden (karın veya basen) bölgesinden alınan yağ dokusu hazırlanarak küçük enjektörlerle yanak, alın, çene, dudak gibi alanlara enjekte edilebilir. Bunlar yaşayan hücrelerdir. Yağ dokusunda kök hücreler de bulunmaktadır. Yağ dolgusu hem dolgu, hem de (kök hücreler sayesinde) deri altında yenilenme, deride tazelenme ve parlaklaşma etkileri göstermektedir.

Sentetik dolgular:

Yüz ve vücut için laboratuvarda hazırlanmış sentetik dolgular bulunmaktadır. Bunlar derin plan için daha koyu jel kıvamında, deri için daha ince ve akışkan yapıda hazırlanmaktadır. Genelde insan dokularında bulunan destek doku (hyaluronik asit ve hidroksiapatit) yapısındadır. Son yıllarda biopolimer grubu dolgular 1-3 yıl arasında kalıcılık sağlamaktadır.  Bunlar daha çok derin dolgular olarak yüz-yanak ve alın çökme ve zayıflıklarında uygulanmaktadır. Bacak iç konturunda da kullanılmaktadır.

 Daha ince jel yapısındaki dolgular ise dudak yanı çizgiler (nazolabial), dudak üstü-altı dik çizgiler (sigara çizgileri), alın ve kaz ayağı çizgileri düzeltmek için kullanılmaktadır.

Deri lekelenmeleri ve pürüzlenmeleri için ise lazerle, mekanik ve kimyasal soyma (peeling) yöntemleri vardır. Bunlarda amaç görüntüsü ve yapısı bozuk olan üst deri tabakasını atarak daha düzgün ve yenilenmiş bir deri yüzeyi elde etmektir. Bu soyma işlemlerinde deri yenilenmesi yaklaşık 7-14 gün sürmektedir. Alanda birkaç hafta civarında kırmızı pembe bir renk olmaktadır. Deri sonra normal rengine dönmektedir.

Gençlik-Kollajen aşıları: Derideki hücresel aktiviteyi, kollajen üretimini, nemliliği ve canlılığı arttırmak için vitamin komplekleri, sentetik bioaktivatörler mezoterapi veya lazer enerjisi ile birlikte uygulanabilmektedir.

********************************

Merak edilenler- sık sorulanlar:

Ameliyat yerine dolgu, botoks veya endopeel ile aynı sonuç alınır mı?

Ameliyatın yerini tutacak bir yöntem yoktur. Ameliyat gerektiren durumlarda ameliyat yapılmalıdır. Ancak hastanın çizgilenme problemi varsa veya yüzünde hacim kaybı yakınması varsa dolgu ve botoksla sonuç alınabilir.

Yüz germe ameliyatı genç yaşta yapılırsa sonuç daha iyi olur mu?

Dokuların dengesi, elastikiyeti, deri yapısı genç yaşta daha iyi olduğu için ameliyat sonuçları elbette daha genç yaşlarda daha iyi olmaktadır. Fakat öncelikle yüz germe endikasyonu (yapılabilirliği) konması gerekir. Her isteyen kişiye ameliyat yapılamaz.

Ameliyat sonrası dolgu- botoks veya diğer kozmetik uygulama ihtiyacı olur mu?

Dolgu, botoks, peelling(soyma), vakum, velashape, radyofrekans, infrared, masaj  işlemleri ameliyata yardımcı olmak amacıyla yapılabilir. Bunlar işin cilası gibidir ve sonucun daha güzel olmasını sağlar.

Dolgu ve botoks birbiri yerine yapılabilir mi?

Dolgu maddesi enjeksiyonu yüzde bir alanı doldurmak, yenilenme yapmak veya oluşmuş çizgiyi daha düzgün hale getirmek için kullanılır. Botoks (botulinum toksini) ise kas çalışmasını durdurur, böylece kasın kasılması nedeniyle oluşan deri çizgilenmelerini düzeltir. Mekanizmaları farklıdır. Botoks ve dolgu aynı alana bile yapılabilir.

Botoks yaptırmaya başlayınca sürekli yaptırmak gerekir mi?

Böyle bir zorunluluk yoktur. Botoks etkisi 4-8 ay sürer, sonrasında kas tekrar çalışmaya başlar. Çizgilenme yeniden oluşur. Fakat deride eskiye göre daha kötü bir kırışık bırakmaz.

Dolgu ve botoks etkisi kalıcı mıdır?

Her ikisi de geçici etkiye sahiptir. Belli dönemlerde istenirse yenilenir.

Dolgu ve botoksun yan etkileri var mıdır?

Tıbbi olarak dolgu maddesi olarak sıklıkla HA (hyaluronik asit), caHA(Kalsiyum hidroksi apatit) ve hidrojeller (polimer ve fizyolojik serum karışımı)  kullanılmaktadır. Bunlar insan vücudunda bulunan maddelerin laboratuvarda üretilmiş şekillleridir. Bunların kaynaklarda bildirilmiş ciddi bir allerjik reaksiyon veya yan etkisi yoktur. Botoksun da yan etkisi ve allerjik reaksiyonları çok nadirdir. Etkisi lokal kalmaktadır.

Sıvı silikon kalıcıdır deniyor,  dolgu için kullanılır mı?

Evet, sıvı silikon dokuda kalıcıdır, ancak dolgu maddesi olarak kesinlikle kullanılmamalıdır. Dokuda ciddi reaksiyonlara yol açabilir. Silikon sıvı halde enjekte edilemez, dolgu olarak kullanılamaz.  Ancak silikon protezler farklıdır. Bunlar özel protezler halinde kabul edilen alanlarda (meme protezi- eklem protezi- tendon protezi vb) yoğun olarak kullanılmaktadır ve problem yaratmamaktadır. 

Prof. Dr. Atay Atabey

Estetia Estetik ve Plastik Cerrahi

Bu makale 14 Eylül 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Atay Atabey

1958 yılında Ankara' da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Ankara’ da tamamladı. 1977-1983 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde tıp doktorluğu öğrenimi gördü. Mezuniyet sonrası iki yıl mecburi hizmetini yaptı. 1985 yılında Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanlık eğitimine başladı. 1990 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi' nde "Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı" oldu. 1991 yılında aynı fakültede çalışmaya başladı. 1997 yılında "Doçent" ünvanını aldı. 1994-95 ve 1998-2000 tarihleri arasında toplam 2,5 yıl Amerika Birleşik Devletleri, Johns Hopkins Üniversitesi Hastanesi, Plastik Rekonstrüktif ve Maksillofasiyal Cerrahi Bölümü'nde  "Doktora Sonrası Araştırmacı" olarak çalıştı. Burada “kompozit flep prefabrikasyonu, kranio-maksillofasiyal cerrahi, doku transferleri” konularında ...

Etiketler
Blefaroplasti
Prof. Dr. Atay Atabey
Prof. Dr. Atay Atabey
İzmir - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube