Doğumsal kulak anomalileri

Doğumsal kulak anomalileri

Kulak kepçesinin bir kısmı veya tamamı doğumsal olarak gelişmemiş olabilir ve mikrotia olarak adlandırılır. Mikrotia eksik olan kulak kepçesi kısımlarına bağlı olarak aşağıdaki gibi sınıflandırılabilir

Lobül tip mikrotia

Küçük konka tip mikrotia

Konka tip mikrotia

Anotia (hiç olmaması)

Yukarıdaki tiplerin saç sınırının düşük olduğu varyasyonları da mevcuttur.

Kulak kepçesinin yapımında en sık kaburga kıkırdakları kullanılır.

Yeterli kıkırdak doku gelişimi için göğüs kafesi çevresi en az 60 cm olmalıdır.

Hastanın kaburgalarının iyi gelişmesi ve ameliyat sonrası önerilere ayak uydurabilmesi için en az 10 yaşının beklenmesi gerektiğini savunan bir görüş olduğu gibi daha erken yaşlarda çocuk ilkokula başlamadan tedavi edilmesi gerektiğini savunan bir görüş de vardır.

Tedavi belirli aralıklara yapılan 2 veya 3 ameliyatla gerçekleştirilir.

Birinci ameliyatta genellikle kaburgadan alınan kıkırdaklara şekil verilir ve kulak bölgesindeki deri altına yerleştirilir veya o yöreden kaldırılan fasya dokusu ile sarılır ve üzerine deri yaması konur. İkinci ameliyatta kulak kepçesi öne doğru kaldırılarak kafatası ile belirli bir açı yapması sağlanır. Kullanılan tekniğe göre detaylar değişir.

Tek taraflı mikrotia olgularında dış kulak yolu kapalı olsa dahi hastada işitme sorunu olmaz, kemik yoluyla işitme olacaktır; dış kulak yolunu açmaya teşebbüs edilmez.

Diğer Kulak Kepçesi Anomalileri:

Kulak kepçesinin değişik derecede doğumsal şekil bozuklukları olabilir. Nedenine yönelik cerrahi girişimlerle çocuk ilkokula başlamadan tedavi edilmesi önerilir.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Cengiz Açıkel

Prof. Dr. Cengiz AÇIKEL, 1982 yılında Ankara GATA Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp öğrenimini 1988 yılında Derece ile bitirmiştir.1989-1991 yılları arasında Erzincan 3. Ordu Karargah Grup Komutanlığı'nda Pratisyen Hekimlik görevi yapmıştır. İhtisasını 1991-1997 yılları arasında Ankara GATA Tıp Fakültesi'nde tamamlamıştır.1997-2000 yılları arasında GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Kliniği'nde Uzman doktor olarak görev yapmıştır. 2002-2003 yılları arasında Amerika'nın Texas Eyaletine bağlı Dallas Şehrinde bulunan 'University of Texas Southwestern Medical Center at Dallas'ta Plastik Cerrahi Ana Bilim Dalı Araştırma görevlisi olarak görev yapmıştır. 2000-2005 yılları arasında GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi, Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Kliniği'nde Yardımcı Doçent Doktor olarak hizmet vermişt ...

Etiketler
Mikrotia
Prof. Dr. Cengiz Açıkel
Prof. Dr. Cengiz Açıkel
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube