Baş dönmesi tedavisi

Baş dönmesi tedavisi

Baş dönmesi tedavisi çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilecek baş dönmesi şikâyetinin giderilmesi ve kişinin günlük yaşamının sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için yapılır. Baş dönmesi yani “vertigo” tek başına bir hastalık değil; bir semptomdur. Altında yatan nedenler ise genellikle iç ve orta kulak hastalıklarıdır. Bununla birlikte nörolojik problemler de baş dönmesine neden olabilir.

Baş dönmesi sık sık yaşandığında, kişinin günlük yaşam kalitesini düşürebilir. Dolayısıyla altında yatan nedenlerin zamanında araştırılması ve doğru teşhisin konulması oldukça önemlidir. KBB (Kulak-Burun-Boğaz) alanında uzman doktorlar tarafından baş dönmesi değerlendirilebilir ve altında yatan nedenler araştırılabilir. Yazımızın devamında baş dönmesi ve nedenleri hakkında tüm sorularınıza yanıt bulabilirsiniz. İstanbul baş dönmesi tedavisi hakkında daha fazla bilgi için ise Op. Dr. Can Şinasi Kalkavan ile iletişime geçebilirsiniz.

Baş Dönmesi (Vertigo) Neden Olur?

Tıp dilindeki adıyla vertigo, kişinin kendi etrafında hızlı bir şekilde döndüğünde hissettiğine benzer histir. Sıklıkla sersemleme, denge kaybı gibi durumlarla karıştırılır. Ancak baş dönmesi yaşayan kişilerde çevredekiler bir çember gibi kişinin etrafında döner. Baş dönmesi, pek çok nedenle ortaya çıkabilir. Günlük yaşamda, hızlıca bir yerden kalktığımızda ya da ani hareketler yaptığımızda başımızın döndüğünü hissedebiliriz. Benzer şekilde kendi etrafımızda döndüğümüzde, eğlence amaçlı aletlere bindiğimizde de baş dönmesi hissedilebilir. Ancak bu semptomun sık sık yaşanması, farklı rahatsızlıkların da habercisi olabilir.

Vertigonun en yaygın nedeni merkezi sinir sistemi ve iç kulak hastalıklarıdır. Bunun dışında:

Meniere hastalığı

Vestibüler nörinit ve denge sinirlerinin iltihaplanması

Vestibülopati (İç kulak denge sisteminde işlev bozukluğu)

Labirentit

Migren (İç kulak migreni)

Psikolojik nedenler

Barotravma

Akustik travma (Yüksek sese bağlı iç kulakta oluşan hasar)

Akustik nörinom

Beyne giden kan damarlarında daralma olması

Multipl skleroz

Beyin tümörleri

Boyun, omurga ve kas yapısı hastalıkları baş dönmesine neden olabilir.

Baş dönmesine neden olan, en yaygın hastalıklar:

Benign paroksismal pozisyonel vertigo: Yatağa yatıp-kalkarken ya da kişi ayakkabısını giymek için eğildiğinde ortaya çıkan baş dönmesidir. Çoğu hastada dönme kısa sürer. Nadiren de olsa 1 dakikanın üzerine çıkabilir. Yaygın olarak “denge kristallerinin dağılması” olarak da bilinir. En temel nedeni iç kulakta bulunan kalsiyum-karbonat kristallerinin yarım daire içerisine kaçmasıdır. Tedavisi için bu kristallerin bulunduğu alanın tespit edilmesi ve sağlıklı bölgeye ulaştırılması gerekir. Eğer yeri doğru tespit edilirse basit bir manevra ile bu işlem yapılabilir. Böylece herhangi bir ilaç kullanmadan, tamamen başarılı sonuçlar elde etmek mümkündür.

Meniere hastalığı: Hastalığı tanımlayan bilim insanının ismini alan bu hastalık, baş dönmesinin başlıca nedenlerindendir. İç kulak sıvılarının dalgalanması sonucu oluşur ve kişinin hareket anında baş dönmesi hissetmesine neden olur. Aynı zamanda kulakta dolgunluk ve çınlama da hissedilebilir. Atakları benign paroksimal pozisyonel vertigoya göre daha uzundur. Bazı hastalarda dakikalarca sürebilir ya da yarım gün süre ile devam edebilir. Tam olarak nedeni bilinmese de ortaya çıkmasında genetik faktörlerin de rol oynadığı düşünülmektedir. Tedavisinde başlıca yaklaşım, hastanın yaşam ve beslenme biçimini değiştirmesidir. Eğer bu önlemlere rağmen hastalık geçmezse bu durumda ilaç tedavisine başlanabilir.

Vestibüler Nörinit: İç kulak ve beyin arasındaki bağlantıyı sağlayan denge sinirinin iltihaplanması olarak özetlenebilir. Vestibüler nöriniti olan hastalar, çok şiddetli baş dönmesi hissedebilirler. Bu şikâyetler genellikle 1 hafta içinde geçer. Ancak rahatsızlığa bağlı denge kaybı uzun sürebilir. Uzun süren ve yoğun baş dönmesi ataklarında hastanın hastanede kontrol altında tutulması ve tedavi edilmesi tercih edilebilir.

Baş Dönmesi Tedavi Edilebilir Mi?

Sanılanın aksine vertigo tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Bunun nedeni baş dönmesinin bir semptom olmasıdır. Yani altta yatan farklı rahatsızlıkların etkisiyle ortaya çıkar. Bu nedenle eğer doğru teşhis yapılırsa, kişinin ihtiyaçlarına uygun tedavi ile baş dönmesini tamamen ortadan kaldırmak mümkündür.

Baş Dönmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Baş dönmesi tedavisinde önemli olan altta yatan nedenlerin net bir şekilde ortaya konmuş olmasıdır. Baş dönmesi iç kulaktaki rahatsızlıklar, beyin ve sinir sistemi rahatsızlıkları ya da psikolojik faktörler gibi birçok nedenle ortaya çıkabilir. Bu nedenle tanı sürecinde hastanın multi-disipliner bir yaklaşımla değerlendirilmesi ve hasta öyküsünün dikkatlice dinlenmesi oldukça önemlidir. İstanbul baş dönmesi tedavisi:

Kulakta iyileşmeyen iltihap şikâyeti varsa cerrahi ile yapılabilir.

Meniere hastalarında diyet ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları sayesinde büyük oranda azaltılabilir.

Benign paroksismal pozisyonel vertigo uygun manevra ile tedavi edilebilir.

Eğer baş dönmesi beyindeki tümörlerden ya da migrenden kaynaklanıyorsa bu alanda uzman bir doktorun değerlendirmelerine göre ideal tedavi yöntemi belirlenebilir.

Baş Dönmesi İçin Ne Zaman Doktora Başvurulmalıdır?

Herkes zaman zaman baş dönmesi yaşayabilir. Ancak vertigo ile birlikte aşağıdaki semptomların da görülmesi durumunda zaman kaybetmeden bir KBB doktoruna başvurulmalıdır:

Yatarken, yatakta sağa-sola dönerken, ya da başı geriye atınca olan kısa süreli şiddetli baş dönmesinde

Ataklar halinde gelen, kulak uğultusu çınlama ve kulakta dolgunluk hissi ile birlikte olan baş dönmesi

Günlerce geçmeyen şiddetli, bulantı ve kusmanın eşlik ettiği baş dönmesi

Baş dönmesi ile aynı anda başlayan işitme kaybı olması.

İstanbul baş dönmesi ve tedavisi hakkındaki tüm sorularınız için kliniğimizi arayabilir ve randevu alabilirsiniz.

Bu makale 11 Ekim 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Can Şinasi Kalkavan

Op. Dr. Can Şinasi KALKAVAN, 1979 yılında İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde 1997 yılında başladığı tıp eğitimini 2003 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaparak Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında Ağrı Doğubeyazıt Devlet Hastanesi'nde, Özel Medistate Kavacık Hastanesi'nde, Marmaris Aksaz Asker Hastanesi'nde, Özel Beykoz Tıp Merkezi'nde ve Sultanbeyli Devlet Hastanesi, Özel Atlas Hastanesi, Özel Pendik Bölge Hastanesi'nde görev almış olan Op. Dr. Can Şinasi KALKAVAN, mesleki çalışmalarına İstanbul Ataşehir'de bulunan Asya KBB'de devam etmektedir.

Etiketler
Baş dönmesi (meniere hastalığı)
Op. Dr. Can Şinasi Kalkavan
Op. Dr. Can Şinasi Kalkavan
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube