Burun tıkanıklığı

Burun tıkanıklığı

Burun tıkanıklığı kulak burun boğaz ile ilgili rahatsızlıkların en sık görülenlerinden biridir ve birçok sebebi bulunmaktadır.

 

1.      Yapısal nedenler: Burnumuzun her iki yarımını birbirinden ayıran bir yapı bulunmaktadır. Bu duvar benzeri yapıya “septum”, bu yapının eğriliklerine ise  “septum deviasyonu” denmektedir. Burun tıkanıklığının en sık nedenlerinden biridir. Doğuştan  yada özellikle çocukluk çağında buruna alınan darbelerden dolayı  meydana gelmektedir. Ayrıca yine burnumuzun içinde “konka” denilen burun etleri mevcuttur. Bu etlerde meydana gelen büyüme (hipertrofi) de burun tıkanıklığına yol açar. Çocuklarda burun tıkanıklığının en sık sebebi büyümüş geniz etidir. Bu çocuklar genel olarak ağızlarından nefes alırlar genellikle uyurken horlarlar. Daha az sık olarak burundaki polipler ve doğumsal olarak burun yollarının kapalı olması burun tıkanıklığına yol açabilir. 

2.      Enfeksiyonlar: Genellikle herkes yılda 1-2 kez soğuk algınlığı geçirir. Bu virüslerin sebep olduğu  bir hastalıktır. Virüsler burun içindeki dokuya yerleşirler ve burada ödem meydana getirerek burun tıkanıklığına sebep olurlar. Genellikle şeffaf renkli burun akıntısı olur. Antibiyotik kullanmaya gerek kalmaz ve kendiliğinden birkaç gün içinde geçer. Burun akıntısının rengi sarı- yeşil olursa bu durum bakterilerin hastalığa dahil olduğunu gösterir ve çoğunlukla antibiyotik tedavisi gerektirir. Kronik sinüs enfeksiyonlarında çoğunlukla ağrı olmaz ancak burun tıkanıklığı ve akıntı her zaman bulunur.

3.      Allerji: Burun kaşıntısı, hapşırma, gözlerde yaşatma, burun akıntısı ve tıkanıklığı gibi şikayetler genellikle allerji belirtileridir. Bu belirtiler yıl boyu yada dönemsel olabilmektedir. Burunda allerjiye neden olan maddeler dokularla etkileşime girerek çeşitli kimyasallar salgılatırlar ve bu durum burun içindeki dokuların şişmesine, dolayısıyla da burun tıkanıklığına sebep olur. ,

4.      Diğer nedenler: Burun tıkanıklığının diğer nedenleri arasında tümörler, yabancı cisim, burun kanatlarında zayıflık gibi nedenler burun tıkanıklığına sebep olur..

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Can Şinasi Kalkavan

Op. Dr. Can Şinasi KALKAVAN, 1979 yılında İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde 1997 yılında başladığı tıp eğitimini 2003 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaparak Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında Ağrı Doğubeyazıt Devlet Hastanesi'nde, Özel Medistate Kavacık Hastanesi'nde, Marmaris Aksaz Asker Hastanesi'nde, Özel Beykoz Tıp Merkezi'nde ve Sultanbeyli Devlet Hastanesi, Özel Atlas Hastanesi, Özel Pendik Bölge Hastanesi'nde görev almış olan Op. Dr. Can Şinasi KALKAVAN, mesleki çalışmalarına İstanbul Ataşehir'de bulunan Asya KBB'de devam etmektedir.

Op. Dr. Can Şinasi Kalkavan
Op. Dr. Can Şinasi Kalkavan
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube