Horlama ve uyku apnesi

Horlama ve uyku apnesi

Horlama ve uyku apnesi nedir-neden önemlidir?

 

Horlama uyku sırasında üst solunum yollarında oluşan darlık nedeni ile ortaya çıkan ses olarak tanımlanabilir. Normal yetişkinleri %45'i zaman zaman, %25'i her zaman horlamaktadırlar.

 

Horlama 2 nedenden dolayı ciddi bir rahatsızlıktır.

1.      Sosyal nedenler: Horladığı bilinen kişi toplumda alay konusu olur, toplu gezilerde oda arkadaşlığı istenmez ve ailesinde kişilerin uykusuzluğundan sorumlu tutulur.

2.      Tıbbi nedenler: Horlama çok ciddi sağlık problemlerine yol açan uyku apnesi hastalığının en önemli belirtisidir.

 

Uyku apnesi uyku sırasında solunumun en az 10 saniye durmasıdır. Bu durumun gece boyu ortalama saatte 5 kereden fazla olması hastalık olarak kabul edilir.

 

 

Uyku apnesi sırasında kandaki oksijen seviyesi düşer. Bu durum kalp üzerinde ek yük oluşturur ve zamanla tansiyon yükselmesi meydana gelir. Ayrıca uyku apnesi olan kişiler uykunun dinlendirici dönemini yaşayamazlar ve sabah uykularını alamamış, yorgun ve başı ağrıyan kişiler olarak uyanırlar. Bu durum gün içinde kişide konsantrasyon azalması, uykuya eğilim, iş veriminde düşme olarak kendinin gösterir. Ayrıca kalp krizi, felç, unutkanlık, cinsel isteksizlik ve güçte azalma uyku apneli hastalarda sıklıkla görülmektedir.

 

 

         

 

 

 

Hastalığın tedavisi nasıl yapılmaktadır?

 

         Horlama, gündüz uyku hali ve sabahları yorgun uyanma gibi şikayetleri bulunan kişlere öncelikle uyku testi (polisomnografi) yapılır. Bu sayede hem hastalığın kesin tanısı konur, ayrıca eşlik eden başka uyku rahatsızlıkları olup olmadığı değerlendirilir. Uyku testi ayrıca hekime uygulanabilecek tedavi hakkında yol göstericidir.

 

            Horlama ve uyku apnesinin tedavisinde her hastaya uygulanan standart bir tedavi yoktur.  günümüzde en sık olarak 2 yaklaşım bulunmaktadır.

1.      Cerrahi tedavi: Bu tedavi ile üst solunum yollarında darlık yapan bölgelere müdahalede bulunularak bu bölgelerin genişletilmesi ve böylece horlamanın önüne geçilmesi hedeflenir. Bu girişimler hastanın muayenesine göre burun, dil kökü, yumuşak damak yada bademciğe yapılabilir. Cerrahi tedavi maske tedavisi alacak hastalarda solunum yolunu açarak maskeye uyumu arttırmak amacıyla da yapılabilmektedir.

2.      Maske (PAP) tedavisi: Bu tedavide hasta genellikle burundan uygulanan ve odadai havayı basınçlı bir şekilde üfleyen bir cihaz yardımıyla uyur. Amaç solunum yollarında basıncı arttırarak uyku sırasında bu bölgelerin kapanmasını ve nefes durmasını önlemektir.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Can Şinasi Kalkavan

Op. Dr. Can Şinasi KALKAVAN, 1979 yılında İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde 1997 yılında başladığı tıp eğitimini 2003 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaparak Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında Ağrı Doğubeyazıt Devlet Hastanesi'nde, Özel Medistate Kavacık Hastanesi'nde, Marmaris Aksaz Asker Hastanesi'nde, Özel Beykoz Tıp Merkezi'nde ve Sultanbeyli Devlet Hastanesi, Özel Atlas Hastanesi, Özel Pendik Bölge Hastanesi'nde görev almış olan Op. Dr. Can Şinasi KALKAVAN, mesleki çalışmalarına İstanbul Ataşehir'de bulunan Asya KBB'de devam etmektedir.

Op. Dr. Can Şinasi Kalkavan
Op. Dr. Can Şinasi Kalkavan
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube