Bademcik ameliyatı hakkında genel bilgiler

Bademcik ameliyatı hakkında genel bilgiler

Bademcik Ameliyatı

Bademcik ameliyatı, boğazın arkasında bulunan iki lenf bezinin alınması için yapılan cerrahi işlemlerdir. Temel görevi enfeksiyonla savaşmak olan bu bezler, bazı bireylerde şişer ve sağlıklı nefes almayı engeller. Bu durum genellikle çocukluk döneminde belirtilerini verir. Ancak ileri yaştaki kişilerde de bademciklerin büyümesi ya da iltihaplanması söz konusu olabilir. Bademcik ameliyatı, günümüzde “Thermal Welding” olarak adlandırılan, modern bir yöntemle yapılmaktadır. Böylece hem cerrahi sırasında kanama daha kolay kontrol edilebilmekte hem de hastanın ameliyat sonrası iyileşme süreci kısalmaktadır. Bademcik ameliyatı hakkında tüm sorularınız için Op. Dr. Can Şinasi Kalkavan ile iletişime geçebilirsiniz.

Bademcik Nedir?

Bademcikler, boğazın arka kısmında, sağ ve sol köşelerde bulunan lenf bezleridir. Bu bezler, enfeksiyonla savaşmada büyük rolü olan beyaz kan hücrelerini üretirler. Bu nedenle ağız yoluyla vücuda alınan bakteri ve mikroplara karşı bir bariyer görevi görürler. Ancak kimi durumlarda bu bezlerin kendisi iltihaplanabilir. Bu durum tıp dilinde tonsillit olarak da adlandırılır. Bademcik ameliyatı ise “tonsillektomi” olarak bilinmektedir.

Bademcik Ameliyatı Neden Yapılır?

Bademcik ameliyatı genellikle sık geçirilen enfeksiyonlara veya uyku bozukluğuna yol açacak kadar büyüdüğünde yapılmaktadır. Eğer bademciklerin büyümesi medikal ilaçlarla kontrol altına alınamıyorsa cerrahi tedavi seçeneği ile oldukça başarılı sonuçlar alınabilir. Bademcik ameliyatı, günümüzde en sık uygulanan cerrahi işlemlerden biridir. Uzun yıllardır yapılan, oldukça güvenli bir işlemdir. Bu nedenle çocuklarda bile güvenle tamamlanabilir ve bireyin yaşam kalitesi ciddi ölçüde yükselir. Özellikle bademcikler nedeniyle uyku apnesi sorunu olan kişilerde, ameliyat sayesinde daha konforlu ve verimli bir uyku düzenine sahip olmak mümkündür.

Bademcik Ameliyatı Kimler İçin Uygundur?

Bademcik ameliyatı çocuk ya da yetişkin fark etmeksizin gerekli olan herkese yapılabilir. Ancak 3 yaşından küçük çocuklarda, cerrahi için beklenmesi tercih edilir. Bununla birlikte ciddi vakalarda, şikâyetlerin durumuna da bakılarak hasta 3 yaşından küçük olsa bile ameliyat olabilmektedir.

Bademciklerdeki anormal şişkinlik genellikle çocukluk döneminde fark edilir. Bu nedenle bu ameliyat çoğunlukla çocuklara yapılan bir ameliyat olarak bilinmektedir. Yetişkinlik döneminde görülen bademcik büyümesi tedavisi de aynı tekniklerle, ilerleyen yaşa rağmen yapılabilir. Bademcik ameliyatı sayesinde:

Şişmiş bademcik sorunu giderilebilir.

Sık ve yüksek sesle horlama şikâyeti azalır.

Uyku apnesi tedavisine destek olabilir.

Bademcik Ameliyatı Hangi Durumlarda Yapılır?

Bademciği iltihaplanan ya da şişen her hastada dokuların alınması gerekmez. Öncelik cerrahi olmayan tedavilerdir. Bademcik ameliyatına ihtiyaç duyulan durumlar:

İltihabın sık sık tekrar etmesi (1 yılda 7 kez veya 2 yıl arka arkaya yıl başına 5 er kez veya 3 yıl arka arkaya yıl başına 3 er kez enfeksiyon geçirme)

Bademciklerde kanser şüphesi

Büyümeye bağlı oluşan solunum ya da yutma sorunları

İltihaba bağlı olarak sürekli ağız kokusunun olması

Kalp rahatsızlığı, kalp kapakçığı ya da böbrek iltihabı olan hastalar

Geniz eti ile birlikte çene ve diş yapısını bozan büyüme

Bademciklerin Büyümesi Nasıl Tedavi Edilir?

Bademcik büyümesinde genel olarak ilk tercih edilen cerrahi dışı yöntemlerdir. Medikal ilaçlar ve antibiyotikler, bölgedeki iltihabı kurutarak şişkinliğin azalmasına yardımcı olur. Ancak rahatsızlık sürekli tekrarladığında ameliyat en kesin çözümdür.

Çocuklarda Bademcik Ameliyatı Ne Zaman Yapılabilir?

Bu ameliyat için tavsiye edilen çocuğun 3 yaş ve üzerinde olmasıdır. Ancak nadir de olsa 3 yaş altına da bademcik ameliyatı yapılabilmektedir. Eğer;

1 yılda 7 kez veya 2 yıl arka arkaya yıl başına 5 er kez veya 3 yıl arka arkaya yıl başına 3 er kez enfeksiyon geçirme

Uykuda nefesi tıkayacak ölçüde büyük bademcikler söz konusuysa küçük çocuklara da uygulama yapılabilir.

Bademcik Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Günümüzün modern cerrahi yöntemleri sayesinde bu ameliyatlarda da kanama riskini minimuma indirmek ve iyileşme sürecini kısaltmak mümkündür. Bunun için Thermal Welding denilen teknik kullanılabilir. Dikiş kullanılmadan tedavinin yapılmasına olanak verdiği için bu yöntem günümüzde sıklıkla tercih edilmektedir.

Bademcik Ameliyatından Sonra İyileşme Süreci Nasıldır?

Bu operasyon sonrasında iyileşme süreci çok zorlayıcı ve ağrılı değildir. Bu nedenle çocuklar da bu süreci kolaylıkla atlatmaktadır. Erişkin hastalarda ağrı bir miktar daha fazla olur.  Ameliyat sonrasında boğazda hafif bir ağrı ve acı hissi olması oldukça normal, beklenen bir yan etkidir. Bu rahatsızlık hissi kısa sürede geçer. Hastanın sesinde de hafif bir çatallaşma olabilir. Ses genizden geliyormuş gibi çıkabilir. Bunlar kısa süre sonra geçer ve kişi yaklaşık 1-2 hafta içerisinde günlük yaşamına dönebilir.

Bademcik Ameliyatından Sonra Ne Kadar Hastanede Kalınır?

Bademcik ameliyatı çoğunlukla günübirlik bir işkemdir. Sabah ameliyat olan hasta 5-6 saat sonra taburcu olabilir. Bazı durumlarda 1 gün hastanede yatış gerekebilir. Taburcu olunduktan sonra ise 3 gün, verimli bir şekilde dinlenme önerilir. Bu süreçte okul ve iş izni alınması yerinde bir karar olacaktır. Aynı zamanda ilk birkaç gün mutlaka yumuşak ve soğuk besinlerin tüketilmesi tavsiye edilir. Operasyondan 2 hafta sonra ise kişi tamamen iyileşir ve ameliyata bağlı yan etkiler, ağrı ve acı hissi tamamen ortadan kalkar.

Bu süreçte dikkat edilmesi gerekenlerden biri de ağır sporlardan kaçınmaktır. İyileşme sürecinde yaklaşık 2 hafta kadar ağır bedensel aktiviteden uzak durmak gerekir.

Bademcik Ameliyatı Fiyatları

Bademcik ameliyatından sonra kişi rahatça nefes alabilir. Boğaz ağrısı ve uyku apnesi sorunları ciddi oranda azalır. Bu nedenle zamanında teşhis ve tedavi oldukça önemlidir. Eğer büyüme zamanında fark edilmezse büyüme sorunları ortaya çıkabilir. Bademcik ameliyatı fiyatları ise tercih edilen cerrahi yöntemine göre değişebilmektedir. İstanbul bademcik ameliyatı ve fiyatları ile ilgili daha fazla bilgi için Op. Dr. Can Şinasi Kalkavan ile iletişime geçebilirsiniz.

Bu makale 15 Eylül 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Can Şinasi Kalkavan

Op. Dr. Can Şinasi KALKAVAN, 1979 yılında İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde 1997 yılında başladığı tıp eğitimini 2003 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaparak Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında Ağrı Doğubeyazıt Devlet Hastanesi'nde, Özel Medistate Kavacık Hastanesi'nde, Marmaris Aksaz Asker Hastanesi'nde, Özel Beykoz Tıp Merkezi'nde ve Sultanbeyli Devlet Hastanesi, Özel Atlas Hastanesi, Özel Pendik Bölge Hastanesi'nde görev almış olan Op. Dr. Can Şinasi KALKAVAN, mesleki çalışmalarına İstanbul Ataşehir'de bulunan Asya KBB'de devam etmektedir.

Etiketler
Bademcik iltihabı tedavisi
Op. Dr. Can Şinasi Kalkavan
Op. Dr. Can Şinasi Kalkavan
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube