Bakteri toksini nedir?

Bakteri toksini nedir?

Toksin bir proteindir ve “Clostridium” adlı bakteriden üretilir. Uzun zamandır göz ve nöroloji alanlarında kullanılmasıyla beraber son yıllarda kozmetik alanına giriş yapmıştır. Ameliyatsız olması sebebiyle genç kalmak isteyen hem erkek hem de kadınlar bu yönteme başvurmaktadırlar.

Toksin, yüzde beliren kırışıklıkları ve ince çizgileri yok etmenin en güvenilir ve en kolay yöntemlerinden biridir. Çoğu estetik operasyonun aksine toksin uygulaması esnasında herhangi bir kesme işlemi gerçekleşmez. Kişi, uygulama sırasında herhangi bir acı ya da ağrı hissetmez. Aynı gün, işlerine kaldığı yerden devam edebilir. Toksin, estetik alan dışında tıbbi amaçlarla da kullanılabilir. Özellikle aşırı terleme, migren ağrıları, diş gıcırdatma ya da servikal distoni gibi kas rahatsızlıklarının tedavisinde tercih edilmektedir.

B.Toksin Uygulamaları Etki Süresi

Toksin uygulamasının etki süresi uygulanan bölgeye göre değişiklik göstermektedir.

Estetik amaçlı olarak uygulamalarda alın çizgileri, kaz ayakları ve glabella-kaş ortasına yapılan toksin uygulaması etki süresi 4-6 aydır. 4. Ayın sonunda toksin etkisi %30-40 lara kadar düşmektedir.

Toksin uygulamasının koltuk altı terlemelerinde etki süresi ortalama 6-12 aydır. Ancak yapılan çalışmalarda, toksin etkisi geçtikten sonra da uygulama bölgelerinde terleme oranlarında belirgin azalma tespit edilmiştir. Koltuk altı terleme tedavisinde toksin enjeksiyonları 2004 yılında FDA tarafından kabul edilmiştir.

Migren için yapılan uygulamalarda ve diş sıkma (bruksizm)  tedavisi için yapılan toksin uygulamalarında toksin etkisi ortalama 6 ay devam etmektedir.

18 yaşından büyük engeli olmayan herkese uygulanabilir. Kadınlarda hamilelik ve emzirme dönemlerinde ve nöromuskuler hastalığı olan kişilere uygulanmaz.

Bu makale 26 Ocak 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. M.Fatih Somuncu

Uzm. Dr. Mehmet Fatih Somuncu, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Universitesi Tıp Fakültesi (İngilizce Tıp) başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır.Dokuz Eylül Üniversitesinde ihtisas yapmıştır. Bilkent Üniversitesinde İşletme Master’ını tamamlamıştır. Ankara da Özel Güven Hastanesinde , Koru Sağlık Grubunda , Medikal Park Hastanelerinde hem doktorluk hem de yönetici olarak çalışmıştır.  Bakanlığı tarafından açılan kurslarda Gazi Üniversitesi, Yıldırım Beyazıt Universitesi, İstanbul Medipol Üniversitelerinde Mezoterapi, Hipnoz eğitimlerine katılarak sertifika almaya, bu alanlarda tedavi yapmaya  hak kazanmıştır. Kulak Akupunturu (Auriculomedicine ) alanında dünyaca ünlü , Fransız Dr Nogier den temel eğitim ve ileri eğitimleri modüllerini tamamlamış ve belge almıştır. Posturoloji eğitimini ...

Uzm. Dr. M.Fatih Somuncu
Uzm. Dr. M.Fatih Somuncu
Ankara - Medikal Estetik Tıp Doktoru
Facebook Twitter Instagram Youtube