Ayak burkulmaları

Ayak burkulmaları

Genellikle spor sırasında ama bazen de yürürken basit bir ters basma sonucunda ayak bileği burkulmaları olabilir. Her zaman da doktora başvurmayı gerektirecek kadar acı ve ağrı olmaz. Ancak zaman zaman şiddetli burkulmalar ileri derecede acı, ağrı, şişlik ve morarma ile sonuçlanır ve acil servise başvurmak gerekebilir. Doktor muayenesi ve gerek görülmesi halinde çekilecek bir röntgen sonrasında belki bir kırık ile karşılaşılabilir. O zaman mutlaka bir ortopedistin değerlendirmesi ve tedaviyi yönetmesi gerekir. Kırık görülmez ise tedavi şekli bandajlama, soğuk uygulama, ağrı kesici ilaç ve ayağı kalp seviyesinden yukarıda tutarak dinlendirmektir. Eğer ağrı çok şiddetli ve küçük hareketlerle bile dayanılmaz oluyorsa kırık olmamasına rağmen bir atel uygulanması gerekir. Bu atel ağrı biraz hafifleyene kadar kullanılır. 

Genellikle ilk günden itibaren ayağın üzerine basarak yürümek mümkün olsa bile ağrı ve şişliği çabuk kontrol altına almak için fazla yürümemek, ayağı yukarıda tutarak dinlenmek önerilir. Şiddetli ağrılar geçince bandaj veya elastik bileklik kullanarak günlük hayata dönülebilir. Spora dönüş için ise ağrı ve hassasiyetin iyice azalması beklenmelidir, ki bu süre hafif burkulmalar için 1 hafta şiddetli burkulmalarda 6 haftaya kadar uzayabilir. İki ay ve daha fazla süre devam eden ağrılar yada takılma, kilitlenme hissi varsa bir ortopediste başvurmak gerekir. Bu defa muayene sonrasında belki de bir MR gerekli olacaktır. MR sonuçlarında da sıklıkla bağ yaralanması olduğu görülür. Bu yaralanma her hasta için ameliyat gerektirmez. MR ayrıca eklem kıkırdakları ve kemik yapı hakkında ek bilgiler verir. Eklem kıkırdağı sorunları cerrahi tedavi gerektirebilir, ki bu da artroskopik yöntemlerle yapılabilir.

 

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Kürşat Teker

Ankara, 1965 doğumludur. İlk ve orta öğretimini TED Ankara Kolejinde tamamladıktan sonra Hacettepe Üniversitesi İngilizce Tıp fakültesinden 1989 da mezun olup 1994 yılında da yine Hacettepe Üniversitesinde Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalında ihtisas eğitimini tamamlamıştır.

1996 yılından itibaren Ankara'da Özel Çankaya Hastanesi'nde Ortopedi Kliniği'nin ve Çankaya Ortopedi Grubu'nun kurucuları arasında yer almıştır. Geçen 20 yıllık süre içerisinde özellikle diz, kalça, ayak bileği ve omuz eklemi hastalıkları, artroskopik cerrahi, eklem protezleri ve travmatoloji konularında yoğun çalışmaları olmuştur. Bu konularda yurtiçi ve yurtdışı eğitimlerde, eğitmen ve katılımcı olarak yer almıştır. 

Etiketler
Ayak burkulmaları
Op. Dr. Kürşat Teker
Op. Dr. Kürşat Teker
Ankara - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube