ÖN ÇAPRAZ BAĞ YARALANMALARI: GENEL BİLGİ

Op. Dr. Kürşat Teker
Op. Dr. Kürşat Teker
11 Mart 2016510 görüntülenme
Randevu Al
ÖN ÇAPRAZ BAĞ YARALANMALARI: GENEL BİLGİ

Ön Çapraz Bağ (ÖÇB) sıklıkla koşma ve yön değiştirme içeren sporlarda ve rakip sporcu ile temas içermeyen hareketler sırasında olur. Bunun dışında yüksek bir yerden diz burkularak düşme veya buna benzer yaralanmalar ile de oluşabilir. Bağı koparan mekanizma yerde sabit olan ayağın üzerinde vücüdun zorlu bir şekilde dönmesidir. İlk anda dizde şiddetli acı ile birlikte bir kopma sesi ve hissi duyulması çok tipiktir. Hemen ardından dizde şişme olur ve üzerine basmak ve spora devam etmek imkansız hale gelir. 

Bu tip yaralanmanın peşinden bir hafta kadar dinlenme ile birlikte soğuk uygulama ve bandajlamayla şişlik ve ağrı azalarak diz iyileşmiş görüntüsü vermeye başlar. Ancak ÖÇB ın kendiliğinden iyileşme yetisi yoktur. İyi hisseden kişi bazen uygun tıbbi görüş almadığı için ne tür bir sorun olduğunu bilmeyerek spor yapmaya tekrar başlayabilir. Bu durumda tekrarlayan diz burkulmaları olmaya başlar. Bu sefer şişlik ve ağrı da ilk seferde olduğu kadar fazla olmayabilir. Birkaç ayda bir burkulma yaşayan kişinin bu durumu fazla önemsememesi sıkça karşılaşılan bir durumdur. Fakat tekrarlayan burkulmalar diz içerisinde kıkırdak ve menisküs yaralanmalarını da beraberinde getirir. Bu da halk arasında kireçlenme denilen, tıbbi dilde ise osteoartrit dediğimiz hastalığı tetikler. Giderek ağrılı bir diz olmaya başlar. 

Peki ilk yaralanma sırasında menisküs ve kıkırdak yaralanması varsa ne olur? Bu durumda hasta genellikle bir ortopediste başvurur ve gerekli incelemeler yapılır.  Kendiliğinden iyileşme yeteneği olmayan ÖÇB için rekonstrüksiyon (yeniden bağ oluşturma) ameliyatı yapılması gerekir. Yöntemleri çeşitlidir ancak günümüz modern tekniklerinden en sık kabul görerek uygulananı hastanın kendisinden alınan bir tendon parçası ile artroskopik yöntemle bağ rekonstrüksiyonu ve aynı ameliyat sırasında eşlik eden menisküs ve kıkırdak yaralanmalarının da tedavisidir. 

 

Etiketler

Acl rüptürüÖn çapraz bağ yaralanmalarıÖn çapraz bağ yaralanmaları nedenleriÖn çapraz bağ yaralanmaları belirtileriÖn çapraz bağ yaralanmaları tedavisiÖn çapraz bağ yaralanmaları tanısı

Yazar Hakkında

Op. Dr. Kürşat Teker

Op. Dr. Kürşat Teker

Ankara, 1965 doğumludur. İlk ve orta öğretimini TED Ankara Kolejinde tamamladıktan sonra Hacettepe Üniversitesi İngilizce Tıp fakültesinden 1989 da mezun olup 1994 yılında da yine Hacettepe Üniversitesinde Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalında ihtisas eğitimini tamamlamıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır