Aşırı telefon ve bilgisayar kullanımı el hastalıklarına davetiye çıkarıyor

Aşırı telefon ve bilgisayar kullanımı el hastalıklarına davetiye çıkarıyor

Hepinize merhaba,

Günümüzde bilgisayar kullanımının ve akıllı telefon kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte, eskiden ağır el iş yapanların yaşadığı el ve bilek sorunları, artık ofis çalışanlarının da en büyük dertlerinden biri.

Bilgisayar ve akıllı telefonların, günlük hayatımızın vazgeçilmezleri arasına girmesi ve çok fazla kullanılmasına bağlı olarak, ellerde meydana gelen tendon ve sinir sıkışmaları ile takılmalar, el sağlığını önemli ölçüde tehdit etmektedir. 

Bilgisayar kullanımı esnasında, tekrarlayan ve zorlayıcı pozisyonda küçük hareketler, el ve el bileği ağrısına neden olabilmektedir. 

Bu tür durumlarda kronik rahatsızlık olmaması ve herhangi bir sorun yaşanmaması adına vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerekiyor.

Çalışma masası, klavye, mouse ve ekran yerleşimi, çalışmaya ara verip vermeme ve dinlenme periyotları, el ve el bileğiyle ilgili rahatsızlıkların oluşumunu tetikleyen faktörler arasındadır. Özellikle bilgisayar kullanım esnasında, mouse yerleşimin, kişinin rahat hareket etmesini sağlayacak şekilde konumlandırılması gerekiyor. 

Uzun süreli kullanım sırasında, kolun uzun süre boyunca desteksiz şekilde havada tutulması da sorunlara neden olabilir. Bu yüzden, çalışma sırasında mutlaka kolun destek alacağı kadar uzunlukta masalar tercih edilmelidir. Bunun yanında, bilgisayar masasının boyutu ve yerleşimi de büyük önem taşıyor

Çeşitli Egzersizler Faydalı Olacaktır

Yeterli dinlenme ve fazla zorlama yapmadan, daha konforlu bir çalışma ortamının sağlanması, ergonomik kurallara uyum, uzun süreli tekrarlayan işlemlerden kaçınmak, omuz hizasından yüksekte çalışmamak el, el bileği, kol ve omuz sağlığını korumak için önemlidir. 

Ayrıca fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemleri ve çeşitli egzersiz hareketleri, el ve bilek şikayetlerinin önüne geçme konusunda destekleyici önlemler olacaktır.

Herkese sağlıklı haftalar,

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ali Arsoy Otuzbir

Op. Dr. Ali OTUZBİR, 1978 yılında Hatay'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde tamamlayarak Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur. 

Gümüşhane Devlet Hastanesi ve Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hasta kabulü yapan Op. Dr. Ali OTUZBİR, mesleki çalışmalarına Bursa Özel Esentepe Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Egzersiz
Op. Dr. Ali Arsoy Otuzbir
Op. Dr. Ali Arsoy Otuzbir
Bursa - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube