Kalça protezi ile yaşam kalitenize değer katın

Kalça protezi ile yaşam kalitenize değer katın

Herkese Merhaba,

Kalça, vücudumuzdaki en büyük yük taşıyıcı eklemler arasında yer almaktadır. Kalça eklemi de, uyluk kemiğinin yuvarlak başının leğen kemiği ile birleşmesinden oluşur. Kalça ekleminde hasar oluştuğunda, kişi çok ağrı çekiyorsa gerekli tetkiklerin ardından kalça protezi ameliyatı önerilir.

Kalça protezi, genellikle kalça kireçlenmesi sonucunda tedavide uygulanan cerrahi yöntem olarak adlandırılır. Protez rahatsızlık nedeniyle sıkıntı yaşayan kişinin yaşam kalitesini yükseltir ve daha rahat hareket etmesine yardımcı olur. Aynı şekilde ağrıları ortadan kaldırarak hareket kısıtlılığını yok eder. Kalça protezi özel bir maddeden yapılır. Gelişen teknoloji sayesinde artık uygulanan protezlerin insan vücuduna herhangi bir zararı olmamaktadır.

Kalçada oluşan rahatsızlık kişinin günlük yaşamında bazı sıkıntılara neden olabilir. Bu nedenle hissedilen ağrı ve belirtilere dikkat edilmesi gerekir. Eğer ağrı merdiven inip çıkma, yürüme, eğilme gibi aktivitelerde kendini hissettiriyorsa, sürekli devam ediyorsa, ağrı kesicilerle iyileşme göstermiyorsa, kalçadaki sertlik bacağı hareket ettirmeye ya da kaldırmaya engel oluyorsa rahatsızlığa mutlaka müdahale edilmesi gerekir.

Belirtilerin ardından kalça protezi ameliyatına karar verilmişse öncesinde gerekli tahlil ve tetkiklerin yapılması önemlidir. Çıkan sonuçlar doğrultusunda yaşla birlikte genel sağlık durumu değerlendirilir. Ağrının şiddetine bakılır ve kemik taraması gibi tetkikler istenir. Ameliyattan sonra başarı oranı oldukça yüksektir. Protez sayesinde elde edilen yeni eklemle kişi gündelik hayatına geri dönecektir.

Kalça protezi kırık hasarına da yapılmaktadır. Protez kırık olan kalçaya geç kalınmadan hemen uygulanmalıdır. Çünkü ilerleyen evrelerde pıhtı oluşma ihtimali vardır ve bu durum felç gibi rahatsızlıklara neden olabilir. Ayrıca ameliyattan sonra hasta bazı hususlara dikkat etmelidir.

Protezin bir ömrü olduğu unutulmamalı. Bu nedenle düşme, çarpma gibi riskli davranışlardan kaçınmalı. En az 7-8 hafta hareketler biraz kısıtlanmalı. Oturup kalkarken öne aşırı eğilmemeye dikkat etmeli. Bir süre bacak bacak üstüne atılmamalı.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ali Arsoy Otuzbir

Op. Dr. Ali OTUZBİR, 1978 yılında Hatay'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde tamamlayarak Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur. 

Gümüşhane Devlet Hastanesi ve Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hasta kabulü yapan Op. Dr. Ali OTUZBİR, mesleki çalışmalarına Bursa Özel Esentepe Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Kalça protezi
Op. Dr. Ali Arsoy Otuzbir
Op. Dr. Ali Arsoy Otuzbir
Bursa - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube