Ard ayak artroskopisi ( ameliyatı )

Ard ayak artroskopisi ( ameliyatı )

Ard Ayak Artroskopisi Nedir ?

Ard ayak artroskopisi ayak bileği ekleminin içine artroskop denilen uzun teleskopik kameralarla bakmak ve inceleme yapmak anlamına gelir.. Ard ayak Artroskopisi işlemi için ayak bileğinin arkasından (aşil tendonunun her iki yanından) iki adet 1 cm uzunluğunda kesi yapılır ve cerrahi işlemler bu iki giriş deliğinden eklem içine sokulan kamera ve cerrahi aletler yardımıyla yapılmış olur.

Ard Ayak artroskopisinin avantajlarını şöyle özetlemek mümkündür: Açılan küçük deliklerden yapılan bir cerrahi işlem olmasından dolayı hastanın ard ayak ameliyatı sonrasında iyileşme süresi açık yöntemlere göre daha kısadır. Eklem kesilip açılmadığından enfeksiyon gelişme riski daha düşüktür. Küçük deliklerden yapılan bir cerrahi işlem olmasından dolayı hastanın ameliyat sonrası hissettiği ağrı daha az olur. Özellikle sporcularda spora dönüşü hızlandıran bir yöntemdir.

Ard Ayak Artroskopisi İle Hangi Hastalıklar Tedavi Edilebilir?

Ard ayak artroskopisi ayak bileğinin özellikle arka bölgesini ilgilendiren başparmak tenosinovitlerde, peroneal tendon sorunlarında,os triganum sendromunda, talus arka bölge kıkırdak hasarlarında, subtalar eklem patolojilerinde, ardayak ganglion kistlerinde ayağın arkasından yapılan artroskopik girişimle başarı elde etmek mümkündür.

Ard Ayak Artroskopisinin Komplikasyonları Nelerdir?

Artroskopi kapalı bir yöntem olmakla birlikte düşük oranda komplikasyonlara sahiptir. Bunları şu şekilde özetleyebiliriz: Eklem içinde enfeksiyon gelişmesi, tromboemboli (bacak damarlarında oluşan pıhtıların başka organlara giderek damarları tıkaması), cerrahi işlem sırasında kıkırdakların zarar görmesi. Bu komplikasyonlardan korunmak için artroskopiyi yapan hekim ve anestezist gereken önlemleri alırlar. Ameliyat sonrası erken dönemde hastayı hareketlendirip fiziksel aktivitesini eski haline getirmeye gayret ederek ortaya çıkma olasılığı olan komplikasyonlar en aza indirilmiş olur.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Adem Aydın

Op. Dr. Adem AYDIN, Tıp öğrenimini Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlamıştır. İhtisasını da yine Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Ortopedi ve Travmatoloji alanında yapmıştır. Mesleki kariyerine 2008 yılının Eylül ayında Iğdır Devlet Hastanesi'nde Ortopedi ve Travmatoloji bölümünde başlamıştır ve 2010 yılının Nisan ayına kadar hizmet vermiştir. 2010 yılının Haziran ayı ile 2011 yılının Haziran ayları arasında Diyarbakır Asker Hastanesi'nde Ortopedi ve Travmotoloji bölümünde görev almıştır.2011 yılının Eylül ayı ile 2012 yılının Kasım ayı arasında İzmit Seka Devlet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji bölümünde görev yapmıştır.   Op. Dr. Adem AYDIN'ın yayınları; Diz Travması - Aydın A, Atmaca H, Müezzinoğlu US. Anterior knee dislocation with ipsilateral open tibial shaft fracture: a 5-year clinical follow-up of a pr ...

Etiketler
Ard ayak artroskopisi nedir ?
Op. Dr. Adem Aydın
Op. Dr. Adem Aydın
Kocaeli - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube