Apseli dişler çekilebilir mi?

Apseli dişler çekilebilir mi?

Bilindiği gibi apse dişlerin pulpa dokusunun yada dişi çevreleyen yumuşak dokunun (periodonsiyum) patojenler (bakteriler) tarafından istilası sonucu bu dokularda enfeksiyon oluşturması ve diş kök yüzeyine erişerek iltihap yapmasıdır.Bu iltihabın klinik olarak  semptomları ise ağrı, o bölgede şişlik ve ileriki safhada akıntı(püy) olarak karşımıza çıkmaktadır.Hatta bazen baş ağrısı şeklinde bulgularda verebilmektedir.Bu safhalarda iltihabi olaya yani apse formasyonuna müdahale edilmezse daha ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Enfeksiyonun ilerlemesiyle  kaynak aldığı dişten çevre dokulara  örneğin boyun ,sinüs boşlukları,yanak ve göz çevresi gibi dokulara ilerlemekte buralarda şişlik oluşturmakta ve ciddi komplikasyonlara yol açabilmektedir.Hasta bu gibi durumlarda başlangıçta var olan şiddetli ağrılarının geçtiğini ancak ağız içinde şişme olduğunu söyleyerek hekime başvurabilmektedir.Enfeksiyon buraya kadar anlatılan ve dişlere komşu olan ilk dağılım yerlerinde tedavi edilmezse ciddi ve tedavisi zor durumlara yol açabilmektedir.

İşte bu noktada enfeksiyonu önleme amacıyla ilk yapılması gereken uzman hekimler tarafından  iyi bir klinik muayene ve enfeksiyonun ciddiyetinin belirlenmesidir. Bunlar yapıldıktan sonra eğer bir şişlik ve apse oluşumu varsa direne edilmesi gerekir. Daha sonra etken olan dişin eğer kök  kanal tedavisi  mümkünse tedavinin yapılması mümkün değilse dişin çekilmesi gerekmektedir.Yani konumuzun başlığında sorduğumuz sorunun cevabını burada vermiş olduk:) Evet apseli dişler uygun görüldüğü takdirde çekimi düşünülebilir! Burada akla gelen sorulardan biri bu gibi durumlarda antibiyotik  kullanmak gerekli midir? bu da  bir diğer  makalemizin konusu olsun;)

Bu makale 28 Nisan 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dt. Murat Arslan

Uzm. Dt. Murat Arslan, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı eğitimini başarıyla tamamlayarak 2014 yılında Diş Hekimi unvanı almıştır. Cumhuriyet Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı'nda uzmanlık eğitimini tamamlamıştır.

Mesleki çalışmalarına Özel Bandırma Royal Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Diş ağrısı sebepleri
Uzm. Dt. Murat Arslan
Uzm. Dt. Murat Arslan
Balıkesir - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube