20 yaş dişleri neden çekilir , çekim sonrası neler yapılmalıdır

20 yaş dişleri neden çekilir , çekim sonrası neler yapılmalıdır

Çenelerde en son süren dişler olan 20 yaş dişleri, sıklıkla sürecek yer bulamamalarına bağlı olarak gömülü veya yarı gömülü olarak kalırlar. Bu bölgelerin mikroorganizmalardan yana oldkça zengin bir ortam olan ağız ortamına açılması ve konumlarından dolayı temizlenemeyen alanlarda bulunması, bölgeyi enfeksiyona açık bir zemin haline getirir. Unutulmamalıdır ki ağız içindeki bir enfeksiyon, kişinin genel sağlık durumu için de risk oluşturur. 

Dişler, folikül adı verilen bir sürme kesesinin içinden çıkarak sürmelerini tamamlarlar. Gömülü kalan dişlerde folikül, zaman içinde kist oluşmasına sebep olarak çene kemiklerinin erimesine, hatta çok ileri vakalarda kırılmasına varan sonuçlar yaratabileceği için kist oluşum ihtimalini elimine etmek amacıyla gömülü 20 yaş dişeri çekilir. 

Ortodonti tedavisinden önce veya tedavi sırasında dişlerin çenede sıralanması için yeterli yer sağlanamadığında ve tedavi bitiminde çapraşıklıklara neden olunmasını önlemek amacıyla gömülü 20 yaş dişleri çekilir.

Operasyon sonrası ağza yerleştirilen tamponun 30 dakikadan önce çıkartılmaması ve ısırılması, kanamanın kontrol altına alınmasını sağlar. 

İşlem sonrası ilk 24 saatte çalkalama ve tükürme hareketinden kaçınılmalı, sızıntı şeklinde ağza giden eser miktarda kan, yutumalıdır. Aksi takdirde yara iyileşmesi için gerekli olan pıhtı, çekim boşluğundan çıkarak iyileşmenin bozulmasına neden olur.Bu süreçte sıcak yiyecek ve içecekler alınmamalı ve sıcak banyo yapılmamalıdır. 

Anestezi etkisi geçinceye kadar 2 ile 3 saat arası dil ve dudak uyuşuk olacağı için farkında olmadan dudağı ve dili ısırmamak için yemek yenmemelidir. 

Bölgeye dışarıdan uygulanacak 2 dakikalık buz kompres, şişlik ve morluk gibi belirtileri azaltır. 

İşlemin ertesi gününden itibaren dişler günde en az 3 kere fırçalanmalı,her fırçalamanın ardından ağız gargarası ile 30 saniye ağız çalkalanarak yaranın dezenfeksiyonu sağlanmalıdır.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Dt. Kerem Turgut Atasoy

Dr. Dt. Kerem Turgut ATASOY, 1984 yılında doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini 2002 yılında Malatya Anadolu Lisesi'nde bitirdikten sonra Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini 2008 yılında tamamlayarak "Diş Hekimi" ünvanı almıştır. Ardından 2009-2015 yılları arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş Çene Cerrahisi Anabilim Dalı'nda eğitim görerek "Ağız, Diş, Çene Cerrahisi Uzmanı" olmuştur.

İmplant Uygulamaları, Çene Eklemi Tedavileri, Artrosentez,Gömülü Diş Çekimleri, Çene Kist ve Tümörleri, Apikal Rezeksiyon gibi alanlarda başarılı tedaviler uygulayan Dr. Dt. Kerem Turgut ATASOY,  kurucu ortağı olduğu Özel Klinik Bursa Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğinde hastalarına hizmet vermektedir. 

Etiketler
20 yaş dişleri
Uzm. Dr. Dt. Kerem Turgut Atasoy
Uzm. Dr. Dt. Kerem Turgut Atasoy
Bursa - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube