Küçük işaretler büyük sorunların habercisi olabilir !

Küçük işaretler büyük sorunların habercisi olabilir !

“Erken teşhis hayat kurtarır.” Bu sözü duymayanımız yoktur herhalde. Bir zamanlar tv reklamlarında kamuspotu videolarında falan kullanılıyordu. Diş Hekimliği muayene pratiğinde de bu geçerli bir durumdur. Benim sadece 10 yıllık hekimlik geçmişimde 3-4 hastada ağız içi değişik tip ve renkte oluşum tespit etmişliğim vardır. 

Bundan daha 2 hafta önce bir hastamdan diş çekimi öncesi çene filmi istediğimde röntgende alakasız bir dişinin kökünde ceviz boyutlarında bir kist olduğunu söylediğimde şok olmuştu. Evet çene kemiği içerisinde ki lezyonlar sessizce yıllar içerisinde çok büyük boyutlara belirti vermeden ulaşabilir. Basit bir diş çürüğü yada çeneye çarpan bir top bile buna sebep olabilir. 

Avrupalılar yılda 2 kez diş hekimine gitmediklerinde sigortadan alacakları indirim hakkını kaybediyorlar diye birşey duymuştum. Burada amaç hastayı hekime ödüllendirme yolu ile kendi sağlığını koruma bilincini kazandırmak. Bizde böyle bir mecburiyet yok. Zaten 6 ayda bir gelen de pek yok. Ben hastalarıma soruyorum en son ne zaman diş ipi kullandınız ? Aldığım cevap genellikle hiç kullanmadım oluyor. İşin kötü yanı düzenli olarak günde bir kez bile fırçalama alışkanlığı yok. Durum böyle olunca hastanelerin diş bölümlerinde randevu almak için akşam saat 8 de randevu ekranı açıldığı anda telefona sarılır o şanslı 100 kişi içine girmek için uğraşırız. 2013 yılında Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Çene Cerrahisi bölümünde uzmanlık yaptığım dönemde klinik nöbetçisi iken gömülü diş çekimi için hastalara 9 ay sonrasına randevu veriyorduk. Şuna bu süre umuyorum daha kısalmıştır. 

Ülkemizde pek çok muayenehane ve diş kliniğinde muayene ücretsiz. Bence bu mükemmel bir fırsat hastalar için. Düşünün yıllarını eğitime adamış onca hekim sizin ağız sağlığınızı ücretsiz olarak analiz ediyor ve belki de çok önemli bir hastalığın teşhisini koyuyor. Ama maalesef durum böyle iken bile pek çok özel diş kliniğinin randevu programları sakin geçmekte. Tedavi ücretlerinin ekonomik gerçeklerin üzerinde olması gerçeğini es geçmiyorum ama en azından muayene olmak gerektiğini de görmezden gelemem. 

Bu satırlarım kaç kişiye ulaşır bilemiyorum. Dilerim çok kişiye ulaşır ve gelecek nesillerde ülkemizde ağız sağlığı yemek yememizin önemli olduğu kadar önemli bir hal alır.

Sağlıkla kalın, çokça gülün..

Bu makale 31 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Bilal Başel

Uzm. Dr. Bilal Başel, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı eğitimini 2010 yılında başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. aynı fakülte de 2015 yılında Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı unvanı almıştır.

2007 yılında Wurzburg Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde Ziyaretçi Hekim olarak bulunmuş, 2014 yılında Plastik Cerrahi Departmanı Rotasyonu eğitimi ve Anesteziyoloji & Reanimasyon Departmanı Rotasyonu eğitimi almış olan Uzm. Dr. Bilal Başel, 2010 - 2012 yılları arasında Acıbadem Fulya Hastanesi'nde, 2012 - 2013 yılları arasında Marmaradent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği'nde, çalışmalarda bulunmuş, mesleki çalışmalarına ise 2016 itibarıyla kuruculuğunu yaptığı İstanbul Özel Çamlıca Dent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği'nde devam etmektedir.

Etiketler
Erken teşhis
Uzm. Dr. Bilal Başel
Uzm. Dr. Bilal Başel
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube