Ameliyatsız boyun fıtığı tedavisinde neler yapılır ?

Ameliyatsız boyun fıtığı tedavisinde neler yapılır ?

Boyun fıtığı; boyun omurları arasında durması gereken diskin, zayıf olduğu bir noktadan omurilik kanalına doğru çıkarak omuriliğe baskı yapmasıdır. Bu bası sırasında disk bazen zarar görmezken bazen parçalanıp omurilik kanalından aşağı kayabilir. Ameliyatsız boyun fıtığı ile ağrılarınızdan çok kolay bir şekilde kurtulacaksınız.

Ameliyatsız boyun fıtığı tedavisi ve ameliyatsız bel fıtığı için sebeplerin oluşma nedenleri arasında; yaşa bağlı omurga kireçlenmeleri, travmalar (düşme, araç içi trafik kazası sonucu boynun aniden öne ve arkaya hareketi) ya da masa başında sabit pozisyonda çalışma sayılabilir.

Boyun ağrısı, enseye kulağa vuran ağrı, boyunda ağrılı kas spazmı, hareket kısıtlılığı, kulak çınlaması, omuzlara ve kollara vuran ağrı yapabilir.

Boyun Fıtığı ilerlerse ellerde kollarda uyuşma, kas gücü ve refleks kaybına neden olabilir. Daha ileri vakalarda ilerleyen kas gücü kaybıyla birlikte elimizde tuttuğumuz şeyleri düşürme şeklinde durumlar yaşanabilir. Ameliyatsız boyun fıtığı tedavisi olacak hastaya teşhis koymak için hastanın hikayesini dinledikten sonra detaylı muayenesi yapılır. Muayenede boyun fıtığı olması şüphesiyle nörolojik muayene ile fıtığın seviyesi hakkında tahminde bulunulabilir. Boyun fıtığı tanısı için altın standart; boyun EMAR’ı olup, EMAR’da boyun fıtığının yeri ve durumu net bir biçimde ortaya çıkar.

Ameliyatsız boyun fıtığı tedavisi fizik tedavi ajanları sonra DRX 9000 uygulaması sonra eğer gerekirse yüksek yoğunluklu laser ve manuel terapi uygulanarak bir seanslık tedavi sonuçlanmış olur. Tedavi bittikten sonra, hastaya özel egzersiz programı verilerek boyun çevresindeki kasların güçlenerek, boyun omurlarına düşen yük azaltılır. Özellikle masa başında çalışan hastaların bu egzersizleri sürekli yapması tedavinin kalıcılığını artıracaktır.

 

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Faruk İbrahimoğlu

Etiketler
Ameliyatsız boyun fıtığı tedavisi
Dr. Öğr. Üyesi Faruk İbrahimoğlu
Dr. Öğr. Üyesi Faruk İbrahimoğlu
İstanbul - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube