Dirsek ağrısı

Dirsek ağrısı

Dirsek ağrısının sadece bir nedeni yoktur.Sadece dirsek kaynaklı olabileceği gibi dirseğe yayılan boyun omuz ya da ön kol kaynaklı ağrılarda olabilir.

Dirsek ağrısı yapabilecek en belli başlı hastalıklar şunlardır.

1- Romatizmal hastalıklar: Özellikle romatoid artrit, ateşli romatizma ve gut dirsek eklemini etkileyebilir.

2- Dirsek kireçlenmesi: İleri yaşlarda ve dirsek kireçlenmesi görülebilir. Özellikle tekrarlayan dirseğe yönelik travmalar sonucu kireçlenme gelişir.

3- Dirseğe yönelik darbeler: Darbenin ağırlığına göre dirsek ekleminin yapısını bozarak eklemde ağrıya yol açarlar.

4- Tendinit ve bursitler: Dirsekteki  tendonlar ve bursa denilen keseciklerde zaman zaman iltihaplanmalar  meydana gelebilmektedir.Pratikte en sık görülen dirsek ağrısı nedeni Tenisçi dirseği olup Lateral epikondilin iltihaplanmasıdır.. Tenisçi dirseğinin sebebi elin aşırı ve tekrarlayıcı kullanmalar sonucu elin üstündeki kasların dirsekteki yapışma yerindeki mikro yırtığa veya inflamasyona bağlıdır. Tenisci dirseği sadece tenis oynayan sporculara özgü hastalık değildir.Tenisçilerden daha çok ev hanımlarında bez sıkma, konserve açma ve yer silme hareketleri sırasında yapılan dönme zorlamaları sonrası daha sık görülür. Bunun dışında bahçe işi ile uğraşanlarda, tornavidayı sık kullananlarda ve el bileğini fazla zorlayarak kullananlarda (sekreterlerde) sık görülür.

5- Sinir sıkışmaları: Ellere giden sinirler bazen dirsekte sıkışarak ele yayılan ağrılara neden olabilirler.ÖZellikle masa başında çalışan kişilerde dirseğin uç kısmının masaya dayanmasına bağlı görülmektedir.

6- Doğumsal nedenler: Doğuştan olma bazı hastalıklarda dirsekte ağrı nedeni olabilirler. Dirseğin tekrarlayan çıkığı, miyozitis ossifıkans, gibi hastalıklar doğuştan veya sonradan olabilir ve dirsekte ağrıya yol açarlar.

7-Boyun kaynaklı nedenler: Boyun bölgesinden kaynaklanan kireçlenmeler, boyun fıtıkları , boyun tutulması ,nadirwen boyunda yer kaplayan tümörler de dirseğe yayılan ağrılara neden olabilirler.

8-Metabolik endokrin bazı dahili hastalıklarıda da dirsekte yanma uyuşma kaynaklı nöropatik dediğimiz ağrılarda olabilir.

Dirsek ağrılarında tedavi yöntemleri:Dirsek ağrısını tedavi etmek, en azından ağrısnı azaltmak için yapılabilecek klasik ve en etkili yöntem dirseğe buz uygulamaktır.İnce bir havluya sarılmış bir buz torbası dirseğe 10 dak uygulanabilir.Ardından 3-5 gün kadar dirseği dinlendirmekte yarar vardır.Zorlayıcı hareketlerden kaçınılmalıdır.Çalışan kişilerde ve sporcularda özellikle hastanın yaşam kalitesini bozmamak adına dirsek ve ön kola uygulanan Kınezyoterapi bantalama teknikleride oldukça işe yaramaktadır. Kınezyoterapi bantalama tekniği ile 3 gün içinde oldukça iyi sonuç alınabilmektedir.

İlaç tedavisi ? İlaç tedavisi özellikle romatizmal kaynaklı ve kireçlenme kaynaklı dirsek ağrılarında    ilk seçenektir. Hekimin tanısına uygun analjezik ,NSAI ya da kortikosteroid ilaçlar kullanılır.

Ulnar oluk sendromu (dirsekte sinir sıkışması) nasıl tedavi edilir?Yüzük ve küçük parmağa giden ulnar sinirin dirsekteki olukta sıkışmasıyla ortaya çıkar. Diyabet, alkolizm ve kanserli kişilerde daha sık görülebilir.İlkin, yüzük parmağın ulnar yarısı ile küçük parmakta uyuşma ve karıncalanma olur. Daha sonra, tabloya özellikle geceleri artan ağrı eklenir. Bası devam ederse el “pençe eli” görünümü alır. Ağrı kesici ve iltihap giderici ilaçları ve lokal enjeksiyon ödemi azaltarak basının ortadan kalkmasına yardımcı olur. Kalıcı tedavi için dirseğe fizik tedavi uygulanabilir. Konservatif tedaviye cevap alınamayan ilerleyici olgularda cerrahi olarak ulnar sinir serbestleştirilir ya da yolu değiştirilir.

Tenisçi dirseğinde tedavi nasıl olmalı?Ağrılar yeni başlamış ise; ilaç- buz ve istirahat tedavisi oldukça başarılıdır. Eğer bu yöntemler ile tedavi sağlanamaz ise özel dirseklik kullanımı- Atelleme yöntemleri ya da Kınezyopterapi ve Fizik Tedavi uygulamalar(ESWT, masaj, ultrason vb.) veya enjeksiyon yöntemlerinden birisi ve birkaçı birlikte kullanılabilir.Enjeksiyon yöntemlerinden uzun yıllardır süregelen Kortizonlu enjeksiyon yöntemi yerini artık hastanın kendi kanı ile yapılan PRP tedavisine bırakmıştır.Bazen tek uygulama bazen de 10 gün ara ile 2 kez PRP uygulması ile % 80-90 oranında başarı sağlanmaktadır.

Tenisçi dirseği korunma gerektir.Tenisçi dirseğinden korunmak için özellikle sık tekrarlanan hareketlerden kaçınmak en önemli çözüm yoludur. Geçmişte ev hanımlarının temizlik sonrasında uzun süre ara vermeden bez sıkmaları, erkeklerin uzun süre tornavida kullanması en önemli nedenler arasında yer alırken; günümüzde uzun süreli mouse kullanılması ve bu mouse’un çok sıkı kavranarak tutulması en önemli nedenlerden biri halini almıştır, ayrıca tenis sporuna olan ilginin her geçen gün artması sonucu amatör sporcuların uzun sure uygun olmayan raket ile vuruş yapılaması günümüzde en önemli nedenler arasında yer almaktadır.Mouse kullanırken eli avucu tam dolduran mouse tercih edilmeli ve çok sıkı tutmamaya dikkat edilmelidir.Sık sık kısa aralar vermeye çalışmalı.

Golfçü dirseği(medial epikondilit) tedavisi de Tenisçi dirseği tedavisi ile hemen hemen benzer özelliktedir.




 

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül Ellialtıoğlu

Yard. Doç. Dr. Ayşegül ELLİALTIOĞLU, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1996 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2001 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı'nda tamamlamıştır.

Beşyüzevler Hayat Hastanesi, Galatasaray Spor Klünü, Esenler Hayat Hastanesi, Özel İstanbul Hospital, Özel Akgün Tem Hospital ,Özel Bilgi Üniversitesi öğretim görevlisi gibi bir çok kurumda görev almış olan Yard. Doç. Dr. Ayşegül ELLİALTIOĞLU, mesleki çalışmalarına İstanbul/Bakırköy'de bulunan Muayenehane & Ozon Sağlık Merkezi'nde devam etmektedir.

İnstagram : dr.aysegulellialtioglu

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
youtube
facebook
Etiketler
Tenisçi dirseği oluşumu
Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül Ellialtıoğlu
Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül Ellialtıoğlu
İstanbul - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube