Romatoid artritte eklem bulguları

Romatoid artritte eklem bulguları

 • Romatoid Artritte (RA), eklem tutulumu hastalığa adını veren, en iyi bilinen ve tanıyı koyduran bulgudur. 

 • Romatizmaların çoğunda eklemler tutulur. Bu nedenle RA'in eklem bulgularını diğerlerinden ayırt ederek tanı koyabiliriz. 

 • RA'de vücudun üst yarısındaki eklemler daha çok tutulur. Buna karşın seronegatif artritlerde alt vücut yarısı tutulumu önceliklidir. 

 • RA'de eklem tutulumu olabildiğince sağ ve sol vücut yarıları arasında dağılır, yani simetriktir. Diğer grupta ise değil. 

 • RA eklem tutulumu, kol ve bacaklarda daha çok gövdeden uzak eklemlerde ortaya çıkar. Karşıt grup seronegatif artritlerde ise gövdeye yakın eklemlerde daha çok görülür.

 • RA'de küçük eklemler daha çok tutulur. Seronegatiflerde ise büyük eklemlerin tutulumu ön plandadır.

 • RA'de ellerde parmakların en uç eklemlerinde tutulum görmeyiz. Buralarda tutulum, artroz denen kireçlenmelerde ve sedef romatizmasında başta olmak üzere diğer romatizmalarda görülür.

 • RA'de omurgada tutulum ise hemen sadece boyunda görülür. Ancak boyun bulguları azımsanmayacak boyuttadır çoğu zaman. Bu nedenle boynu romatizmalının 5. Kol-bacağıdır denir.

 • Buna karşın RA'de bel omurları hemen hiç tutulmaz.

 • Seronegatif artritlerde ise, bel- boyun- sırt ve en tipik bir bulgu olarak sakroiliak eklemler, yani sağrı ve leğen kemikleri arasındaki eklemler tutulur.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mehmet Arman

Prof. Dr. Mehmet İhsan ARMAN, 1949 yılında İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi, Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Almanya'da 6 yıl Romatoloji, Fizik Tedavi - Rehabilitasyon, Radyoloji ve İç Hastalıkları alanlarında Asistan olarak görev almış ve 1980 yılında Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı olmuştur. 1981 - 2014 Yılları arasında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Öğretim Üyesi olarak çalışmalarda bulunmuş ayrıca 1995 yılında ''Profesör Doktor'' unvanı almıştır.  Yurt dışında Eklem Ultrasonografisi ve Manuel Terapi kurslarını başarıyla tamamlamış, 300'e yakın bilimsel yayın, kitap, kitap bölümü çevirisi kongre bilgisi ve konferansı olmuştur.  Prof. Dr. Mehmet İhsan ARMAN, 1986-2005 yılları arasında 7 defa branşının ilk v ...

Etiketler
Eklem iltihabı
Prof. Dr. Mehmet Arman
Prof. Dr. Mehmet Arman
İstanbul - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube