Glutatyon ve kronik ağrılar

Glutatyon ve kronik ağrılar

Glutatyon molekülü son yıllarda üzerinde önemli çalışmalar yapılan glycine, L-glutamine and L-cysteine aminoasitlerinden oluşan intrasellüler bir thiol molekülüdür. Kronik ağrı tedavisinde kullanılan alpha-lipoic acid, n-acetyl-cysteine, L-carnitine, selenium ve vitamin C aslında glutatyonun okside formunu hücre içinde artırarak etki etmektedir.
Glutatyon o kadar önemli bir hücre koruyucudur ki, eksikliğinde apoptozis dediğimiz planlı hücre ölümü tetiklenir. Yine hemolitik anemi ve periferal nöropatinin de glutatyon eksiklğinde geliştiğini biliyoruz.

43 nöropatik ağrısı olan hastalar üzerinde yapılan çalışmada glutatyon uygulamasının yanıcı ağrı ve hissizlik bulgularını yüzde 70’lere varan oranlarda azalttığı bildirildi. 

Glutatyonun damar yoluyla uygulanması hem çok fazla sayıda ağızdan ilaç alınarak okside glutatyon seviyesini yükseltme yerine geçebilecek bir alternatiftir. Çok önemli bir detoksifikasyon kaynağı olduğu için vücutta biriken ağır metal ve benzeri toksinlerin de daha kolay atılmasını sağlar.

Bu makale 9 Kasım 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Hasan Kerem Alptekin

Doç. Dr. Hasan Kerem ALPTEKİN, 22 Kasım 1979 yılında doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Üniversitesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı'nda yapmıştır. 

Diyarbakır Asker Hastanesi, Edirne Devlet Hastanesi, Silopi Devlet Hastanesi, Bahçeşehir Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, gibi bir çok kurumda görev almış olan Doç. Dr. Hasan Kerem ALPTEKİN, uluslarası hakemli dergilerde yayınlanmış bir çok makalesi bulunmaktadır.

Doç. Dr. Hasan Kerem ALPTEKİN, mesleki çalışmalarına İstanbul Belşiktaş'da bulunan Alptekin Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Merkezi'nde çalışmalarına devam etmektedir.

Etiketler
Enjeksiyon yöntemi
Doç. Dr. Hasan Kerem Alptekin
Doç. Dr. Hasan Kerem Alptekin
İstanbul - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube