Alkol kullanımı fazla olanlar nasıl kilolarını dengeler?

Alkol kullanımı fazla olanlar nasıl kilolarını dengeler?

Alkolün uyuşturucu kadar tehlikeli etkileri vardır. Alkol tüketimi modern toplumların vazgeçilmez sosyal aktivitesidir. Bu noktada aşırı alkol alımı sağlık problemleri yaratmaktadır.
Alkolün vücuda zararlı etkisi içilen alkol cinsinden çok ne kadar alkol alındığıyla paralel gider.
Aşırı alkol alımı sizlerin sosyal ilişkilerinizin bozulmasına da neden olacaktır. Diğer taraftan da aşırı alkol  alımı metabolizmanın yavaşlamasına buna bağlı olarak aşırı kilo alımına da neden olacaktır.     

İnsanların çoğu aşırı alkolün stresi azalttığı düşüncesinde olup rahatlama unsuru olarak kullanırlar. Bu yanlış bir kanıdır. Aşırı alkol alımı vücutta metabolik değişiklere, aşırı strese bir çok organlarımızda sağlık problemlerine neden olur.    
Aşırı alkol alımınız sizin iş performansınızı da olumsuz etkileyecektir. Aşırı alkolün merkezi sinir sistemi üzerine de olumsuz etkisi vardır. Kişinin alkol aldıktan sonra kendisini kontrol edememesinin sebebi budur. Aşırı alkol konuşma problemleri yaratmanın yanında merkezi sinir sisteminde de bir çok hasara neden olup kişilerin düşünme yetisini azaltır.

Buraya kadar bahsettiğim aşırı alkol alımı idi. Sınırlı belli ölçüde alkol almak ise kalp damar rahatsızlığı riskini azaltır. Günde 1-2 kadeh şarap veya 1duble rakı  veya  1 duble viski yada 1-2 kadeh kırmızı şarap kalp damar riskine karşı pozitif etkisi vardır.
Aşırı alkolün ilaçlarla da birlikte alımı hem vücut dokularına hem de karaciğere ciddi zararlar vermektedir. İlaç kullanırken  alkol almamaya dikkat edin,yaş ilerledikçe de alkolün vücutta yarattığı hasar artar .

Aşırı alkolün yarattığı sağlık sorunları gençlere oranla daha fazladır.Aşırı almayıp sınırlı miktarda alkol almanın bir miktar vücuda yararı vardır. Bu etkileri size dile getirmek istiyorum sınırlı miktarda alkol alındığında ( günde 1-2 kadeh şarap yada 1 duble rakı gibi) kalp damar sağlığı riskini azaltır.
Felç inme gibi sağlık sorunlarının oluşma riskini azaltır, safra kesesi taşı oluşmasını önler, bira özellikle idrar yollarını iyi çalıştırır. 

Aşırı alkol alımının ise yarattığı sağlık sorunları

Kadınlarda göğüs kanseri, ağız, boğaz, yemek borusu ve karaciğer kanserine yakalama riskimiz artar. Kanımızdaki triğliserit, i yükseltir . Ani tansiyon yükselmelerine neden olur. Özellikle de erkeklerde ciddi anlamda dikkat kaybına neden olur. Kalp rahatsızlığı olanların ise ani ölümlerine neden olabilir.
Kalp yetmezliğine neden olur.Karaciğerde siroza  neden olur. İntihar düşüncesi oluşabilir. Midede  bazı sağlık problemleri de yaratır; Ülser,reflü,gastrit gibi. Az miktarda alkol stresi azaltır.Fazla miktarı ise stresi,i artırır. Bu  noktalara dikkat etmeliyiz.

Bütün bu açıklamalarda belirtmek istediğim tamamıyla alkolü bırakın değil alkol alımını dengeli ve sağlıklı ölçülerde tutmanız olacaktır.
Alkol fazla alındığın da 1 ay içerisinde kişilerde kalıcı kiloya neden olur
Birada alkol oranı % 5
Light birada alkol oranı % 3,5
Şarapta alkol oranı %12
Sert içkilerde ise (bu içkiler cin,votka,viski sayılabilir). Alkol oranı %30 ila %40 arasında değişmektedir. Light içkilerde alkol oranı %35 oranında azaltılmıştır.
Bütün bu açıklamaların doğrultusunda diyet yaparken yada ideal kilonuzu korurken önerdiğim alkollü içkiler rakı,likör,bira,beyaz veya kırmızı şarap,meyve kokteyleridir.
Diyet yapanlara haftada 3 defa 1 kadeh şarap öneriyorum.Kilosunu koruyanlar için ise her gün 1 kadeh şaraptan fazla   almamak şartı ile içile bilir.Yada kilosunu koruyanlar Haftada 3 defa 2 şer kadeh şarap içebilirler.

Özellikle çok az miktarda içmemiz gereken alkoller: Cin,votka,viski,aşırı alkollü enerji veren içecekleri sayabilirim .Eğer aşırı alkol almışsanız alınan alkolün yağa ve kiloya dönüşmemesi için sizlere aşağıda belirttiğim menüyü tavsiye ediyorum.

Günde mutlaka 2,5-3lt su için özellikle alkol alındığı günün ertesi günü bu suyu içmelisiniz , ve detox diyeti yapmalısınız.Diğer  taraftan  sizlere alkolü vücuttan hızlı artımını sağlayacağı bitkisel çay  karışımını vericeğim.
Oğul otu yaprağı + meyan kökü + biberiye yaprağı + şahtere otu + kabuk tarçın + 1 portakal suyu .
Oğul otu yaprağı
+
Meyan kökü
+
Biberiye yaprağı
+
Şahtere otu
+
Kabuk tarçın
Bütün bu bitkilerden bir tutam alıp hepsini bir arada 2 su bardağı suda demleyin,kaynadıktan sonra altını kapatın.5 dakika demlenmesini bekleyin
Daha sonra ise O,5lt suyun içine demlediğiniz çayı ilave edin.Tat vermesi içinde 1 adet portakalın suyu ve limon ekleyebilirsiniz.Bu karışım alkolün vücuttan hızlı bir şekilde atımını sağlayacaktır.

Alkol sonrası detox diyetiniz:

SABAH  : 1 Bardak süt + 2 Kaşık yulaf + 3 Kaşık müsli

ARA       : 10 Kuru erik  

ÖĞLE     : 2  Kase sebze çorbası (karışık sebze çorbası brokoli,havuç,bürüksellahanası, Salata karnı bahar,maydanoz hepsini karıştırarak pişirin).

ARA       : 10 tane kuru erik


AKŞAM a : 2 Kase sebze çorbası  Salata 

ARA: 1 Portakal

Günde 2,5 – 3 lt su içmeyi unutmayın
Tabi ki  bu suyun 0,5 litresi size önerdiğim bitki karışımı suyu olmalıdır.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Banu Kazanç

Etiketler
Alkol kullanımı fazla olanlar nasıl kilolarını dengeler?
Dyt. Banu Kazanç
Dyt. Banu Kazanç
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube