Detoks diyetler nedir ?

Detoks diyetler nedir ?

Detoks , kelime manası olarak toksinlerden arınma anlamına gelir. Toksin dediğimiz maddeler vücuda girdikten sonra vücudu kirletirler ve en çok ta karaciğeri yorarlar . Bu toksinlerin başlıcaları nedir diye bakarsak ; gıda katkıları , alkol , kafein , tarım ilaçları , hava kirliliği , egzoz dumanı , sigara , alkol diyebiliriz. Ne kadar korunursak korunalım bunların birkaçına maruz kalıyoruz . Vücudumuz zaten bu toksinlerle savaş halindedir ancak savunma sistemimizin yetersiz kaldığı zamanlarda bu toksinler kendini yorgunluk , bitkinlik , uykusuzluk ya da aşırı uyku , ağrı , bunaltı ve sinirlilik olarak kendini gösterir. Bu nedenle dönem dönem detoks programlarıyla bu toksinlerden arınabiliriz. Alınan toksinler ter , idrar , dışkı , solunum gibi atım yollarıyla vücudumuzdan gönderilirler .

Peki toksinlerden nasıl arınabiliriz ?

Alınacak en önemli önlem öncelikle toksinlerden uzak kalmaya çalışmaktır

Doğru ve dengeli beslenerek vitamin ve mineralleri vücuda doğru ve yeterli biçimde almaktır

Besinleri hazırlarken ve pişirirken doğru yöntemleri kullanmaktır

Atımı kolaylaştırmak için ortalama 2 litre su tüketmektir

Gereksiz ilaç alımını önlemektir

Düzenli egzersiz yapmaktır

Durağan bir yaşamdan daha hareketli bir yaşama geçmektir.

İnsanın yaşamını bir günde değiştirmesi mümkün olmayabilir . Yapılacak küçük revizyonlarla daha sağlıklı ve dinamik hale gelebilir . Öncelikle kafein alımı azaltılabilir. Çay ve kahve ülkemizin ve geleneklerimizin önemli bir alışkanlığıdır . ancak vücuda gereğinden fazla kafein alımına neden olur. Bu nedenle gün içerinde mümkün olduğu kadar çay-kahve tüketimi azaltılmalı yerine antioksidan değeri yüksek yeşil çay kullanılmalıdır . En etkinliği bilinen çay yeşil çaydır . Diğer bitki çayları da destek olarak kullanılabilir. Kuşburnu , ıhlamur , adaçayı , rezene gibi bitki çayları da yardımcıdır. Ancak tüm bu bitki çayları günlük su tüketimine engel olmamalıdır . her durumda 2 litre kadar su alınmalıdır.

Şeker, vücudumuzu kirleten ve alımı azaltılması gereken maddelerden biridir. Rafine edilen şekere vücudun hiç ihtiyacı yoktur . O ihtiyaç zamanla  , düzenli tüketerek oluşur . Bu nedenle birden kesilemiyorsa azaltılarak yok edilmelidir. Fazla şeker halsizliğe , kan şekeri düzensizliğine neden olabilir.

Yaşam tarzını değiştirmek gerektiği herkes tarafından çok bilinir ama çok ta uygulanmaz . Oysa sağlıklı yaşam için çok önemli bir adımdır . En kolayı bir adımsayar edinmektir . Günde ortalama 8000-10000 adım atılmalıdır . Gerekirse eksik kalan adımlar akşam tamamlanmalıdır . Hareketli bir yaşama geçmek için en uygun yol budur ( eğer düzenli olarak spor yapmıyorsak ) . Egzersizin üzerinde bu kadar duruluyor olmasının birçok haklı gerekçesi var. Dolaşımı hızlandırıyor , toksinlerin atımını kolaylaştırıyor , metabolizmayı hızlandırıyor ve sağlıklı yaşama geçmek için önemli bir tamamlayıcı görevi görüyor.

Sigara sağlık için büyük bir risktir ve önemli bir toksindir . İçersinde 4000’e yakın zehirli madde bulundurur . Bu nedenle detoks programlarında ilk terk edilmesi gereken alışkanlıklardan biridir. Hiç bırakılamıyorsa da alınan C Vitamini ona göre düzenlenmelidir ama mutlaka minimuma indirilmelidir.

 Alkol detoks programlarında bulunmaz çünkü vücudun ihtiyacı yoktur. Düzenli tüketim sonucu bir alışkanlık olur. İhtiyaç olmayan her besin veya madde bedeni yorar ve zarar verir.

Detoks Programı Nasıl Uygulanır ?

Gerçek bir detoks programında şehirden uzak ve bol oksijenli bir ortamda olmanız gerekir. Ancak bu gerçekleşemiyorsa içinde bulunan ortamda mümkün olduğu kadar oksijenle temas edilmeye çalışılmalıdır .

Beslenmeye gelecek olursak en önemlisi besinlerin doğru miktarlarda ve doğru hazırlanmış şekilde tüketilmesi gerekliliğidir. Detoks programları 2 , 3 , 5 ve 7 günlük kürler şeklinde uygulanabiliyor. Maruz kaldığınız toksin durumuna göre süre belirlenebilir. Tüm detoks programlarında sigara , alkol , hazır gıda , gereksiz ilaç , her türlü kimyasal maddeden uzak durulur .

Beslenmede tercihen organik ürünler kullanılır . Böylece tarım ilacı , hormon gibi katkılardan da uzak durulur . Kullanılan sebze ve meyveler mevsime ait olmalıdır. Dondurulmuş veya konserve ürünler tercih edilmemelidir. Taze ve beklememiş olanlar tercih edilmelidir çünkü rafta uzun süre bekleyen ürünlerde vitamin ve mineral kaybı olur.

Bitki çayları destek olarak kullanılabilir . poşet hazır çaylar yerine bitkinin kendisi yada temizliğinden emin olunan açık çay kullanılmalıdır

Rafine edilmiş tahıl ürünleri yerine tam tahıllar kullanılmalıdır . Tam buğday , çavdar , kepekli ürünler daha uygundur . Saflaştırılmamış  tahılların besin değerleri daha fazladır ve sindirimi çalışmasına yardımcıdırlar. B gurubu vitaminler bakımından önemlidirler.

Pişirme kapları cam , çelik veya porselen olmalıdır.

Plastik temaslı yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır

Alüminyum folyolar yemekle temasta olmamalıdır

Cam şişedeki sular tercih edilmelidir

Uygulanacak detoks diyete uygun bir menü örneği aşağıdaki gibidir :

Detoks Menü Örneği

Aç karnına……… 2 bardak su ( oda ısısında )

Sabah……………..1 bardak taze sıkılmış meyve suyu ( mevsim meyvelerinden )

2-3 yemek kaşığı kadar lor peyniri

Bol çiğ sebze ( maydonoz , domates , salatalık , biber vs. )

2-3 dilim tam tahıl ekmeği

Ara………………….1 fincan adaçayı

1 porsiyon meyve

Öğle………………. 100 gr. kadar yağsız et ( haşlanmış veya ızgara olabilir )

haşlanmış mevsim sebzeleri ( çok pişirilmemiş )

bol salata ( 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ve bol limonlu )

1 kase yoğurt ( az yağlı )

Ara………………… 1 bardak taze sıkılmış sebze suyu

Ara………………… 1 porsiyon meyve

Ara………………… 1 fincan yeşil çay

Akşam…………….         

1 tabak haşlanmış mevsim sebzeleri

4-5 kaşık bulgur pilavı

1/ 2 kase yoğurt

Bol salata

Ara………………… 1 meyve

Ara………………… 1 fincan papatya

Hazırlanan günlük menü kişinin yaşına , boyuna , hastalık durumuna özel olmalıdır. Dolayısıyla detoks diyetler de diğer diyet programları gibi kişiye özeldir .

Sağlıklı günler dileklerimle…

                                                        

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Deniz Şafak

Diyetisyen Deniz Şafak,1974 yılında Trabzon’da dünyaya geldi. İlkokul ve ortaokul öğrenimini Trabzon'da tamamlamasının ardından 1997 yılında Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden mezun oldu. Mezuniyetinin ardından 2000 yılına kadar özel bir klinikte bebek ve çocuk beslenmesi alanında ilk serbest çalışan diyetisyen oldu. Diyetisyen Deniz Şafak, 2000 yılında Otacı’da Sağlıklı Yaşam Kulübü Yöneticiliği ve Diyetisyenliği görevine başladı ve özellikle doğru ürünlerle sağlıklı beslenme programları hazırlayarak beslenme ve diyet konusunda eğitim hizmeti verdi. Kendisi, 2005 yılından beri kendi muayenehanesinde hastalarına hizmet vermeye devam etmektedir. Sağlıklı beslenme, zayıflama diyetleri, kilo alma diyetleri, hastalıklarda diyet, gebe ve emzikli beslenmesi, bebek ve çocuk beslenmesi, özel hastalık durumlarında beslenme kon ...

Etiketler
Zayıflama tedavisi
Dyt. Deniz Şafak
Dyt. Deniz Şafak
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube