Su içmeyi ihmal etmeyin!

Su içmeyi ihmal etmeyin!

Vücudumuzun en önemli ihtiyaçlarından biri sudur. Peki yeterli su tüketimine ne kadar özen gösteriyorsunuz? Gün içinde su içmek için susamayı mı bekliyorsunuz? Yoksa su içme alışkanlığını çoktan kazandınız mı?

Yaşa ve cinsiyete göre oranlar değişmekle birlikte insan vücudunun yaklaşık %45-70’i sudan oluşmaktadır. Beynimiz, akciğerimiz ve daha birçok organımız su olmadan çalışamaz. Vücut sıvısının %2 azalması bile yorgunluk, halsizlik, baş ağrısı, görmede bozukluk ve dikkat kaybına sebep olur. Vücudun fazla su kaybetmesine ‘dehidratasyon’ denir ve insan, vücut suyunun yaklaşık %10’unu kaybettiğinde hayati tehlike ile karşı karşıya kalmaktadır. Susama hissi vücut suyunun %1’i kaybedildiğinde oluşur ve eğer sadece susadığınızda su içiyorsanız dehidratasyon başladığında önlem alıyorsunuz demektir. Bu nedenle susamayı beklemeden su içmeyi alışkanlık haline getirmeniz gerekmektedir.

Suyun Vücuttaki Görevleri;

Vücutta oksijen taşıyıcı göreve sahiptir.

Böbreklerdeki toksik maddelerin atımında rol almaktadır.

Yeteri kadar tüketildiğinde, cilt sağlığını düzeltmeye ve korumaya yardımcıdır.

Kan ve lenf sisteminin büyük kısmını oluşturandır.

Sabah uyanıp, su içildiğinde mide salgısını başlatarak sizi kahvaltıya ve güne hazırlar.

Vücut ısısının denetimi için en önemli besin öğesidir.

Susama hissi ile acıkma hissi birbirine benzediği için su, iştahı doğal olarak bastırır ve vücudun depolanmış yağları metabolize etmesine yardımcı olur. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, alınan su miktarı azaldıkça vücutta depolanan yağ miktarı artmaktadır.

NE KADAR SU İÇMELİYİM?

Günlük su tüketimi kişinin yaşına, cinsiyetine, yaşam şartlarına vb. faktörlere göre değişkenlik gösterebilir. Ancak ortalama bir yetişkinin günlük en az 2-2.5 litre su tüketmesi gerekmektedir. Sizin ihtiyacınız olan su miktarını kilonuz x 0.033 formülü ile bulabilirsiniz. Gün içerisinde tüketilen çay, kahve, meyve suyu gibi içecekler su ihtiyacınızı karşılamaz. Özellikle çay ve kahvenin kafein içeriğinden ötürü fazla tüketimi, diüretik etkileri ile vücuttan daha fazla su atılmasına ve ödem oluşmasına sebep olur. Bu yüzden çay, kahve gibi içeceklerin suyun yerine geçtiğini düşünmek yanlıştır. Aksine gün içinde içtiğiniz fazladan çay ve kahve için daha fazla su içmeniz gerekmektedir.

Yeteri kadar su içmediğinizde oluşacak dehidratasyonun işaretleri şunlardır;

Baş ağrıları

Baş dönmesi

Zihinsel performansta düşüş

Enerji yetersizliği

Koyu idrar rengi

İdrar hacminde azalma

Daha fazla su içmek için yapabilecekleriniz;

Suyunuzu değişik tatlarla aromalandırarak tüketimi kolaylaştırabilirsiniz.

Yemeklerden önce 2’şer bardak su tüketerek günlük su ihtiyacınızı karşılamaya çabalayabilirsiniz. Hem bu sayede yemek esnasında iştahınızı da daha kolay kontrol edebilirsiniz.

Renkli bardaklar veya “SU İÇ” notları kullanarak, daha fazla su tüketmeyi amaçlayabilirsiniz.

Ne kadar su içerseniz, o kadar kolay kilo vereceğinizi unutmayın. Böylece motivasyonunuz artacak, daha çok su içmek için çabalayacak ve sağlıklı olacaksınız.

Hem metabolizmanızı hızlandıracak hem de aroması sayesinde su tüketiminizi arttıracak 2 detoks suyu tarifi;

Elmalı Tarçınlı

1,5 lt su

1 küçük elma

2 dal tarçın

Hazırlayacağınız bu suda elmanın biraz kalorisinin olduğunu bilmelisiniz. Ama 0 kaloriye çok yakın bu suda daha önemli olan elmanın o hoş kokusunun olması gün içerisinde daha çok su tüketmenizi sağlayabilir. İçindeki tarçın sayesinde kan şekerinizin daha dengeli gitmesi, uzun süre tokluk sağlaması ve tatlı isteğini baskılaması özelliğinden faydalanabilirsiniz.

Şeftalili Detoks

1,5 lt su

1 küçük boy şeftali-nektari

Birkaç yaprak taze nane

3 dal biberiye

Bol buz

Biraz biberiye etkisi ile süper hızlandırıcı bir içecek karşınızda! Nanenin vermiş olduğu canlandırıcı etki ile her yudumda daha da keyif alacaksınız, bol bol su içerek metabolizmayı coşturacaksınız. Şeftalinin de inanılmaz yakıştığı ve lezzetlendirdiği bu su tarifini yaz aylarında karpuzla da mutlaka deneyin derim!

Bu makale 1 Eylül 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Müge Bayat Sarıbaş

Dyt. Müge Bayat Sarıbaş, 2 Eylül 1994’te Iğdır'da dünyaya gelmiştir. Lisans öncesi eğitimlerinin ardından, 2012 yılında Kırklareli Üniversitesin'de başlamış olduğu Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nü 2016 tamamlayarak "Diyetisyen" unvanı almıştır.  İş Deneyimleri -Arnavutköy Özel Sevgi Tıp Merkezi – Diyetisyen (08.2016-08.2020-4 YIL), -Avrasya Hastanesi- Zeytinburnu(07.2016-08.2016-1 AY), -Has Güzellik Merkezi-Silivri(04.2016-07.2016-3 AY), -Şişli Hamidiye Etfal E.A.H– Onkoloji, Dâhiliye, Çocuk Hastalıkları, Diyabet, Geriatri ve Obezite Servisleri – Stajyer Diyetisyen(2 AY), -İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi – Dâhiliye Servisi –Stajyer Diyetisyen(2 AY), -Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi – Dâhiliye Servisi –Stajyer Diyetisyen(5 AY), -Galatasaray Spor Kulübü – Stajyer Diyetisyen(1 AY), -Trabzon Spor ...

Etiketler
Su içmek
Dyt. Müge Bayat Sarıbaş
Dyt. Müge Bayat Sarıbaş
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube