Diyet liflerinin önemi

Vücudunuzun parçalayıp emdiği yağlar, proteinler veya karbonhidratlar gibi diğer gıda bileşenlerinin aksine, lif vücudunuz tarafından sindirilmez. Bunun yerine, midenizden, ince bağırsağınızdan ve kolonunuzdan nispeten bozulmadan geçer ve vücudunuzdan çıkar. Diyet lifleri, bağırsak sağlığını iyileştirdiği, kilo yönetimine yardımcı olduğu ve kronik hastalık riskini azalttığı için sağlığımız için çok önemlidir.

Diyet liflerinin önemi

 

Vücudunuzun parçalayıp emdiği yağlar, proteinler veya karbonhidratlar gibi diğer gıda bileşenlerinin aksine, lif vücudunuz tarafından sindirilmez. Bunun yerine, midenizden, ince bağırsağınızdan ve kolonunuzdan nispeten bozulmadan geçer ve vücudunuzdan çıkar.

Diyet lifleri, bağırsak sağlığını iyileştirdiği, kilo yönetimine yardımcı olduğu ve kronik hastalık riskini azalttığı için sağlığımız için çok önemlidir.

Liflere diyetinizde yer vermeniz önerilir. Kadınlar günde en az 21 ila 25 gram lif tüketmeye çalışmalı ve erkekler günde 30 ila 38 gram lif tüketmelidir.

Diyet lifleri aşağıdaki tiplerde sınıflandırılabilir:

ÇÖZÜNÜR LİFLER: Bu tür lifler suda çözünür ve şeker, yağ ve kolesterolü tutan bir jel oluşturur.
Bunlar; Yulaf, fasulye, kayısı ve portakal, brokoli ve lahana gibi besinlerdir. Lif takviyesi psyllium içerir.

ÇÖZÜNMEYEN LİFLER: Bu tür lifler, dışkı hacmini artırmak için suyu emer, içeriğin kolondan hızla geçmesine yardımcı olur ve düzenliliği destekler.

Bunlar; Kepekli tahıllar, tam tahıllı ekmek, pancar ve ıspanak gibi lifli sebzeler, böğürtlen ve kivi gibi taneli meyveler.

Diyet liflerinin faydaları:

• Divertikülit ve bağırsak kanseri riskini azaltan kabızlık gibi durumlardan kurtulmaya yardımcı olur.
•Normal vücut kolesterol seviyesinin korunmasına yardımcı olur.
•Lif sindirilmediğinden daha uzun süre tok hissetmenizi sağlar, bu da gereksiz yere dolanmayı en aza indirebilir.
• Yemekten sonra kan şekerindeki artışın azalması.
•Kalp hastalıkları, bazı kanserler, diyabet, inme ve obezite gibi yaşamı tehdit eden hastalıklara yakalanma riskini azaltır.

Lif alımını artırmanın yolları:

• Rafine edilmiş tahıl ürünleri yerine tam tahılı tercih edin.
• Her öğüne çiğ veya pişmiş sebze ekleyin.
• Et alternatiflerinde kuru fasulye ve bakliyatları tercih edin.
• Meyve atıştırmalığını tercih edin.
• Ara öğünlerinize kuruyemiş ekleyin.

Yüksek lifli yiyecekler sağlığınız için iyidir. Ancak çok hızlı bir şekilde çok fazla lif eklemek bağırsak gazını, karın şişkinliğini ve krampları teşvik edebilir. Diyetinizdeki lifi birkaç hafta içinde kademeli olarak artırın. Bu, sindirim sisteminizdeki doğal bakterilerin değişime uyum sağlamasına izin verir.
Ayrıca bol su için. Lif, suyu emdiğinde en iyi şekilde çalışır ve dışkınızı yumuşak ve hacimli yapar.

 

Bu makale 29 Temmuz 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. İrem Ergovan

Diyetisyen İrem Ergovan İrem Ergovan 1999 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. 2017 Yılında Hacı Mustafa Tarman Anadolu Lisesinde mezun oldu. Diyetisyen olmak onun lise zamanlarından beri hayaliydi. Hayalini gerçekleştirmek için lisansına bu doğrultuda yön verip Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünü kazandı. Bölümünden onur öğrencisi olarak mezun oldu. Lisans öğrenimi sırasında Medipol Üniversitesi hastaneleri ve özel kliniklerde stajını yaptı. 4. Sınıf boyunca gönüllü staj yaparak mesleğe olan arzu ve heyecanını daha da arttırdı. Gönüllü olarak çalıştığı özel kurumda iş hayatına atılarak mesleğe olan ilk adımlarını attı. Bu süreçte kendini birçok konuda geliştirdi. Bağlı olduğu kurum bünyesinde görev aldığı TEKKAN PLASTİK ve İFF gibi kurumlarda beslenme danışmanlığı görevini yürüttü. Kendini klinik beslenme alanında ...

Etiketler
Diyet lifi
Dyt. İrem Ergovan
Dyt. İrem Ergovan
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube