Aleksitimi

"Hissedileni sözlerle ifade etmek mümkün değilse konuşmaya ne gerek var?" Diyor Tolstoy. Ne yazık ki hissettiğiklerimizi anlatmak belki de "anlatabilmek" bir çoğumuz için çok zorlayıcıdır. Çünkü duygularımızı adlandırabilmek  konusunda her birimiz aynı oranda becerikli olmayabiliriz. Bazılarımız öyle güzel anlatır, adlandırır  ki duygularını, karşı tarafa aklından geçenleri, ve yaşadıklarını birebir aktarabilir. Bazılarımızsa bu konuda o kadar da iyi değildir. Kendi duygularını tanımlamakta, ne hissettiğini anlamak ve karşı tarafa aktarmakta epey güçlük çeker.

Aleksitimi

"Hissedileni sözlerle ifade etmek mümkün değilse konuşmaya ne gerek var?" Diyor Tolstoy.

 

Ne yazık ki hissettiğiklerimizi anlatmak belki de "anlatabilmek" bir çoğumuz için çok zorlayıcıdır. Çünkü duygularımızı adlandırabilmek  konusunda her birimiz aynı oranda becerikli olmayabiliriz. Bazılarımız öyle güzel anlatır, adlandırır  ki duygularını, karşı tarafa aklından geçenleri, ve yaşadıklarını birebir aktarabilir. Bazılarımızsa bu konuda o kadar da iyi değildir. Kendi duygularını tanımlamakta, ne hissettiğini anlamak ve karşı tarafa aktarmakta epey güçlük çeker.

 

Hatta bu güçlük bazı durumlarda bir bozukluk olarak da ifade edilir. "Aleksitimi." Kişi için duygular tamamen sığlaşır ve kişi bu duyguları adlandıramaz, ayırt edemez ve karşı tarafa aktaramaz.  Bu da hem kendi, hem de çevresi için oldukça zorlayıcı bir sürece işaret eder.

 

Bu makale 20 Mayıs 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Dan. İrem Doğan

Ben Psikolojik Danışman İrem Doğan.  2023 senesinde Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nden mezun oldum. Lisans hayatımda çeşitli stajlar ve eğitimler ile kendimi alanımda geliştirme fırsatı buldum. Bunlara ek olarak lisans hayatımda çeşitli sivil toplum örgütlerinde sorunluluklar üstlendim. Sivil toplumda çalışma alanlarım yaşlı ve gençler üzerine oldu. Şimdi ise meslek alanımda ergen, genç ve genç yetişkinler ile çalışmaktayım. 

Etiketler
Duygular
Psk. Dan. İrem Doğan
Psk. Dan. İrem Doğan
Ankara - Psikolojik Danışman
Facebook Twitter Instagram Youtube