Akne ve sivilce oluşumunu engellemek için neler yapılmalı?

Akne ve sivilce oluşumunu engellemek için neler yapılmalı?

Dermatoloğa gelmeden önce sivilce veya akne (ikisi de aynı anlama gelir) çıkışını engellemek için neler yapılabilir?

Birinci ve en önemli şey akneniz varsa da yoksa da cildinizi temiz tutmalısınız. Günde 2 defa cildinizdeki ölü deri ve aşırı sebumu (yani yağı) uzaklaştırmak için yıkamak gerekir. Yıkamak için ılık su ve nazik bir temizleme ürünü kullanılmalı. Deterjan içeren sabunlar zaten problemli ve iltihaplı olan cildi daha da tahriş edebilir. Cilt temizleyicisini parmaklarla nazik bir şekilde uygulayıp, iyice durulayıp temiz havluyla kurutulmalıdır.

Doğru nemlendirici kullanmak çok önemlidir. Non-komedojenik yani sivilce yapmayan ürün kullanmaya özen gösterilmesi önemlidir.

Aktif akne döneminde fondöten, pudra ve allık gibi makyaj  ürünlerini mümkün olduğunca az kullanın. Ama illa ki kullanılıyorsanız parfümsüz, parabensiz ve non-komedojenik yani sivilce yapmayan mineral fondöten kullanmanızı öneriyoruz. Ve mutlaka gün sonunda bu ürünü yıkayarak ciltten uzaklaştırmanız gerekiyor.

Yüzünüze çok dokunmayın ve sivilcelerle oynamayın. Bu şekilde hem bakterileri yayarsanız hem de zaten iltihaplı olan cildi daha da tahriş edersiniz. Sivilcelerle oynamak ve koparmak enfeksiyona ve ardından iz bırakmasına neden olabilir.

Doğru beslenmek önemlidir. Glüten, süt ürünleri ve işlenmiş gıdalar sivilce oluşumuna katkıda bulunuyor. Diyetinize bol sebze ve meyve ekleyin.

Bazı çalışmalarda, stresin aknenin şiddetiyle direkt  ilişkisinin olduğunu görülmüştür. Psikolojinize zarar veren şeyleri bulmaya ve hayatınızdan uzaklaştırmaya çalışın. 

Ve bunların hepsini yaptıktan sonra probleminiz hala devam ediyorsa daha güçlü ilaç tedavisi için dermatoloğunuza başvurun.

Bu makale 20 Ocak 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Zeynep Gürbüz

Uzm. Dr. Zeynep Gürbüz, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak "Tıp Doktoru" unvanı almıştır. İhtisasını ise İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde yaparak "Dermatoloji Uzmanı" olmuştur. 

İyi derecede İngilizce ve Rusça dil bilgisine sahiptir.

Mesleki çalışmalarına İstanbul Kadıköy'de bulunan Özel Muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Sivilcelenme
Uzm. Dr. Zeynep Gürbüz
Uzm. Dr. Zeynep Gürbüz
İstanbul - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube