Vitiligo ve sedef tedavisinde yenilikler

Vitiligo ve sedef tedavisinde yenilikler

Vitiligo deriye renk veren melanin pigmentinin yok olmasıyla oluşur. Her yaşta görülebilir. Yüzde özellikle göz kapaklarında ve ağız kenarında oluşur. Vücutta ise eklem yerlerinde sık olmak üzere  her bölgede görülebilir. Beyaz lekeler halinde hastalık kendini belli eder, genelde simetrik dağılır. Hastaya görüntü dışında rahatsızlık vermez. Deride beyaz lekeler görüldüğünde ne kadar erken doktora başvurulursa o kadar erken tedaviye yanıt alınır.

Vitiligo tedavisindeki en yeni gelişme mikrofototerapi ve topikal ilaç kullanımıdır. Mikrofototerapide  sadece hastalıklı  bölgelere  UV A1 ve dar bant UVB   ışıklarının aynı anda  verilebilmesi  tedavinin  hızlanmasına   yol açıyor. Mikrofototerapi her bölgeye uygulanabilir. Haftada 2 seans yapılan bir tedavidir ve seans süreleri   lezyonların yaygınlığına bağlı olarak  ortalama 10 dakika sürmektedir. Mikrofototerapi ile  depigmente bölgelerde melanin yapımı uyarılır ve  kahverengi noktacıklar halinde yeni pigmentler tedavi aşamasında belirir. Yüz bölgesinde  iyileşme 10. seansta başlar, vücutta 20. seansta başlar. Her hastada farklılıklar gösterir.

Psoriasiste de mikrofototerapi  haftada 2 seans kullanılıyor. Çok yaygın olanlara ilaçla birlikte uygulanabilir. Saçlı deri sedefinde de başarılıdır. Tedavi tamamlandıktan sonra hasta takiplerimiz 6 ay ve 1 sene aralıklarladır.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Naciye Mirata

Etiketler
Vitiligo ve sedef tedavisinde yenilikler
Uzm. Dr. Naciye Mirata
Uzm. Dr. Naciye Mirata
İstanbul - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube