Akciğer kanseri tarama yöntemleri

Akciğer kanseri tarama yöntemleri

Akciğer Kanseri Tarama Yöntemleri konusundaki bu yazı istanbul göğüs cerrahisi alanında uzman Doç. Dr. Özkan Demirhan tarafından bilgi amaçlı paylaşılmıştır.

Akciğer kanseri metastaz açısından yüksek potansiyelli bir hastalık olduğundan akciğer kanseri sebebiyle ortaya çıkan ölüm oranları da oldukça fazladır. Ayrıca da akciğer kanseri büyük oranda KHAK tır. Hastalığın yaklaşık yüzde 2 gibi küçük bir oranı erken evrede yapılacak bir cerrahi müdahale ile tedavi edilebilmektedir.

Akciğer kanserinin tespitinde en iyi yöntem erken dönemlerinde kanseri tanımlayabilecek ve motrtaliteyi azaltabilecek özellikleri barındıran türde olanıdır. Genelde tanı yapılırken akciğer kanserinn klinik belirti verdiği görülür. Fakat bu genellikle ileri evredeki akciğer kanserli hastalarda izlenebilmektedir. Beş yıll sağ kalma oranı %15’tir. Bu açıdan akciğer kanserini en erken dönemde görüntüleyebilecek türde tanı yöntemleri kullanılmalıdır.

AKCİĞER KANSERİ TARAMA YÖNTEMLERİ:

1- AKCİĞER GRAFİ VE BALGAM SİTOLOJİ

2- DÜŞÜK DOZ BİLGİSAYRLI TOMOGRAFİ

Şu asla unutulmamalıdır ki sigara kullanan kişiler kullanmayanlara göre akciğer kanserine yakalanma riski açısından yirmi kat risk altındadır.

Akciğer kanserine yakalanan kişilerin yüzde 90 dan fazlasının tütün ve tütün mamüllleri kullanıcıları olduğu bilinmektedir.

Bu makale 3 Şubat 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Özkan Demirhan

Doç. Dr. Özkan Demirhan, 1971 Hekimhan doğumludur.,İlköğrenimini Malatya’da, Orta ve Lise öğrenimini Giresun Eynesil’de tamamlamıştır. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesini 1995 yılında başarıyla tamamlamış ve Tıp Doktoru unvanı almıştır. 1995-1998 yılları arasında Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışmıştır.  1998-2003 Yıllarında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Kliniğinde ihtisasını tamamlamıştır. 2003-2010 yılları arasında Universal Hospitals Groupta çalışmış olup son yıllarda akciğer kanseri tedavisinde en çok tercih edilen doktor olmuştur. 2010-2017 tarihleri arasında Bilim Üniversitesinde görev almıştır.  Doç. Dr. Özkan Demirhan, birçok eser ve uzmanlık tezine sahiptir. Çalıştığı hastanelerde bir çok hastayı başarılı bir şekilde tedavi etmiştir. https://istanbulgoguscerrahisi.com/ Mesleki çalışm ...

Etiketler
Akciğer kanseri nedeni
Doç. Dr. Özkan Demirhan
Doç. Dr. Özkan Demirhan
İstanbul - Göğüs Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube