Aıds'li kişi ile temas sonrası tedavi

Aıds'li kişi ile temas sonrası tedavi

 Eğer bir sağlık çalışanı iseniz (doktor, hemşire, ebe,  hasta bakıcı, temizlik personeli vs.) HIV pozitif hastanızın ya da evde bakım verdiğiniz yada baktığınız HIV pozitif yakınınızın kanlı iğnesi elinize battı kanı gözünüze sıçradı veya HIV pozitif olduğunu bildiğiniz biriyle riski cinsel temasınız olduysa ne yapmalısınız?
 
  Bu durumda hemen kanın bulaştığı deri su ve sabunla ağız ve burun ise suyla yıkanmalıdır.
  İğne batması ile bulaşma riski iğnenin büyüklüğüne ( lümen çapı), üzerinde kan olup olmamasına ve ne kadar derine batiği ile ilişkilidir. Ayrıca HIV pozitif kişinin hastalığın hangi döneminde olduğu ve vücudundaki virüs miktarı da önemlidir.
 
  İğne batması ile size geçiş riski yaklaşık % 0.2 – 0.5, ağzınıza veya gözünüze kan sıçraması ile de bu oran yaklaşık olarak % 0.1 olarak bildirilmektedir.
 
  TEMAS SONRASI TEDAVİ
 
  Bu durumda proflaktik tedavi dediğimiz protokol uygulanır (yani virüsle bulaş olduktan sonra virüsün sizde hastalık oluşturmasını önlemek için vücudunuza yayılmadan erken aşamada virüsü yok ederek hiç bulaşmamış gibi olmasını sağlamak için uygulanan tedavi diyebiliriz).
 
  Bu durumda tedaviye mümkün olan en kısa sürede başlamak gerekir, önerilen 1 saat içinde tedaviye başlanmasıdır. Toplam tedavi süresi 28 gündür.
  Tedavide ilaç seçimi hastanın durumuna ve sizin temasınızın şekline (iğne batması, göze kan sıçraması vs)  göre planlanır. Buna Enfeksiyon Hastalıkları uzmanınız karar verecektir. Sizin tek yapmanız gereken en kısa sürede uzman doktorunuza ulaşmak olacaktır.
 
  Tedavi sonrası 6. Hafta , 3. Ay ve 6. Ay’da Antı HIV baktırmanız gerekir. Negatif çıkarsa tedaviden yarar gördüğünüzü ve virüsün size bulaşmadığını söyleyebiliriz.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Rezan Harman

Etiketler
Cinsel temas
Uzm. Dr. Rezan Harman
Uzm. Dr. Rezan Harman
Mersin - Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube