Kürtaj ve düşük sonrası gelişen enfeksiyonlar

Kürtaj ve düşük sonrası gelişen enfeksiyonlar

 Düşük sonrası gelişen enfeksiyonlar genellikle uterus içerisinde bebeğe ait eklerin kalması veya küretaj işleminin uygun olmayan koşullarda yapılması ile meydana gelir.
 
  Risk faktörleri arasında ayrıca gebelik haftasının büyük olması ve tedavi edilmemiş cinsel yolla bulaşan hastalığınızın da olması sayılabilir.
 
  Enfeksiyon geliştiğini nasıl anlarsınız?
 
  Enfeksiyonlar genellikle küretaj veya düşükten sonra ki ilk dört gün içinde oluşur. Ateş, titreme, karın ağrısı, vajinal kanama görülür. İçeride kalmış plasenta eklerinin dışarı atıldığı görüleblir.
 
  Bunun dışında hastanın karnına bastırıldığında ağrı ve hassasiyet vardır. Vajinal muayenede de hassasiyet olduğu saptanır.
 
  Enfeksiyona neden olan mikroorganizma kana karışabilir hatta sepsis denilen tabloyu da oluşturabilir. Bu tabloda ateşle beraber hipotansiyon görülür, hastada bilinç kaybı oluşabilir.
 
  TANI:
 
  Kan ve idrar tahlilleri yapılarak, akıntıdan kültür ayrıca kan kültürü alınmalıdır. Radyolojik olarakta karın ve pelvik alanın incelenmesi gerekir.
 
  TEDAVİ:
 
  Eğer ateş ve karın ağrısı hafifse ağızdan doksisiklinle tedavi edilebilir. Ancak ateşiniz 38 *C derecenin üzerinde, şiddetli karın ağrısı ve peritonit dediğimiz tablo varsa acil olarak hastaneye yatırılmanız ve gerekli görülürse enfekte alanın ameliyatla temizlenerek damardan antibiyotik tedavisi almanız gerekir.
 
  Tedaviye yanıt genellikle iyidir. Ancak yanıt alınamayan bazı hastalarda küretaj işlemi sırasında uterus yırtılması ve bağırsak yaralanmaları olabileceği de düşünülmelidir.
 
 

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Rezan Harman

Etiketler
Düşük
Uzm. Dr. Rezan Harman
Uzm. Dr. Rezan Harman
Mersin - Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube