Gebelikte aşılar

Gebelikte aşılar

 Gebelik süreci oldukça uzun bir süreçtir. Bu süreyi sağlıklı bir şekilde tamamlayarak sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek içinde önlenebilir enfeksiyon hastalıklarından bir kısmından gebelikte bir kısmından ise gebelik öncesi aşılanarak kurtulabilirsiniz. 
 
  GEBELİKTE AŞILAR NEDEN ÖNEMLİDİR?
 
  * Öncelikle bebeğin anne karnında gelişmekte iken anomali oluşturacak( teratojenik konjenital enfeksiyonlar) enfeksiyon geçirmesini önlemek,
 
  * Bebeğin doğduktan sonra ki dönemde enfeksiyon geçirmesini önlemek,
 
* Bebeği erken doğumuna yol açacak enfeksiyonlardan korumak için gebelikte aşı yapılması önemlidir. 
 
  Gebelik döneminde uygulanacak aşının hem anne hem de anne karnındaki bebek için güvenilir olması gerekir. Çünkü aşıdan sonraki dönemde antikorlar anneden bebeğe geçerler.
 
  Zaten aşı yaptırarak hem anne karnında iken hem de doğumdan sonraki süt çocuğu döneminde bebeğinizi korursunuz. 
 
  GEBE KALMADAN ÖNCE MUTLAKA YAPILMASI GEREK AŞILAR:
 
  Eğer gebe kalmayı düşünüyorsanız gebe kalmadan önce mutlaka kızamık, kızamıkçık, suçiçeği, kabakulak geçirip geçirmediğinize baktırmanız gerekir. Çünkü bu hastalıkları gebe kaldığınızda geçirirseniz eğer kürtaj yaptırmak veya anomalili bebek doğurmak önlenemeyecek sonuçlardan olabilir.
   Bunun yerine aşısı olan ve aşısı gebelikte kesinlikle yapılamayan bu hastalıklardan hem kendinizi hem de bebeğinizi gebelik öncesi aşı yaptırarak koruyabilirsiniz.
 
  Aynı zamanda tetanoz, difteri ve poliomiyelite karşıda gebelik öncesi bağışık olmanız gereklidir.
 
  GEBELİKTE KESİNLİKLE UYGULANMAYAN AŞILAR
 
  Kızamık, kızamıkçık, kabakulak, suçiçeği ve BCG aşıları gebelikte kesinlikle uygulanmaz. Ayrıca canlı aşı denilen bu aşıları gebelikten en geç 1-3 ay önce bitirmeniz gerekir.
 
  GEBELİKTE UYGULANAN AŞILAR
 
   Aşılar genel olarak ilk 3 ayda uygulanmaz. Tetanoz – difteri (Td) ve grip (influenza) aşıları gebelikte uygulanabilir.  Aşılanmamış gebede tetanoz aşısını doğumdan 6 hafta önce uygulamak gerekir. 
 
GEBELİKTE ÖZEL DURUMLARDA ÖNERİLEN AŞILAR: 
 
  Salgın ve seyahat durumlarında riske göre meningokok, pnomokok aşıları uygulanabilir. Köpek, kedi ısırığı olduğunda kuduz aşısı yapılabilir. Hepatit B için risk durumu varsa Hepatit B aşısı yapılabilir. Hepatit A salgını varsa eğer yine gebelik te doktorunuzun önerisi ile yaptırabilirsiniz. Polivirus, sarıhumma ve Hib aşılarlıda duruma göre uygulanabilen aşılar arasındadır.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Rezan Harman

Etiketler
Süreç
Uzm. Dr. Rezan Harman
Uzm. Dr. Rezan Harman
Mersin - Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube