Yumurtalık (over) kanseri nasıl erken teşhis edilebilir?

Yumurtalık (over) kanseri nasıl erken teşhis edilebilir?
 
Son yıllarda değişen yaşam şartları ile birlikte kadınlarda önce kariyer sahibi olmak, sağlıklı bir ilişki oluşturmak ve ekonomik güvence sağlama isteği doğmuştur. 

Bu sebepten dolayı gebelik yaşı gecikmeye başlamıştır. 

Çocuk sahibi olmak için 30’lu, 40’lı yaşlara kadar beklenmeye başlanmıştır. 

Maalesef bu bekleyiş gebelik şansını belirgin olarak azaltmıştır. Bunun sebebi kadınlarda bulunan over rezervi dediğimiz yumurtalık sayısının azalmasıdır. Örnek vermek gerekirse, bebekken 2 milyon olan yumurta sayısı, 37 yaşında 25 bine inmektedir.
 

 Yumurtalık sayısının azalmasıyla 30- 33 yaşları arasında doğurganlık oranı düşer, 35- 38 yaşları arasında iyice hızlanır. 30 yaşında bir kadında gebe kalma oranı her ay % 20’dir. 38 yaşında canlı doğum oranı %50 oranında azalır. 

Sigara içen kadınlarda bu oranlar daha da kötüdür. a sayısının azalmasının iki doğal sonucu vardır. Gebelik şansının azalması ve menopoz. Son yıllarda, tıptaki gelişmelerle beraber anne adaylarında kanda yapılan AMH (Anti Müllerian Hormon) isimli basit bir hormon testiyle kadının biyolojik saati ölçülebilir. 

Hamile kalmak için önünde kaç yıl kaldığı ve menopoza ne zaman gireceği öngörülebilir. AMH yaptırmadan önce, kadın doğum doktoru, anne adayına adetin ilk günü yumurta sayımı yapar. Yumurta sayısı, hastanın yumurta rezervinin ne durumda olduğunu gösterir. Fakat bu durumun daha ne kadar devam edeceği hakkında bilgi vermez. İşte bu durumda AMH testi devreye girer. 

Anne adayı menopoza ne kadar yaklaştığını bu testle anlar. Bu testin yapılma zamanı ile ilgili bir kısıtlama yoktur. 

Çünkü adet döneminden etkilenmez. Özetlemek gerekirse bu test, yumurtalık kapasitesi değerlendirilmesinde, erken menopoz ve menopoz tanısında, bir kadının kaç yaşında menopoza gireceğinin önceden tespitinde ve tüp bebek tedavisinin planlanmasında kullanılır.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Şafak Göktaş

Uzm. Dr. Şafak GÖKTAŞ, 18 Mayıs 1980 tarihinde Ankara'da doğmuştur. Çocukluğu, babasının da doktor olması sebebiyle pek çok farklı şehirde geçmiştir; Ankara, Eskişehir, İstanbul ve Erzincan gibi. Yine babasının mecburi hizmeti nedeniyle 6 sene Erzincan’da yaşamış ve ilköğrenimini Erzincan’da tamamlamıştır. Bu süreçte Anadolu kültürü ile tanışma fırsatına sahip olmuş ve hayatı boyunca sürdüreceği değerli arkadaşlıklar kurmuştur. 1992 yılında yaşanan büyük Erzincan depreminde oturdukları SSK lojmanındaki apartman tamamen yıkılmış ve enkaz altından sağ kurtularak ailecek ikinci hayatımız adını verdikleri yeni hayatlarına başlamışlardır. Ardından İstanbul’a gelmişler ve Uzm. Dr. Şafak GÖKTAŞ, ortaokul ve lise öğrenimini İstanbul’da, hayat görüşünün de temellerini attığını söylediği, şehrin en iyi okullarından olan Hüseyin Avni Sözen Anadolu L ...

Etiketler
Amh (anti müllerian hormon) nedir
Uzm. Dr. Şafak Göktaş
Uzm. Dr. Şafak Göktaş
İstanbul - Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube