Doktorsitesi.com

Ağrılı Morton Nöroma Riski Altındaki Kadınlar

Op. Dr. Selim  Muğrabi
Op. Dr. Selim Muğrabi
12 Mart 2019132 görüntülenme
Randevu Al
Ağrılı Morton Nöroma Riski Altındaki Kadınlar

Amerikan Ayak ve Ayak Bileği Cerrahları Akademisi (ACFAS), sert yüzeylerde koşu yapan ve iş ortamında dar ve sivri uçlu ayakkabı kullanan bayanların ayaklarında, ağrılı bir sinir hastalığı olan Nöroma’ya neden olabileceği konusunda uyarmaktadır.

Koşmaktan hoşlanan aktif kadınlar, özellikle de düztabanı varsa Nöroma oluşumu açısından risk altındadırlar. Ayak parmakları arasındaki sinirler büyüyerek iltihaplanır ve karıncalanma ile ağrı ve yanmaya neden olur. Uzmanlar belirtilerin kendini yavaşça gösterdiğini ve tedavi edilmediği takdirde gittikçe kötüleşeceğini belirtmektedir. İşyerinde her gün yüksek topuklu ayakkabı tercih eden ve aynı zamanda aktif olarak profesyonel koşu yapan genç kadınlarda Nöroma görülme riski oldukça fazladır. 

Bu iki durumun bir araya gelmesinin ayaklarda oldukça fazla strese yol açtığı konusunda doktorlar uyarıyor. Ayrıca bu durum ilerledikçe nöromaların büyüyerek ayak parmaklarının dibinde karıncalanma, yanma, ağrı ve uyuşukluğa neden olabiliyor. Hastalar genellikle ayak parmaklarına bir şey sıkışmış gibi hissetmekten şikâyetçidirler. Bu şikâyetler genellikle masaj yapıldığında, topuksuz geniş ayakkabılar giyildiğinde, koşu ve durumu kötüleştiren benzer aktivitelerden uzak durulduğunda geçici olarak kaybolabilir. Uzmanlara göre göre sinirler kalınlaştıkça ve geçici olan hasar kalıcı hale geldikçe bu şikâyetler sıklaşmaya başlamaktadır. Bu nedenle rahatsızlık hissi birkaç günden fazla sürerse mutlaka tedavi yolları aranmalıdır.

Nöromalar ayağın farklı bölgelerinde oluşabilir. En sık görülen türü 3. ve 4. ayak parmakları arasında oluşan Morton Nöroma‘dır. Ayak parmaklarını sıkıştıran dar burunlu ve yüksek topuklu ayakkabıların giyilmesinden kaynaklanan sıkışma ve tahriş sinirlerin kalınlaşarak genişlemesine neden olur. Ayrıca koşu, raket sporları ve ayağa devamlı baskı uygulayan benzer fiziksel aktiviteler sonucunda da Nöroma gelişebilir. Nöroma rahatsızlığı röntgen ile tespit edilemediğinden, tanı koymak için semptomlara ve elle yapılan fiziksel muayene sonucuna bakılır. Elle muayene, sinirlerin elle kontrol edilmesinin yanı sıra, kulakla duyulabilen bir çıtırtı sesi çıkaran bir işlemi de içerir.

Morton Nöroma‘nın tedavi yöntemleri hastalığın ne kadar ilerlediğine göre değişir. Başlangıç evresinde, tarak kemiklerinin yükseltilerek sinirler üzerindeki baskının azaltılması, şişliği azaltmak için buz tedavisi, ağrı ve iltihabı azaltan reçetesiz iltihap önleyici ilaçlar ve baskıyı azaltan reçeteli veya özel tasarlanmış ortorik araçların kullanımı gibi metotlar uygulanır. Ayrıca hastalara iyileşene kadar kısa topuklu geniş tabanlı ayakkabı kullanılması ve koşu gibi aktivitelerden uzak durulması tavsiye edilir. Daha ağır vakalarda en iyi çözüm ameliyattır. Ayak ve ayak bileği cerrahı ayakta tedavi yöntemi ile baskı altındaki siniri gevşetir veya çıkarabilir. Nöroma ameliyatlarında oldukça yüksek bir başarı oranı var. Ayrıca ameliyatla ağrının giderildiğini ancak ayak parmağının hissedilmesini sağlayan sinirde bir his kaybı oluşabileceğini dikkat çekiyor.

Etiketler

Morton nöromasıMorton nöromeMorton nöramiMorton nöroması tedavisiMorton nöroma nedirMorton nörinoma neden olur

Yazar Hakkında

Op. Dr. Selim  Muğrabi

Op. Dr. Selim Muğrabi

Op. Dr. Selim MUĞRABİ, 1970 yılında doğmuştur. Lisans öncesi öğreniminin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Haydarpaşa Numune Hastanesi'nde yapmış ve Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında ayak ve ayak bileği cerrahisi üzerine ABD'nin Idaho şehrinde spor yaralanmaları, diyabetik ayak ve ayak bakımı üzerine çeşitli kurs ve eğitimler almıştır. 

2003-2004 yılları arasında New York Hospital for Special Surgery'de 'halluks valgus' ve 'tibialis posterior tendon yetersizliği' konularında çalışmalar yapmış olan Op. Dr. Selim MUĞRABİ, 2007 yılı Ocak ayına kadar İstanbul Cerrahi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji departmanında ayak-ayak bileği problemleri üzerine başarılı çalışmalar yapmıştır.

Türk Ortopedi ve Travmatoloji Derneği, Türk Ayak-Ayak Bileği Cerrahisi Derneği ve Amerika Ayak-Ayak Bileği Cerrahisi Derneği gibi mesleki kuruluşlara üye olan Op. Dr. Selim MUĞRABİ, mesleki çalışmalarına Fulya Ayak Cerrahisi Sağlık Hizmetleri'nde devam etmektedir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır