Agorafobi (alan korkusu)

Agorafobi (alan korkusu)

Panik atak / panik bozukluk yaşayan bazı bireylerin hiç de yabancı olmadığı bir kelime aslında. Alan korkusu diyebiliriz Türkçe karşılığına.

Belli bir ortamda panik atak geçirmiş insanlar, tekrar panik atak geçirme korkusuyla o ortamdan uzak dururlar. Bunu ilk zamanlar fark etmeseler de daha sonra farkına varırlar.

Alışveriş merkezleri gibi kalabalık yerler, toplu taşıma araçları, kabalık sokak veya ortamlar, yoğun trafikte, kapalı tüneller gibi ortamda bulunmak, köprü üstünden geçmek, sinemaya gitmek, bireye yaşadığı panik atağı anımsatarak endişelenmesine neden olabilmektedir.

Bu nedenle bu ortamlarda bulunmak rahatsızlık hissi verdiği için kaçınma davranışı sergilemeye başlar. Bu davranışa da agorafobi denir..

Birey, panik atak geçirebilme ihtimaline karşı kaçmanın zor olacağı ortamlardan kaçınma davranışında bulunur.

Bu ortamlarda bulunması gereken zorunlu durumlarda ise yanlarında güven duydukları biriyle bulunmak ister. Birey için bu korkuyla baş edebilmenin tek yolu yanında güven duyduğu birinin olmasıdır.

Panik bozukluğu olan bireylerin çoğu agorafobiye de yakalanır. Agorafobi beraberinde depresyon gibi ruhsal rahatsızlıkla da beraber görülebilir.

Sizlerde bu konuda uzman desteği almak isterseniz, bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Sağlıklı günler dileriz.. 

Bu makale 16 Şubat 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Cansu Sevimli

Uzm. Kl. Psk.Cansu Sevimli,  lisans öncesi öğrenimlerinin ardından  Haliç Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun olmuştur. İstanbul Kent Üniversitesi Klinik Psikoloji bölümünden mezun olarak Uzman Klinik Psikolog unvanını almıştır.

Uzm. Kl. Psk.Cansu Sevimli, mesleki çalışmalarına ise Eva Psikoloji Merkezi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Panik atak belirtileri
Uzm. Kl. Psk. Cansu Sevimli
Uzm. Kl. Psk. Cansu Sevimli
Trabzon - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube