Çocuğunuzla iletişimi engelleyen faktörler

Çocuğunuzla iletişimi engelleyen faktörler

Suçlama: Çocuğunuzun, kendine olan özgüvenini zedeler kendini değersizleştirmesine zemin hazırlar ve çocuğunuz bir süre sonra, her yaptığı davranıştan suçluluk duyabilir.

Emir Verme, Yönetme: Çocuğunuzda direnç yaratabilir. Çocuğunuz sizin söylediğinizin tersini yapabilir. Ve isyankar davranışlar geliştirebilir.

Tehdit Etme: Çocuğunuzu, yalan söylemeye teşvik eder. Çocuk tehdit edilmemek için ya yaptıklarını inkar eder ya da başka yalanlar uydurabilir. Korkabilir. Söz konusu tehditlerin yerine gelip gelmeyeceğini merak edebilir ve yine deneyebilir.

Eleştirme: Çocuğunuzu pasifleştirebilir. Kendine olan özgüvenini geliştirmez. Kendine güvenini zamanla yitirebilir. Yaratıcılığını ortaya çıkarmaz. Çocuğunuz eleştirileri "yanlış" algılayabilir ve kendini şöyle duyumsar: "Ben kötüyüm." Size karşılık verebilir: "Siz de mükemmel değilsiniz."

Uyarma, Gözdağı Verme: Çocuğunuzu korkutabilir. Onun zamanla her şeye boyun eğmesine sebep olarak, teslimiyetçi davranmasına neden olabilir.

Güven Verme, Fikir Verme: Çocuğunuzun, kendi sorunlarına çözümler geliştirmesini engelleyebilir. Sizin fikirlerinize bağımlılık yaratabilir.

Utandırma: Çocuğunuzun kendisini yetersiz, değersiz, önemsiz hissetmesine neden olabilir. Çocuğunuz yaşıtlarının yanında bile mahçup olma korkusunu yoğun bir şekilde yaşayabilir.

Öğüt Verme: Çocuğunuzun gözünde sizi "katı ve aşırı otoriter" kılar. Kendi davranış ve duygularının değersizleştirmesine yol açabilir.

Alay Etme: Çocuğunuzda, "karşılık verme", "terleme" davranışlarını artırabilir. Özbenliğini ve kendilik algısını zedeleyebilir.

Konu Değiştirme: Çocuğunuz şöyle bir düşünce tarzı geliştirebilir: "Yaşamın zorluklarını yenmek yerine, onlardan kaçabilir, görmezden gelebiliriz." Çocuğunuz, size sorduğu soruların saçma ve anlamsız olduğu sonucunu çıkarabilir. Herhangi bir zorlukla karşılaştığında, kaçmayı seçebilir.

Tartışma ve Mantık Yoluyla İnandırma: Bunu yaparak çocuklarla tartışılmayacağını öğrenirsiniz. Çocuğunuzu kışkırtabilir. Artık sizi dinlemek istemeyebilir.

Anne-Baba olmak sürekli konuşmak değildir.
Çocuğunuzu dinleyin..

Bu makale 16 Şubat 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Cansu Sevimli

Uzm. Kl. Psk.Cansu Sevimli,  lisans öncesi öğrenimlerinin ardından  Haliç Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun olmuştur. İstanbul Kent Üniversitesi Klinik Psikoloji bölümünden mezun olarak Uzman Klinik Psikolog unvanını almıştır.

Uzm. Kl. Psk.Cansu Sevimli, mesleki çalışmalarına ise Eva Psikoloji Merkezi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Anne baba tutumları
Uzm. Kl. Psk. Cansu Sevimli
Uzm. Kl. Psk. Cansu Sevimli
Trabzon - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube