Suçlama: Çocuğunuzun, kendine olan özgüvenini zedeler kendini değersizleştirmesine zemin hazırlar ve çocuğunuz bir süre sonra, her yaptığı davranıştan suçluluk duyabilir.
Emir Verme, Yönetme: Çocuğunuzda direnç yaratabilir. Çocuğunuz sizin söylediğinizin tersini yapabilir. Ve isyankar davranışlar geliştirebilir.
Tehdit Etme: Çocuğunuzu, yalan söylemeye teşvik eder. Çocuk tehdit edilmemek için ya yaptıklarını inkar eder ya da başka yalanlar uydurabilir. Korkabilir. Söz konusu tehditlerin yerine gelip gelmeyeceğini merak edebilir ve yine deneyebilir.
Eleştirme: Çocuğunuzu pasifleştirebilir. Kendine olan özgüvenini geliştirmez. Kendine güvenini zamanla yitirebilir. Yaratıcılığını ortaya çıkarmaz. Çocuğunuz eleştirileri "yanlış" algılayabilir ve kendini şöyle duyumsar: "Ben kötüyüm." Size karşılık verebilir: "Siz de mükemmel değilsiniz."
Uyarma, Gözdağı Verme: Çocuğunuzu korkutabilir. Onun zamanla her şeye boyun eğmesine sebep olarak, teslimiyetçi davranmasına neden olabilir.
Güven Verme, Fikir Verme: Çocuğunuzun, kendi sorunlarına çözümler geliştirmesini engelleyebilir. Sizin fikirlerinize bağımlılık yaratabilir.
Utandırma: Çocuğunuzun kendisini yetersiz, değersiz, önemsiz hissetmesine neden olabilir. Çocuğunuz yaşıtlarının yanında bile mahçup olma korkusunu yoğun bir şekilde yaşayabilir.
Öğüt Verme: Çocuğunuzun gözünde sizi "katı ve aşırı otoriter" kılar. Kendi davranış ve duygularının değersizleştirmesine yol açabilir.
Alay Etme: Çocuğunuzda, "karşılık verme", "terleme" davranışlarını artırabilir. Özbenliğini ve kendilik algısını zedeleyebilir.
Konu Değiştirme: Çocuğunuz şöyle bir düşünce tarzı geliştirebilir: "Yaşamın zorluklarını yenmek yerine, onlardan kaçabilir, görmezden gelebiliriz." Çocuğunuz, size sorduğu soruların saçma ve anlamsız olduğu sonucunu çıkarabilir. Herhangi bir zorlukla karşılaştığında, kaçmayı seçebilir.
Tartışma ve Mantık Yoluyla İnandırma: Bunu yaparak çocuklarla tartışılmayacağını öğrenirsiniz. Çocuğunuzu kışkırtabilir. Artık sizi dinlemek istemeyebilir.
Anne-Baba olmak sürekli konuşmak değildir.
Çocuğunuzu dinleyin..
Çocuğunuzla iletişimi engelleyen faktörler
16 Şubat 2021
0
