Açlık nedir ?

Açlık nedir ?

Bedenimize kulak veriyor muyuz? Fizyolojik açlık her bedende farklı duyum ve hislerle deneyimlenebilir. Bedeniniz, aç olduğunda; duygudurum ve enerji düzeyinde değişiklikler veya yiyeceklerle ilgili düşünme sürenizin artması gibi farklı şekillerde dikkatinizi çekmeye çalışır. Bedeninizi beslemek için ne kadar uzun süre beklerseniz hisleriniz o kadar yoğun olacaktır ve hisler ne kadar yoğun olursa kontrol etmek de o kadar zorlaşacaktır.

Açlığınızı tanımaya başlamanın en kolay yollarından biri 0’dan 10’a kadar bir derecelendirme ölçeği kullanmaktır. Bu tür değerlendirmeler hastaneye gittiğinizde acıyı anlamak için de kullanılır. Çünkü açlık da acı gibi öznel bir histir.

                                   tablo içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu
Görseldeki ölçeği kullanarak açlığınızı tanımlamak ve beslenme ihtiyacını bu sinyallere uygun olarak, kontrol edemeyeceğimiz aşırı açlık durumu oluşmadan veya rahatsızlık hissi yaratacak kadar tokluk durumu oluşmadan ‘normal yeme aralığı’ içinde kalacak şekilde karşılamak, besinlerle daha sağlıklı bir iletişim kurma yolunda size yardımcı olacaktır.

Açlık sinyallerini anlamaya başlamak, başlangıçta herkes için kolay olmayabilir. Fakat bedeninizi daha çok dinledikçe açlığın ve tokluğun sinyallerini de o kadar çok duyduğunuzu göreceksiniz.

Bu makale 24 Ağustos 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Gülçin Geyik

Diyetisyen Gülçin Geyik Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümüne Eylül 2016'da başlamış ve 2 Temmuz 2020 tarihi itibariyle onur öğrencisi olarak mezun olmuştur. Başkent Üniversitesi'deki eğitimi sırasında (2019 yılında) başladığı İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi Çocuk Gelişimi Lisans Programına devam etmektedir. Hedefi; eğitimi süresince stajyer diyetisyen olarak sektör adına değerli olan kurumlarda edindiği deneyimler ve yine Başkent Üniversitesi'nde çok değerli hocalarından aldığı eğitim ışığında biz diyetisyenlere ihtiyaç duyan her bireye fayda ve destek sağlayacağı bir meslek hayatı sürdürmektir.

Etiketler
Sağlık
Dyt. Gülçin Geyik
Dyt. Gülçin Geyik
Bursa - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube