Kış meyveleri ve vitaminleri

Kış meyveleri ve vitaminleri

KIŞ MEYVELERİ VE VİTAMİNLER
Kış aylarının gelmesiyle birlikte soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi hastalıklarda artış olur. Doğanın bize sunduğu kış meyveleri, bağışıklık sistemimizi güçlendiren ve bizi hastalıklardan koruyan antioksidan vitaminler yönünden oldukça zengindir. Bu nedenle günde 3-4 porsiyon farklı renklerde meyve tüketmeye özen göstermeliyiz.

Portakal
Kış aylarının en çok tüketilen meyvelerinden portakal, C vitamini yönünden oldukça zengindir. Bağışıklık sistemimizi güçlendirerek bizi hastalıklara karşı korur. Portakal içerdiği A, B1, B2, P vitaminleri, potasyum, kalsiyum ve magnezyum yönünden de zengindir. Kandaki kolesterol seviyesinin düşmesini ve tansiyonun dengelenmesini sağlar. Vücudumuzdaki tüm damarları güçlendirerek kalbi korur. Kanı temizler, uykusuzluğu giderir, cildi güzelleştirir. Hazmı kolaylaştırır.  Kanın pıhtılaşmasını engeller ve  mide - pankreas kanserini önlemeye yardımcı olur. Yaraların çabuk iyileşmesini sağlar.

Mandalina
Mandalina, zengin C vitamini içeriğiyle, vücudumuzun soğuk algınlığına, nezle ve  gribe karşı savunma mekanizmamızı güçlendirir. Ayrıca bazı besinlerden (kurubaklagiller, koyu yeşil yapraklı sebzeler vs.) aldığımız aktif olmayan demiri aktif hale getirerek bilişsel performansımızı arttırır. Yüksek orandaki potasyum içeriğiyle yüksek tansiyonu düşürür. LDL kolesterolü (kötü kolesterol) azaltamaya yardımcı olarak kalp hastalıklarından koruyucu özellik gösterir. Kılcal damarlarını güçlendirir ve kan dolaşımını hızlandırır. Damar sağlığımız açısından oldukça önemlidir.
Greyfurt
Yine C vitamini yönünden zengin olan narenciye grubu meyvelerimizdendir.  Soğuk havalarda bizi hastalıklara karşı korur. C vitamini, toksik öğelerin etkisini azaltarak kanserden koruyucu özellik gösterir. A ve B vitaminlerini de içermektedir. Yorgunluğa ve halsizliğe iyi gelir. İçindeki zengin potasyum kaslarımızı güçlendirir ve dolaşım sistemimizi canlandırır.

Kivi
Kış aylarının en çok sevilen meyvelerinden biri olan kivi, kışla birlikte gelen hastalıklara karşı bizi koruyan vitaminler yönünden oldukça zengindir.. İçeriğindeki en önemli vitaminler, A ve C vitaminleridir. Bir kivideki C vitamini miktarı 2 portakaldaki, 3 mandalinadaki C vitaminine eşdeğerdir. A vitamininin, görme bozuklukları, üreme fonksiyonları ve kemik gelişimine önemli katkıları bulunmaktadır. Ayrıca kivi, kanseri önlemeye yardımcı olur.

Nar
Antioksidan kapasitesi oldukça zengin olan nar önemli miktarda da potasyum, A, C, B2 vitamini ve niasin içermektedir. İçeriğindeki zengin vitaminler sayesinde bağışıklık sistemimizi güçlendirerek vücudumuzu hastalıklara karşı korur. Kanseri önlemeye yardımcı olur. Narın aynı zamanda kan yapıcı, idrar söktürücü, enerji verici ve tansiyon düşürücü özelliği bulunmaktadır.

Elma
Elma A, C, E, B1 ve  B2 vitaminlerini içerir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücut direncini arttırır. Kansere karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. LDL kolesterolü (kötü kolesterol) düşürüp, HDL kolesterolü (iyi kolesterol) ise yükseltmeye yardımcı olur. Mide – bağırsak hastalıklarına iyi gelir.

Armut
A, B1, B2, C vitamini , bakır ve fosfor içerir.  Kan kolesterol seviyesini dengeler. Her iki besin öğesinin de antioksidan etkisi olup vücudu serbest radikallere karşı koruyarak kolon kanseri riskini de azaltmaktadır. Tansiyonu düşürür, kabızlığı ve zihinsel yorgunluğu giderir. Sinirleri kuvvetlendirir , böbrek ve mesane kumlarını döker.

Muz
A, B, C vitamini ve potasyum içerir. Afrodizyak etkisi vardır. İshalde tedavi edici özelliğe sahiptir.

Ayva
A, B1, B2, C vitamini içerir. Ağız kokusunu giderir. Kusmayı önler. İshale iyi gelir
 
 



 
 

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Gülhan Koca

Etiketler
Greyfurt
Dyt. Gülhan Koca
Dyt. Gülhan Koca
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube