Absans epilepsi

Absans epilepsi

Absans epilepsi diğer adı "Petit Mal" epilepsi, bir anda beyine yayılan epilepsi nöbetleridir. Tipik bir absans nöbetinde birkaç saniye süren ani bilinç kaybı, donup kalma, sabit bir noktaya bakma, konuşmanın durması, o anda yaptığı işe ara vermesi söz konusudur. Absans nöbet sırasında kişi uyarıları algılayamaz, cevap veremez ve çevresinden haberdar değildir. Nöbetler seyrek olabildiği gibi, bazen günde yüzlerce kere olabilir. Bazı çocuklarda daha ileri yaşlarda büyük nöbetler ortaya (tonik-klonik) çıkabilir. Absans epilepsi genetik geçiş gösteren bir epilepsidir. Sıklıkla 6-12 yaş arasında görülür. Çocukların yakınlarında sıklıkla benzer nöbetler görülür.

Nöbetlerin bir anlık dalmalar şeklinde olması fark edilmesini zorlaştırmaktadır. Bazen senelerce tanı konmayan absans epilepsiler vardır. Hafif olan bu nöbetler çok sık olursa yaşamı etkileyebilir, okulda öğrenmeyi ve çeşitli aktivitelere katılımı engelleyici olabilir. Derin derin soluk alıp verme sırasında bu tip nöbetler tetiklenir, tanı amacıyla hastaya derin nefes alıp verdirilerek nöbet ortaya çıkarılabilir. Nöbet sırasında EEG çekilmesi tanının kesinleştirilmesinde önemlidir.  

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Fehim Arman

Prof. Dr. Fehim ARMAN,  İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1979 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Akdeniz Üniversitesi  Tıp Fakültesi'nde Nöroloji Anabilim dalında  (Beyin ve Sinir Hastalıkları) yapmış ve 1983 yılında Nöroloji Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında, 1992-2006 yılları arası Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde önce doçent ve sonra  profesör olarak  , 2006-2017 yılları arasında Acıbadem Kozyatağı Hastanesi ve Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi nöroloji anabilim dalı başkanı olarak görev yapmış olan Prof. Dr. Fehim ARMAN, 2017 -2018 yılında  Florya Medikal Park Liv Concept Nöroloji Kliniği'nde  görev yapmıştır.  Halen Fulya'daki özel muayenehanesinde hastalarını kabul etmektedir.

Etiketler
Nöbet
Prof. Dr. Fehim Arman
Prof. Dr. Fehim Arman
İstanbul - Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)
Facebook Twitter Instagram Youtube