Epilepsisi olan gebelerde bebekte doğumsal anomali riski nedir ?

Epilepsisi olan gebelerde bebekte doğumsal anomali riski nedir ?

· Normal populasyonda %2-3

· Antiepileptik ilaç almayan epilepsi olgularında 1-2 kat fazla

· Antiepileptik ilaç alan epilepsi olgularında 2-3 kat fazla %4-9 politerapi(birden fazla ilaç tedavisi) alan hastalarda malformasyon riski % 15’e kadar çıkabilir.

· Riski azaltmak için bir yandan nöbet kontolunu sağlarken en düşük dozlarla tedaviyi sürdürmeye özen gösterilmelidir.

· Epilepsisi olan hastaların çocuklarında epilepsi görülme riski epilepsi sendromuna bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Mendelyen genetik geçiş göstermeyen epilepsi türlerinde bu oran çok düşüktür ve çocuk sahibi olma kararını etkilemeyecek düzeydedir.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Fehim Arman

Prof. Dr. Fehim ARMAN,  İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1979 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Akdeniz Üniversitesi  Tıp Fakültesi'nde Nöroloji Anabilim dalında  (Beyin ve Sinir Hastalıkları) yapmış ve 1983 yılında Nöroloji Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında, 1992-2006 yılları arası Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde önce doçent ve sonra  profesör olarak  , 2006-2017 yılları arasında Acıbadem Kozyatağı Hastanesi ve Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi nöroloji anabilim dalı başkanı olarak görev yapmış olan Prof. Dr. Fehim ARMAN, 2017 -2018 yılında  Florya Medikal Park Liv Concept Nöroloji Kliniği'nde  görev yapmıştır.  Halen Fulya'daki özel muayenehanesinde hastalarını kabul etmektedir.

Etiketler
Epileptik çocuklar
Prof. Dr. Fehim Arman
Prof. Dr. Fehim Arman
İstanbul - Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)
Facebook Twitter Instagram Youtube