Emg nasıl yapılır?

Emg nasıl yapılır?

EMG vücudumuzdaki sinirlerin ve kasların elektriksel özelliklerinin incelenmesidir. EMG sinirleri etkileyen hastalıklarda tanı koymak, tanıyı doğrulamak, işlevsel bozuklukları yada yapısal hasarın şiddetini belirlemek, hastalık sürecini izlemek, belirlemek ve uygulanan tedavinin etkisini değerlendirmek için başvurulan bir incelemedir.

EMG uygulaması hangi durumlarda yapılır?

Sinir sıkışmaları (Karpal Tünel Sendromu, Tarsal Tünel Sendromu, Kübital Tünel Sendromu)

Diyabetüs Mellitüs (Şeker hastalığına bağlı polinöropati)

Boyun- bel fıtıkları (Radikülopati)

Vitamin eksiklikleri (vitamin B12, B1, B6, A, C, D, E, folik asit)

Kas hastalıkları (Myastenia Graves, Musküler Distrofi, Miyozit)

Sinir hastalıkları (Polinöropati, Gulian-Barre Send, Herediter Nöropatiler)

Motor Ön Boynuz Hastalıkları (ALS, Poliomiyelit-Çocuk felci)

Kronik alkol kullanımına bağlı oluşan sinir hasarları

Toksik maddelere maruz kalmaya bağlı oluşan sinir hasarları

EMG Nasıl Yapılır?

Elektro-nöro(sinir)-miyo(kas)-grafi(yazı) olarak adlandırılmıştır. Sinir ileti incelemesi ve kas incelemesi olarak iki grupta yapılır.

Sinir ileti incelemesinde; belirli kaslarda cilt üzerine yapıştırılan elektrotlarla sinirlerin belirli noktalarına verilen elektrik uyarı ile ortaya çıkan sinyaller kaydedilir. Sinyallerin ortaya çıkma zamanı (latans), kapladığı alan (amplitüd), dalgaların şekli, fazik özellikleri değerlendirilir.

İğne EMG’ de; iğne elektrot adı verilen özel bir iğne ile kas dokusu içerisine girilir ve kas liflerinin incelemesi yapılır. Kas liflerinin spontan durumları, hafif ve maksimal kası sırasında ortaya çıkan özellikleri değerlendirilir.

EMG incelemesine nasıl gelinmeli?

Hastalar tok karnına ve rahat kıyafetlerle çekime gelmelidirler. Vücut ve oda sıcaklığı normal olmalıdır. Hasta uyanık ve uyumlu olmalıdır.

EMG incelemesi bize ne verir?

Hastanın mevcut şikayetlerinin kas ve sinirlerle ilişkisi olup olmadığı, saptanan hastalığın vücudun neresinde olduğuna yada yaygın hastalık durumuna ve derecesine ilişkin bulgular elde edilir.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Aycan Aydoğmuş

Uzm. Dr. Aycan AYDOĞMUŞ, 1976 yılında Malatya'da doğmuştur. Lise öğrenimini 1992 yılında Malatya Fen Lisesi’nde bitirdikten sonra Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1999 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 2005 yılında Nöroloji Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında Antalya'da birçok kurumda görev yapmış olan Uzm. Dr. Aycan AYDOĞMUŞ, mesleki çalışmalarına Bucak Devlet Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Emg nedir
Uzm. Dr. Aycan Aydoğmuş
Uzm. Dr. Aycan Aydoğmuş
Burdur - Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)
Facebook Twitter Instagram Youtube