GEBELİK ve OBEZİTE

Uzm. Dyt. Elif Melek Avcı Dursun
Uzm. Dyt. Elif Melek Avcı Dursun
12 Aralık 2017103 görüntülenme
Randevu Al
GEBELİK ve OBEZİTE

Günümüzde obezitenin birçok sağlık sorununa yol açtığı bilinmektedir. Özellikle yaşamın belli dönemlerinde obezite nedeniyle meydana gelen sorunların hayati önemleri bulunmaktadır.

Gebelik döneminde, obez gebelerde glisemik kontrolün bozulması, hi­perglisemi ve insülin direnci gelişme riski daha fazla­ olmaktadır. Ailesinde diyabet geçmişi olan, şişman, daha önceden sorunlu gebelik yaşamış ve 35 yaş sonrası gebe kadınlarda diyabet görülme riski artmaktadır. Gebeliğin 6. Ayından sonra hormonal değişikliklerin meydana gelmesi sonucu kan şekeri düzeyi yükselir. Gestasyonel Diyabet riski artar.

2015 yılında dünya genelinde 20.9 milyon canlı doğum gebelikte görülen hiperglisemiden etkilenmiştir. Gebelik süresince görülen diyabet hipertansiyon, 4500 gr üzerinde bebeklerin doğması, anne ve bebekte çeşitli sorunlar yaratır. Gebelik süresince ortaya çıkan diyabetin gelişiminde gebelik öncesi yaşam tarzı ve beslenme durumu etkilidir. Düzensiz – yetersiz ve dengesiz beslenme; aşırı karbonhidrat tüketimi, kızartmaların ve yağlı gıdaların tüketimi, şekerleme – tatlı tüketimi, fast-food tüketimi, sağlıksız - işlenmiş ürünlerin sık tüketimi gibi nedenler de gestasyonel diyabetin ortaya çıkmasında etkilidir. Sağlıklı bir gebelik için sağlıklı beslenme planı şarttır.

Obez gebeliklerde kan basıncının yüksekliği, çeşitli enfeksiyonlar, doğum sorunları görülebilmektedir. Yeni doğanın iri olması, nedeni bilinmeyen anomaliler, bebek ölümleri meydana gelebilmektedir. Bu nedenle obez bireylerin gebelikleri sıkı takip altına alınmalıdır.

Sağlıklı bir gebeliğin sürdürülebilmesi için ağırlık kazanımı ve kontrolü önemlidir. İdeal kilo sınırlarında gebe kalan bireylerde toplam ağırlık kazanımının 10-14 kg arasında olması beklenirken, obez gebelerin bu sürede 6-8 kg kazanması yeterli olacaktır. Gebelik öncesinde kilo kontrolünün sağlanması özellikle obez ve fazla kilolu bireyler için önem taşır.

Gebelikte doğru beslenme her besinden istenilen miktarda, fazla fazla yemek değildir. Gebe kadının ihtiyacı olan günlük gereksinimine ilave olarak 300 kkal kadar enerji eklenmesi, gereksinimleri doğrultusunda beslenme örüntüsünün düzenlenmesidir. Artan enerji ihtiyacının kişiye özgü beslenme planı oluşturularak karşılanması, obez gebelikler ile beraber tüm gebeler açısından önemlidir. Diyetisyen kontrolünde olmayan ve kişiye özel hazırlanmamış programların - tekniklerin uygulanması anne ve bebek için sakıncalıdır. Bu nedenle gebelik sürecinin diyetisyen eşliğinde ilerlemesi anne adayları ve bebeklerinin sağlığının gelişiminde önemlidir.

Sağlıklı nesiller, sağlıklı anneler ve sağlıklı seçimler ile yetişir…

Etiketler

Fazla kiloSağlıkGebelik ve beslenmeBeslenmeGebelikObeziteDiyabet

Yazar Hakkında

Uzm. Dyt. Elif Melek Avcı Dursun

Uzm. Dyt. Elif Melek Avcı Dursun

1994 yılı Bolu doğumludur. Lise öğrenimini 2012 yılında birincilikle tamamladıktan sonra kazandığı Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2016 yılında mezun olmuştur. Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Programını GESTASYONEL DİYABET ve BESLENME alanında tamamlayarak 2019 yılında Uzman Diyetisyen ünvanı almıştır. Aynı yıl Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Doktora Programına başlayarak akademik eğitim hayatına devam etmektedir. Endokrinoloji alanında doktora tezini hazırlamaktadır. Beslenme ve Diyetetik Bölümü ile beraber Anadolu Üniversitesi’nde Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bölümünü tamamlamış, Hacettepe Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi’nde Sağlık Yönetimi Bölümü’ne devam etmektedir. 2016 yılından itibaren Özel Sağlık kuruluşlarında Diyetisyenlik mesleğine başlamış, 2018’de DİYETEMA BESLENME VE DİYET DANIŞMANLIK MERKEZİ’ni kurmuş, Ankara Bağlıca semtinde yer alan diyet danışmanlık merkezi bölgenin ilk diyetisyenlik ofisi olmuştur. Beslenme ve Diyetetik alanında bir çok konu hakkında düzenlenen 40’dan fazla kongre, seminer, konferans ve eğitimlere katılmıştır.Gebelik Döneminde Beslenme, Emziklilik Döneminde Beslenme, Sağlıklı Beslenme, Okul Öncesi Dönemde Beslenme, Okul Çağında Beslenme, Adölesan Beslenmesi, Sporcu Beslenmesi, Toplu Beslenme Sistemleri hakkında sunum – eğitim çalışmaları yapmıştır ve Kurumsal Eğitimler vermeye devam etmektedir. Ulusal ve uluslararası eğitim platformlarında akademik eğitimler düzenlemektedir. Beslenme ve Diyetetik alanında gerçekleştirilen online eğitim ve konferanslara konuşmacı olarak katılmaktadır. Üniversiteler, Liseler ve Çeşitli Eğitim
Kurumlarında Konuşmacı ve danışman olarak yer almaktadır. Radyovizyon 93 Frekansında Her Cuma Diyet Zamanı Programını sunmustur. TV8 Ekranlarında Sekizde Sağlık Programında Uzun Süre Yer Almış tır. Beyaz Tv’de çeşitli programlarda sunuculuk yapmıştır. Hafta içi her gün Beyaz Tv Ekranlarında Kendi ismi ile Elif Melek’le Şeffaf Sohbet Programını Sunmuştur. Pazartesi
sabahları Beyaz Tv Ekranlarında Kendi ismi ile Elif Melek’le Sağlık Zamanı Programını Sunmaktadır. Çeşitli gazetelerde köşe yazarlığı yapmaktadır. Ankara Life, Klass Magazin, Dyt Mag, Bitter Dergisi, Mag Dergi, XL Magazin, Mayatta, Lezzet Dergisi, BOM Magazin vb birçok prestijli dergide yer almıştır. Hürriyet, Milliyet, Takvim, Sabah Gazetesi, CNN TURK, Türkiye Gazetesi gibi ulusal ve yerel gazetelerde uzman görüşüne yer verilmiştir. Aynı zamanda internet gazeteleri ve dijital platformlarda basın haberleri yayınlanmıştır. Aynı zamanda birçok TV ve Radyo Programlarına katılım sağlamıştır. CNN TURK, TRT Radyo, TRT Haber, Kanal D, TV 100, TV 8, TV 8.5, EURO Star, Diyanet TV, Bengü Türk TV, ATV Ana Haber, Dost TV, Haber Global, Ülke TV, Kanal 7, Beyaz TV, SHOW Ana Haber, Kanal 24, TGRT HABER, AHaber vb yayınlarda uzman görüşü vermiştir. 2021 Yılı ’nda ANKA Ödülleri Ankara’nın En Başarılı Diyetisyeni ödülüne layık görülmüştür. 2023 yılında iki kez En iyi Çıkış Yapan Diyetisyen, 2024 yılında ise yılın Diyetisyeni ödüllerini almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.