Zika virüs nedir ?

Zika virüs nedir ?

Zika Virus, sivrisinek tarafından bulaştırılan bir virüstür. İlk defa 1947’de Uganda’da Zika Ormanı’nda, maymunlarda tespit edilmiştir.  İnsanlarda ise 1968 yılında Nijerya’da hastalık yaptığı tespit edilmiştir. Daha sonra, Afrika, Amerika, Asya ve Pasifik’te çeşitli salgınlar yapmıştır.

Aedes türü sivrisinek tarafından bulaştırılır. Başlıca belirtiler; hafif ateş, kızarıklık, konjunktuvit ( göz iltihabı) ve kas ağrısıdır.

Mayıs 2015’de Brezilya’daki sağlık kuruluşları Zika Virus Hastalığı ile karşılaşıldığını bildirmişlerdir.

Hastalığın temel belirtileri, başağrısı, ateş, deride kızarıklık, pembe göz, konjunktuvit ( göz iltihabı), kas ve eklem ağrısı, yorgunluktur. Bu belirtiler, yine sivrisinek ile bulaşan hastalıklar olan Deng Ateşi ve Chikungunya Virus İnfeksiyonu’na benzerdir.

Sivirisinekler, dünyada en sık insan ölümüne sebep olan hayvanlardır. Zika Virus’ un oluşturduğu, Brezilya’da Mayıs 2015’de başlayan salgın, şu ana kadar bu virus nedeniyle olan en büyük salgındır. 440.000 ile 1.300.000 arasında şüpheli vaka bildirilmiştir. 5000 üstünde mikrosefali (küçük kafa), 100 üstünde ölüm bildirilmiştir. Etkilenen ülkeler daha çok Güney ve Orta Amerika ülkeleridir. Avrupa’da da vakalar bildirilmeye başlanmıştır.

Aedes türü sivrisinekler tarafından bulaştırılır. Kan tranfüzyonu ile bulaştığını gösteren 1 vaka olmuştur. Zika Virus’ un RNA’sı, amniyon sıvısında saptanmıştır. Bu da, virusun plasentaya geçip anneden bebeğe bulaştığının göstergesidir. Bugüne kadar, emzirmeyle bulaştığını gösteren bir vaka olmamıştır.

Hastalığın kuluçka süresi, sivrisineklerde 10 gün civarındadır. Virüsün konakları maymun ve insanlardır. Virüs ile infekte olan yenidoğanlarda, beklenenden daha küçük kafa çapı (mikrosefali) ve beyin hasarı görülmektedir. En tehlikeli dönemin, hamileliğin ilk trimester (ilk üç ay) olduğu düşünülmektedir.

Bu hastalığın tanısı, tükürük, kan, idrardan PCR testi yaparak ortaya çıkabilir. Test, belirtiler ortaya çıktıktan sonra ilk 3-5 gün içinde yapılmalıdır.

Bunun dışında antikor testi de mevcuttur. Fakat belirtiler çıktıktan 5 gün sonra yapılabilir.

Hastalığın şu anda herhangi bir tedavi veya aşısı yoktur.

Seyahat edenler, sivrisineklere karşı gerekli temel koruyucu önlemleri almalıdırlar.

Sivrisinek kovan ilaçların işe yarayabileceği düşünülmektedir.

Aedes Aegypti türü sivrisineklerin sayısını azaltmak için çalışmalar başlamıştır.

Türkiye şu anda risk altında değildir. Fakat virüs çok hızlı yayılmaktadır. Ama panik olacak herhangi bir durum yoktur çünkü hastalık oldukça iyi seyirlidir. Gebeler tehlike altında olduklarından dolayı infeksiyonun yaygın olduğu yerlere seyahat etmemeleri gereklidir.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Şafak Göktaş

Uzm. Dr. Şafak GÖKTAŞ, 18 Mayıs 1980 tarihinde Ankara'da doğmuştur. Çocukluğu, babasının da doktor olması sebebiyle pek çok farklı şehirde geçmiştir; Ankara, Eskişehir, İstanbul ve Erzincan gibi. Yine babasının mecburi hizmeti nedeniyle 6 sene Erzincan’da yaşamış ve ilköğrenimini Erzincan’da tamamlamıştır. Bu süreçte Anadolu kültürü ile tanışma fırsatına sahip olmuş ve hayatı boyunca sürdüreceği değerli arkadaşlıklar kurmuştur. 1992 yılında yaşanan büyük Erzincan depreminde oturdukları SSK lojmanındaki apartman tamamen yıkılmış ve enkaz altından sağ kurtularak ailecek ikinci hayatımız adını verdikleri yeni hayatlarına başlamışlardır. Ardından İstanbul’a gelmişler ve Uzm. Dr. Şafak GÖKTAŞ, ortaokul ve lise öğrenimini İstanbul’da, hayat görüşünün de temellerini attığını söylediği, şehrin en iyi okullarından olan Hüseyin Avni Sözen Anadolu L ...

Etiketler
Viral
Uzm. Dr. Şafak Göktaş
Uzm. Dr. Şafak Göktaş
İstanbul - Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube