Yüzde gençleştirme

Yüzde gençleştirme

Yüzde Botoksla Gençleştirme

Yaşınız 30'un üzerindeyse, gözlerinizi kırptığınızda kırışıklıklar (kaz ayakları), alnınızı çattığınızda artmış çizgilenmeler ve burun kökü ve kaş aralarında derinleşmiş izler ortaya çıkmaya başladıysa botoks zamanınız gelmiş demektir. Cerrahi olmayan bu yöntemin uygulanma zamanı 30' lu yaşlarla başlar. Bu dönemde botoks uygulaması başlanırsa ileri yaşlarda kırışıklıklar daha az olacak ve tekrarlayan botoks uygulamalarında daha düşük dozlarla tedavi etkinliği sağlanacaktır.

Yüze botoks uygulamalarındaki amacımız donmuş, mimiksiz, maske yüzler elde etmek değil, sadece daha az kırışan ve çizgilenen bir görünüm kazanmaktır. Bu da uygun, nisbeten düşük doz ve doğru uygulama ile olur.

Uygulama Öncesi Bilgiler

Klinik etki süresinin 3-6 ay kadar olduğu ve  sonrasında tekrarlanabileceği bilinmeldir. Tekrarlayan enjeksiyonlarla etki süresinin daha da uzayabilmektedir. Hastalarımıza uygulama öncesi botoksun yan etkileri, olası riskleri ve süreç hakkında detaylı bilgilendirme yapılmaktadır. Uygulama öncesi ve sonrası fotoğraf çekimi şarttır.

 Klinik Uygulama

Botoxun kozmetik amaçlı kullanımında yüz mimik adelelerinin zayıflatılmasıyla ciltteki kırışıklıkların azaltılması ve kaş pozisyonunun ayarlanması hedeflenir. Hedeflenen kas hem istirahat, hem de güçlü kasılma sırasında değerlendirilerek enjeksiyon yapılacak alanlar ve uygulanacak doz belirlenir. Uygulama yapılacak bölgeye lidokain-prilokain karışımı topikal uyşturucu krem sürülerek 30-40 dakika bekletilir. Buz tatbiki de yararlıdır.

Önce alkol içermeyen cilt temzileyicileri ile cilt  temizlenip tedavi alanı belirlenir. Enjeksiyon alanları ve sayısı saptanır. Uygun enjeksiyon tekniği kullanılarak hedeflenen kas kitlesine belirlenen dozda ve uygun ünitelerle botoks enjeksiyonu yapılır.

Botoks Sonrası Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Botoksun başka kas gruplarına yayılmasını önlemek için işlem sonrası 24 saat boyunca masaj yapılmaması,  enjeksiyon bölgelerinde mimik kaslarının (kaş çatma, alnını kaldırma, gülme, vb.) aşırı kullanılmaması önerilir.

Tedavi yapıldıktan 2-3 gün sonra kas zayıflığı başlar, 7-10 günde kırışıklıklarda düzelme belirginleşir ve etkisi 3-6 ay sürer. Tekrarlayan enjeksiyonlarla etki süresi hastadan hastaya değişiklik göstermek koşuluyla uzayabilir. İşlemden 10-14 gün sonra hasta kontrole çağrılır, gerekli görülürse küçük dozlarla rötuş yapılabilir.

Yan Etkiler

Botox enjeksiyonu tecrübeli bir uzman tarafından yapıldığında yan etkileri yok denecek kadar azdır. Enjeksiyon bölgesinde oluşan lokal yan etkiler hafif şişlik, kızarıklık, geçici morluk, kaşıntı, hassasiyet ve baş ağrısı olup bu yan etkiler genelde 1-2 saat içerisinde kaybolur.

Yanlış uygulamalara bağlı kaş veya göz kapağında düşme gibi istenmeyen etkiler botoxun etkisi geçince düzelir.

Botoks gebelerde ve laktasyon döneminde kullanılmamalıdır. Kas  hastalığı olanlarda kullanımında dikkatli olunmalıdır. Aminoglikozid grubu antibiyotiklerin nöromuskuler transferi etkileyebilmeleri dolayısıyla botoksla birarada kullanılmamalıdır. 

Sonuç

Maalesef ülkemizde botoks uygulaması bu konuda yeterince eğitimini almamış kişilerle, merdiven altı olarak tabir edilen mekanlarda da sıklıkla yapılmaktadır. Aynı zamanda kullanılan ilaçların hepsi aynı kalite ve FDA (Ameikan Sağlık Dairesi) onaylı değildir. Ucuz olsun diye doğru ilaç ve uzman ehil ellerden uzaklaşmak istenmeyen sonuçlar doğuracaktır.

Prof. Dr. Erkan Tarhan

KBB ve Ağız Yüz ve Çene Cerrah

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Erkan Tarhan

Prof. Dr. Erkan TARHAN, 1971 yılında Ankara’da dünyaya geldi. İlköğretimini Ankara’da, lise eğitimini ise İskenderun Demir Çelik Lisesi' nde tamamlamasının ardından 1988 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi' nde tıp eğitimine başladı. 1995 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanını aldı. Prof. Dr. Erkan TARHAN, Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları üzerine olan uzmanlık eğitimini TC Sağlık Bakanlığı Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniği’nde 1999 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanını aldı. 2001 yılına kadar mecburi hizmetini yerine getirmek için Mardin'de görev aldı. Bu süreçte verdiği hizmetlerden dolayı takdirname ile onurlandırıldı. Prof. Dr. Erkan TARHAN, 2001 yılında eğitici olarak, başasistan kadrosu ile TC Sağlık Bakanlığı Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniği’ne atandı v ...

Etiketler
Botoks nasıl uygulanır
Prof. Dr. Erkan Tarhan
Prof. Dr. Erkan Tarhan
Ankara - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube