Yutma ve yutma bozuklukları

Yutma ve yutma bozuklukları

Yutma Bozukluklarında Uygulanan Terapi Yöntemleri

Oral-Motor Egzersizler, hastanın ihtiyacına uygun olan ağız-yüz-motor hareketlerini geliştirmek ve hastanın yutmasını sağlamaktır.

Termal Terapi, bolusu oral fazdan faringeal faza geçirmede zorlanan hastalarda uygulanan, geçişi kolaylaştıracak kasları uyarmayı hedefleyen bir yöntemdir.

Diadokinezi, artikülatörleri belirli bir düzende çalıştırmak amacıyla, kelime ve cümle okutarak yutma kaslarını güçlendirmeyi hedefleyen bir yöntemdir.

Postür ve Manevralar, yeme-içme esnasında hastanın alacağı pozisyonla ya da yapacağı belirli manevralarla yiyeceklerin daha kolay ve güvenli şekilde yutulmasını sağlamaktır.

Elektro (VitalStim) Terapi, Bu tedavi yutma tedavileri içinde en etkili sonuçlar veren tedavi olarak nitelendirilebilir. Yukarda bahsedilen terapilerin hepsi elektro terapiye yardımcı olması için kullanılan terapilerdir. Soru-Cevap şeklinde şöyle açıklanabilir:

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dil ve Konuşma Terapisti Dr.Çiğdem Eryılmaz Canlı

Dil Konuşma Bozuklukları Terapisti Çiğdem ERYILMAZ, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Doğuş Üniversitesi Psikoloji (İngilizce) bölümünde başladığı lisans eğitimini 2011 yılında tamamlamıştır. 2014 yılında ise Anadolu Üniversitesi Dil ve Konuşma Terapistliği bölümünde lisansüstü derecesini ve "Uzman Dil ve Konuşma Terapisti" unvanını almıştır. Kendisi halen Anadolu Üniversitesi Dil ve Konuşma Terapistliği bölümünde doktora eğitimine devam etmektedir.  Uzmanlık eğitimi esnasında Anadolu Üniversitesi'nde bulunan Dil ve Konuşma Bozuklukları Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde (DİLKOM) dil ve konuşma bozukluklarının tanısı, değerlendirilmesi ve terapisi alanında 450 saat klinik uygulama yapmış olan Çiğdem ERYILMAZ, aynı zamanda Eskişehir Osmangazi Tıp Fakültesi'nde bulunan nöroloji, kulak-burun-boğaz anabilim dalı kliniklerinde gö ...

Etiketler
Yutma problemi
Dil ve Konuşma Terapisti Dr.Çiğdem Eryılmaz Canlı
Dil ve Konuşma Terapisti Dr.Çiğdem Eryılmaz Canlı
Ankara - Dil Konuşma Bozuklukları
Facebook Twitter Instagram Youtube