Yer çekimi azaltılmış ortamda yürüme deneyimi

Yer çekimi azaltılmış ortamda yürüme deneyimi

UZAY YÜRÜYÜŞÜ
VÜCUT AĞIRLIĞINI AZALTAN YÜRÜYÜŞ
Alter G (uzay yürüyüşü) yer çekimini istediğimiz oranda azaltabilerek yürüyüş, koşma imkanı sunabilen bir cihazdır.

Alter-G ilk olarak NASA'da astronot eğitimlerinde kullanılmak üzere tasarlanmıştır, aslında özel bir balonu ve şortu olan gelişmiş bir yürüme bandıdır. Astronotların yerçekiminin az olduğu uzay ortamında yürüme deneyimini önceden yaşamaları ve buna adapte olmaları için tasarlanmıştır. Alter G diferansiyel hava akımını kullanarak yer çekiminin azaltıldığı bir ortam yaratır. Alter G 'de yerçekimini  istediğimiz orana ayarlayabiliriz, örneğin yerçekimini normalin %35'ine veya %50'sine düşürebiliriz.
Astronotlar için tasarlanmış olsa da bu cihaz sonradan fark edilmiştir ki sporcuların performansını artırmakta, yürüme zorluğu olan, felçli veya ortopedik ameliyatlı olan kişilerin yürümesini kolaylaştırmaktadır, onların desteksiz yürümelerine ve hatta cihaz içinde koşabilmelerine imkan tanımaktadır.
Alter G uzay yürüyüşü ortamında yürümek kolaydır, dış ortamda ulaşamadığımız hızlara çıkmak, denge sağlamak çok daha kolaydır. Bu da felçli olan, bastonsuz- yürüteçsiz yürüyemeyen, denge ve yürüme zorluğu olan, menisküs yırtığı, dizde ön çapraz bağ yırtığı veya kireçlenmesi olan, diz veya ayak bileği ameliyatlısı olan, bacak kaslarına erime, incelme ve kuvvetsizlik olan hastalar için idealdir. Çünkü bu cihaz içinde geçirdikleri yürüme seansları sonrasında bacak kasları giderek kuvvetlenir, denge ve kas eğitimi sağlanır ve hastanın bacakları kuvvetlendikçe yer çekimi basamak basamak dış ortamdakine yaklaştırılır, artırılır.
Alter- G Amerika Birleşik Devletleri'nde çok sayıda spor klübünde, büyük hastaneler, tıp merkezleri, üniversite ve fizik tedavi merkezlerinde bulunmaktadır. 

Özetle Alter G
* Fizik tedavi merkezleri ve spor klüplerinde bulunan %80’e varan yer çekimsiz ortam sağlayarak hastaların yürüme fonksiyonlarını iyileştiren ve yürüme performanslarını artıran teknolojik bir cihazdır.

 ALTER G İLE...

1- Yürüme mesafesi ve hızı artar
2- Denge artar
3- Ağrı azalır
4- Bacaklarda kas gücü artar
5- Kilo azalır
6- Atletik performans artar
7- Kondisyon artar
Geleneksel ilaç tedavilerinin ve fiziksel tıp uygulamalarının yanında artık teknolojik cihaz destekli tedavi yöntemleri güncel tıp uygulamalarında çok önemli yer elde etmiştir. Yer çekiminin azaltıldığı ortamlarda hastalara yaptırılan aktivitelerin sonuçlarının daha etkin olduğu fark edilmiştir.

EN SIK KULLANILDIĞI DURUMLAR
kısmi felç
menisküs yırtığı
gonartroz (diz ekleminde kireçlenme)
dizde ön çapraz bağ ameliyatı sonrası
dizde menisküs ameliyatı sonrası
total diz protezi ameliyatı sonrası
ayak bileği tendon yırtığı sonrası
ayak bileği kırık sonrası
patellofemoral ağrılar
yaşılığa bağlı hareket kaybı ve yürümede zorluk yaşayanlar
performansını artırmak isteyen sporcular
ağrısız egzersize ihtiyacı olanlar
 

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Selkin Yılmaz

Uzm. Dr. Selkin Yılmaz Muluk, 1974 yılında Ankara'da doğdu. İlkokul, ortaokul ve lise öğrenimini 1980 ile 1991 yılları arasında TED Ankara Koleji İlköğretim ve Lisesi'nde tamamladı. Tıp eğitimine ise 1991 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin İngilizce Tıp bölümünde başladı ve 1997 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanını aldı. İhtisasını ise 2000 ile 2004 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümünde tamamladı. Uzm. Dr. Selkin Yılmaz Muluk, 1998 ile 2005 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde; 2005 ile 2006 yılları arasında İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde; 2006 ile 2007 yılları arasında İzmir Balçova Termal Kaplıcaları'nda; 2007 ile 2015 yılları arasında Medical Park Hastanesi Antalya'da görev yapmıştır. 2015 yılında Medstar Antalya Has ...

Etiketler
Yürüme bozukluğu
Uzm. Dr. Selkin Yılmaz
Uzm. Dr. Selkin Yılmaz
Antalya - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube