Stresi yenerek sağlıklı kalın

Stresi yenerek sağlıklı kalın

Stres, insan hayatını olumsuz etkileyen, hastalıklara ve erken yaşlanmaya yol açan etkenlerin başında yer alıyor. Bu duygunun üstesinden gelebilenler daha sağlıklı yaşıyor.
Aşırı stresin vücuda olan zararlı etkileri sanılandan çok daha fazladır.


Stres yüksek tansiyondan şekere, unutkanlıktan kemik erimesine kadar birçok hastalığa yol açıyor. Vücut yorgun, halsiz ve bitkin düşüyor. Bağışıklık ve savunma sistemi zayıflıyor. Beyinsel fonksiyonlar normal gücünü kaybediyor ve konsantrasyon bozukluğu oluşuyor.Yaşamımızda, bize stres kaynağı olup değiştiremeyeceğimiz ve birlikte yaşamak mecburiyetinde olduğumuz gerçekler vardır. Ama pireyi deve yapıp herşeyi bir stres kaynağı olarak görüyorsanız vay halinize! Bu yapıdaki insanların çok çabuk yaşlandığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Oysa herşeyi dert edinmeyip, ellerindeki ile mutlu olabilenler, önlerine çıkan fırsatları hayatı güzelleştirmek için değerlendirebilenler huzurlu ve uzun yaşıyor. Ağrıları yok etmek için de ilk işimiz stresle mücadele olmalıdır.

Bu amaçla neler yapabiliriz, işte bazı öneriler:

 Hayatınızdaki stres unsurlarının listesini çıkarın ve onlara çözüm yolları bulmaya çalışın.
​ Dinlenmek ve rahatlamak için kendinize zaman ayırın.
​ Yeterli ve kaliteli uyku beyninizi dinlendirecektir.
​ Kafein, nikotin ve abur-cuburu azaltın. Tahıl, sebze, meyve ve su tüketimini artırın.
​ Gün sonunda rahatlamak istiyorsanız, karbonhidrat bakımından zengin bir yemek yiyin. Patates, makarna, pirinç ve tatlılar rahatlamayı sağlayan “seratonin” salınımını artıracaktır.
​ Yorgunlukları önlemek için proteinden zengin öğle yemekleri iyi gelecektir. Proteinler, stres altında zihinsel performansın daha iyi olmasını sağlayan bir aminoasit olan “tirozin” bakımından oldukça zengindir.
​ Stres, karaciğer ve sinir sistemine yük olur. Bunları güçlendirmek için B ve C vitaminleriyle, çinko ve magnezyum destekleri alınmalıdır.
​ İş yükünüzü azaltın. Aynı anda birçok şeyi yapmaya çalışıyorsanız bunlar arasında bir seçim yapın ve size hangisini yapmak daha fazla zevk veriyorsa onu yapın.
​ Sosyal ve kültürel bağlarınıza önem verin, ailenizle ilişkilerinizi artırın.
​ Sıcak duş veya imkan varsa sıcak bir küvete 15 dakika uzanmak kaslarınızı gevşetecektir.
​ Diaframdan nefes alarak rahatlamaya çalışın. Meditasyon faydalı olacaktır.
​ Boynunuzu ve belinizi dik tutarak oturmaya çalışın. Dik oturuş nefes almayı kolaylaştırır ve beyne daha fazla kan gitmesini sağlar.
​ Evinizde ve işyerinizde bulunduracağınız hoş kokular, özellikle limon, elma ve vanilyalı kokular kaslarda rahatlama sağlayacaktır.
​ İç huzur önemlidir. Güçlü inanç bağları, tevekkülü ve kabullenmeyi, hoş görmeyi, iyimserlik hissini sağlar, stresi azaltır.
​ Stresi yenmemiz için önceliklerimizi belirlemeyi öğrenmemiz gerekiyor. Her günün başlangıcında tamamlamanız gereken en önemli işinizi seçin ve onu bitirin. Liste yapmak işimizi kolaylaştıracaktır.
​ Egzersiz yaparak stresi vücudunuzdan atabilirsiniz. Bu amaçla esneklik egzersizleri ve yoga hareketleri idealdir.

Stresten uzak, sağlık ve huzur dolu bir yaşam dileklerimle…

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Mehmet Portakal

Ermenek’te doğdum. 1992 yılında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldum. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon alanında uzmanlık eğitimimi ve Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Biyokimya doktoramı tamamladım. Romatizmal Hastalıklar, Osteoporoz (Kemik Erimesi), Fibromiyalji (Kas Romatizması), Antioksidanlar gibi konular üzerine çalışmalarım, yerli ve yabancı basında yayımlanmış makalelerim bulunmaktadır. Kon TV’de haftalık yayınlanan bir sağlık programım devam etmekte; çeşitli dergi, gazete ve internet haber sitelerinde köşe yazılarım yer almaktadır. Hekim olarak; ruh ve beden sağlığının birlikte ele alınması gerektiği düşüncesindeyim. “Dünyayı nasıl görmek istiyorsak, dünyamız da öyle olacaktır.” felsefesiyle hastalarımıza, dolayısıyla topluma ve insanlığa faydalı olabilmek amacındayız. Uzm. ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
whatsapp
instagram
Uzm. Dr. Mehmet Portakal
Uzm. Dr. Mehmet Portakal
İstanbul - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube