Yaz aylarının vazgeçilmez tatlısı: dondurma

Yaz aylarının vazgeçilmez tatlısı: dondurma

Dondurma, her yaşta insanın en sevdiği tatlılardan biridir. Renk renk, pakette ve açıkta satılan, çok çeşidi bulunan dondurma, aslında kaliteli ve miktarında tüketildiği sürece çok sağlıklı bir tatlıdır. Sütlü bir tatlı ve yüksek besleyici değere sahip olması nedeniyle hem çocukların gelişiminde hem de yaşlılarda kemik erimesi (osteomalasia) gibi hastalıkların riskini azaltmaktadır. Gelin dondurmanın faydalarına bir göz gezdirelim;

. İyi bir protein kaynağıdır. Çocuklarda büyüme ve gelişmenin desteklenmesinde, sporcular için de egzersiz sonrası kasların toparlanması için protein kaynağı olarak kullanılabilir.

. Yüksek kalsiyum içerir, günlük kalsiyum ihtiyacının karşılanmasına katkıda bulunur. Bu sayede çocuklarda kemik ve diş gelişimi, yetişkinlerde de zayıflamada veya kilo kontrolünün sağlanmasında etkilidir.

. Yeterli ve dengeli beslenme programının içinde dondurmaya da yer vardır.

. A, B2, B12, C, D, E vitaminleri, kalsiyum, potasyum, magnezyum, fosfor, sodyum, demir ve çinko minerallerini içerir.

. Dondurma, miktarında tüketildiği sürece kilo aldırmaz. Dondurmaya eklenen soslar, meyveler, krema, fındık, fıstık gibi kuru yemişler, dondurmayı en az 75-100 kalori arttırdığı için tercih edilmemelidir.

. Dondurma, kolay sindirilen bir besindir, bu yüzden yaşlılar tarafından da tüketilebilir.

. Yüksek kalsiyum içeriğinden yararlanmak için sade dondurma tercih edilmelidir.

. Ara öğünlere uygun bir tatlıdır.

.  Dondurma, genellikle salepten yapılan bir besindir. Ancak besin sanayisi, dondurmaya yapım aşamasında süte ek olarak; şeker, glikoz früktoz şurubu gibi tatlılık verecek maddeler, stabilizatörler, emülgatör, bitkisel yağ ve/veya süt yağı, çeşidine göre çikolata, karamel, kakao, meyve, fındık, fıstık gibi besinler, doğal veya doğala özdeş aromalar kullanabilmektedir. Bu nedenle bildiğiniz, sade, doğal olan dondurmalar tercih ediniz.

* 100 gram sütlü dondurma; 190 kalori, 148 mg kalsiyum, 115 mg fosfor, 63 mg sodyum, 181 mg potasyum, 0,1 mg demir, 440 IU A vitamini, 0,21 mg E vitamini, 0,21 mg B2 vitamini, 0,1 mg niasin içerir.

Neden Her Dondurma Tercih Edilmemelidir?

Dondurma, sütlü bir tatlıdır, bu özelliği nedeniyle bakterilerin üremesi için çok uygun bir ortamdır. Güvenilir olmayan yerlerden alınan veya paketlenmemiş olan dondurmalar bakteriyel açıdan risk oluşturup besin zehirlenmelerine zemin hazırlayabilmektedir. Bu nedenle dondurma alırken mutlaka güvenilir yerlerden, etiketi (özellikle son tüketim tarihi) okunarak, uygun koşullarda saklandığı gözlenerek alınmalıdır. Evde dondurma yapılacak ise, mutlaka pastörize süt (günlük süt) kullanılarak yapılmalıdır.

Diyet Yapanlar Ne Kadar Dondurma Yemelidir?

Herkes tarafından sevilen dondurma, özellikle diyet yapan kişilerin de kabusu olarak görülmektedir. Ancak diyetteyken light dondurma tercih edildiği sürece kişi beslenme düzeninde ayarlamalar yapabilir;

2 top dondurma: 1 porsiyon meyve + 1 su bardağı süt yerine geçer

2 top light dondurma: 1 porsiyon meyve yerine geçmektedir.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Duygu Kopan

Etiketler
Diyetisyen
Dyt. Duygu Kopan
Dyt. Duygu Kopan
İzmir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube