Ramazan oruç ve hurma

Ramazan oruç ve hurma

Ramazan Oruç ve Hurma
 

Hurma, Ramazan ve özellikle de iftar ve oruç açma ile özdeşleşen meyvelerden bir tanesidir. İçeriğinde çok sayıda vitamin ve mineral bulunduran hurmanın faydalarını saymakla bitirebilmek pek de kolay değildir.
Hurma düşük kalorili ya da düşük şeker içerikli bir besin değildir. Tek bir hurmada 20--25 kalori mevcuttur, bu değer tek bir tane yerseniz pek sakıncası olmazl ancak hiç kimse bir taneyle yetinmez. Bir hurma tanesinde neredeyse mükemmel denebilecek derecede  kalsiyum ve magnezyum, 1.5 gr lif ve 160 mg 'dan daha fazla potasyum vardır. Hatta içinde bir miktar A vitamini, ayrıca değişik miktarlarda  diğer vitamin ve mineraller mevcuttur
KİMLER HURMA YEMEKTEN SAKINMALI?
Eğer metabolik sendromu ya da diyabet de dahil olmak üzere kan şekeriyle ilgili bazı sorunlar yaşıyorsanız ya da eğer kilo vermeye ve şekerinizi kontrol altında tutmaya çalışıyorsanız bu yiyeceğin tüketimine dikkat etmelisiniz. Günde 2-3 adeti geçmeden  ve iftarda tüketilecek hurma size her açıdan sağlıklı kılacaktır.

 İFTARDA HURMA
vucudumuz da iftara kadar halsizlik ve yorgunluk sıklıkla görülmektedir. Orucun hurma ile açılması 17 saatlik açlık ile düşen kan şekerinin dengeli yükselmesini sağlayacak.. Hurma sadece 1 ay değil her zaman mutfağımızda olması gereken lezzetli ve faydalı bir meyvedir. 100 g hurma yani( 10-12 adet) ; 280 kalori, 2 gram protein, , 9 gram lif içerir,içindeki yüksek lif  kan şekerinin ağır ağır yükselmasini sağlıyacaktır

.GÜNDE 2 HURMANIN SAĞLADIĞI ÖNEMLİ FAYDALARI

- içindeki demir kansızlığa karşı birebirdir
"Kabızlık başta olmak üzere, hazımsızlık, sindirim sistemi problemleri, mide bulantısı, iştahsızlık, zayıflık, kalp problemleri ve kansere karşı koruyucudur.
"Anne adayları için doğumu kolaylaştıran, emziren kadınların ise süt miktarını arttıran etkisi vardır.
"Düzenli tüketilen hurma göz sağlığını korurken, özellikle gece körlüğünü iyileştirici özellik göstermektedir.
"Lif oranının yüksek olması dolayısıyla kabızlığa karşı iyi geldiğinden de söz etmek gerekmektedir
Bir bardak suyun içerisine akşam konulan iki tane hurma, sabah aç karnına içildiğinde, kabızlık sorununu ortadan kaldırmaktadır.İçerisine 1 yemek kaşığı keten tohumu ve 1 tatlı kaşığı da zeytinyağı koyduğunuzda etkisi daha da artacaktır.
"Kötü huylu kolesterolü düşürür.
"Karaciğer yağlanmasını önler ve toksik maddelerin atılımını kolaylaştırır.
"Hücre yaşlanmasından koruyucu etkisi vardır. Gençlik iksiri olarak değerlendirilebilen hurma, bu özelliği ile antioksidan etki göstermektedir.
"Aç karnına tüketilen hurmanın bağırsak parazitlerini öldürdüğü bilinmektedir.

BÜTÜN BU ÖZELLİKLERİ İLE RAMAZANDA İFTAR AÇMAK İÇİN SEÇİLEBİLECEK EN İSABETLİ ve DOĞANIN SUNDUĞU BİR GIDADIR
 

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Suzan Gerdan

Etiketler
Ramazan oruç ve hurma
Dyt. Suzan Gerdan
Dyt. Suzan Gerdan
İzmir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube