Yaz aylarında beslenme ve sıvı tüketimi nasıl olmalıdır?

Yaz aylarında beslenme ve sıvı tüketimi nasıl olmalıdır?

Yaz ayları beslenmemize çok dikkat etmemiz gereken aylandandır.Çünkü hem günler uzundur hem de çok sıcaktır. Bu nedenle beslenme tarzımıza ve sıvı alımımıza önem göstermeliyiz. 

Günlerin uzaması ile öğün sayımız da artmalıdır. Besin çeşitliliğine dikkat ettiğimiz gibi öğünler de en azından 3 ana 3 ara öğün olmalıdır.

Sıcak havaların çok etkili olması ter yolu ile  sıvı  ve elektrolit kaybına sebep olmaktadır Su kaybı ile beraber sodyum ve potasyum kaybı da olduğundan dolayı sadece su tüketimi yeterli olmayabilir.. Bu nedenle sıvı kaybını sadece sudan karşılamak yerine sudan zengin meyve ve  sebzeleri beslenmemize dahil etmemiz daha da yararlı olacaktır. Suyun yanında ayran, meyve suları, meyve ve sebzelerin tüketimi de artırılmalıdır. Yine sudan zengin karpuz, kavun, erik, kayısı, şeftali gibi meyvelerin tüketimi hem mineral hem de vitamin desteği de sağlayacaktır. 

Meyve ve sebzelerin bol tüketilmesi sıvı ve elektrolit desteği yanında A-vit., C-vit., ve özellikle de antioksidan içeriği bakımından da önemlidir. Bu da ayrıca bağışıklığı kuvvetlendirecektir.

Özellikle su kaybı çocuklar için çok önem arz etmektedir. Çünkü çocukların dışarıda oyun oynama süreleri uzamıştır ve ter yolu ile kayıpları artmaktadır. Çocuklar için su ihtiyacı ortalama 1,5-2 litre olmalıdır. 

Yine yetişkinler de sıcak havalara çok dikkat etmelidirler. Kayıpların çok olması sebebiyle tansiyonu olanlar, böbrek rahatsızlığı olanlar, kalp damar hastalığı olanlar gibi sıvı alımına dikkat etmesi gereken kişiler vardır. Bu kişiler sıcak ortamlardan uzak durmaları gerektiği gibi su tüketimini de artırmalıdırlar. Yine herhangi bir rahatsızlığı olmasa da yetişkinlerin ortalama 2-2,5 litre su tüketmeleri yerinde olur.

Sıvı ihtiyacı yetişkinler için de sudan karşılanabileceği gibi ayran, taze meyve suları, meyveler ve sebzelerden de karşılanabilir. Günde en azından 5 porsiyon sebze ve meyve tüketimi uygun olabilir. Bunun yanında herhangi bir rahatsızlığı olmayan sağlıklı bireyler maden sularını da kullanarak mineral destekli sıvı da tüketebilirler.

Ayrıca önemli konulardan biri de yaz aylarında çok sık rastlanılan gıda zehirlenmeleridir. Sıcaklıkların artması ile mikroorganizmaların besinlerde çoğalması daha hızlı olmakta bu nedenle açıkta satılan besinleri ve fast food gibi besinler tüketirken çok dikkat edilmelidir. Mayonez, yumurta, krema, pastalar, tavuk ve kıyma gibi besinler çok çabuk bozulabildikleri için tüketimi mutlaka kontrollü olmalıdır.

Yine besinler dışarıda 1-2 saatten fazla bırakılmamalı, eğer mümkünse taze alınıp, tüketilmelidir. Ya da uygun ve soğuk ortamlarda saklanmalıdırlar. Hijyen koşullarına dikkat edilerek hazırlanıp pişirilmelidirler.

Bu makale 20 Eylül 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Tümay Karlıdere

Dyt. Tümay KARLIDERE, 1966 yılında doğmuştur. Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyatetik Bölümü'nde başladığı lisans eğitimini 1987 yılında başarıyla tamamlayarak Beslenme ve Diyetetik (Diyetisyen) unvanı almıştır.

Dyt. Tümay KARLIDERE, Balıkesir Merkez'de bulunan Karlıdere Sağlık Eğitim ve Danışmanlık  Merkezinde  hastalarına hizmet vermektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Sıvı tüketimi
Dyt. Tümay Karlıdere
Dyt. Tümay Karlıdere
Balıkesir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube