Vitaminler, sağlıklı bir cilde sahip olmak için!

Vitaminler, sağlıklı bir cilde sahip olmak için!

Havaların düzelmesiyle içimizdeki sıcaklığın güzelliğimize de yansımasını istiyoruz. Tenimizin şöyle güzel bronzlaşması için güneşe ihtiyacımız var. Güneş ışığı D vitamini oluşumu için  gerekli ama her zaman herşeyde olduğu gibi fazlası zararlı. Sağlıklı bir cilde sahip olmak için vitaminler bazen yardımcı olabilir.

Besin, vitaminler ve cilt

Cildimizi sağlıklı ve güzel tutabilmek için vitaminlere ihtiyacımız var. Özellikle B- vitaminleri ve A vitamini. Her vitaminin kendine öz görevi var. Bu vitaminleri hangi besinlerde bulabiliriz:

Güneş ışını cildimizi çok çabuk yaşlandırıyor. E vitamini genelde cilidimizi yaşlılığa karşı koruyabilmemiz için öneriliyor. Bunun yanında  çinko ve omega yağ asitleride cildimiz için gerekli.

Kozmetik ürünleri ve vitaminler

Yaşlılığı geciktirme amaçlı artık piyasada cilt bakım kremleri satılmakta. Hatta bazı cilt bakım kremleri vitaminler ile zenginleştirilmiş. Eğer reklamlara inanıcak olursak, hepsinin cildimize bir şekil faydası vardır. Bu şekilde kullandığımız kremler sayesinde vitaminleri direkt ciltten alıcaz ve böylece oral beslenme ile vitamin alımımız azalıcak. Aynı zamanda tam istediğimiz yerde işlem görücek.  Maalesef bu kadar kolay değil. Cildimiz dışarııdaki tozlara karşı kalın bir bariyer oluşturuyor. Kremlerdeki vitaminler sadece yüksek dozda kullanıldıysa bu bariyeri aşarak içeriye girebiliyorlar. Normal ürünlerde bu vitamin dozları o kadar azki, görevlerini yerine getiremiyorlar. Kısacası, vitaminleri besin ile almamız gerekiyor ki vücudumuzda nerede vitamin eksikliği varsa orada  işlem görebilsinler.

Güneş yanığı ve vitaminler

Vücudumuzda D vitamini oluşması için güneş ışığına ihtiyacımız var. Diğer yandan da fazla güneş  ışığına maruz kaldığımızda, cildimiz yanabilir. E ve C vitaminleri cildimizi UV- ışınlarına karşı koruyabilir. Aynı  zamanda bu vitaminler birlikte kullanıldığında etkisi daha büyük olur. Günlük ihtiyacımız olan vitamin miktarını besinlerden almamız mümkün değil. Bilimsel araştırmalarda günlük almamız gereken vitaminlerin 50 kat fazlası kullanıldı. Şayet cildimizi korumak istiyorsak, uzun süre yüksek dozda vitaminler kullanmamız gerekiyor. Ne yazıkki yüksek dozda bu vitaminleri kullandığımızda sağlığımız için zararlı olabilir. Güneş yanığından korkuyorsak, cilidimizi en iyi güneş kremi kullanarak koruyabiliriz.

Güneşlenirken dikkat edilmesi gerekenler:

-           Güneş yanığından korunmak için cildimizi yavaş yavaş güneşe alıştıralım.

-           saat 12 ile 15 arası gölgede duralım

-           öğle sıcağında bir şapka veya üzerimizde giysiler ile dolaşalım

-           cildimizde,  her hangi bir kaşıntı veya kızarıklık veya yanma olduğunda derhal doktorunuza başvurunuz.

 

 

 

 

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Emel Yılmaz

Uzm. Dyt. Emel YILMAZ, 1979 yılında Belçika'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerini O.L.Vrouw lyceum’de ‘Yunan-latince’ bölümünde bitirdikten sonra lisans eğitimini Bürüksel'de Beslenme ve Diyetetik bölümünde 2004 yılında tamamlamış ve Diyetisyen unvanı almıştır. Belçika’da yaklaşık 6 yıl çeşitli zayıflama, spor, diyabet merkezlerinde ve A sınıfı hastane ve kurumlarda görev yapmış olan Uzm. Dyt. Emel YILMAZ, 2009 yılında Belçika’da ‘Spor ve Beslenme’ bilimi üzerine master yapmıştır. Ayrıca klinik çalışmalarının yanı sıra Belçika'da birçok kuruma eğitim ve seminerler vermiş, UZA Üniversitesi Anvers Hastanesi'nde 2,5 yıl görev yapmıştır. Son olarak 2012 yılında Emsey Hastanesi Onkoloji Bölümü'nde Prof. Dr. Erkan Topuz ile birlikte çalışmalar yapmış olan Uzm. Dyt. Emel YILMAZ, 2014 yılında Ataşehir Dumankaya Flex’de kendi muayenehane ...

Etiketler
D vitamini neden gereklidir
Uzm. Dyt. Emel Yılmaz
Uzm. Dyt. Emel Yılmaz
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube