Varisler tedavi sonrası tekrar eder mi? neden tekrar eder ?

Varisler tedavi sonrası tekrar eder mi?  neden tekrar eder ?

Söylenebilecek ilk  ve de en doğru  cümle ‘' tekrar eden varis yoktur, yanlış veya eksik tedavi  edilmiş varis vardır''.

Toplumumuzdaki genel kanı varis tedavisinin şikayet ve görüntüyü düzeltmediği  gibi  hemen tekrar ettiğidir. Sırf bu sebeple   birçok insan yaşam kalitesini düşüren  ve birçoğunda da kötü görünüme sebep olan varislerle yaşamına devam etmektedir.

Öncelikle şunu ayırt etmek gerekir, varisin tekrar etmesi tedavi edilen bölgelerde yeniden varis oluşması veya  problemin devam  etmesidir. Sağlıklı damarların olduğu bölgelerde yeni varislerin oluşması varisin tekrar etmesi demek değildir.

Gerek iç varis olsun gerekse ciltte  görünen olsun varisler  doğru teşhis ve kişiye özel  tedavi planlaması  ile tamama yakın tedavi edilebilir. Renkli doppler ultrasonografi  olmaksızın  konulan teşhis, planlama ve tedaviler mutlaka başarısız olacaktır. Renkli doppler ultrasonografi eşliğinde yapılan planlamada hastaların damar yapısı, çapı, bağlantılarının varlığı, görüntüsü, ana ve yedek damar ilişkileri belirlenip haritalaması yapıldıktan sonra doğru tedavi yapıldığı taktirde  varis tekrar etmeyecektir.

Ülkemizde ve dünyada tedavi  sonrası  varise bağlı şikayetleri  devam eden hasta sayısı azımsanmayacak bir orandadır. Bunun en önemli sebebi kişiye ve damar yapısına özel bir tedavi planı yapılmaması ve tedaviyi uygulayan hekimler tarafından genellikle tek bir yöntem uygulanarak tedavi edilmesidir. Bir hastada bir yöntem kullanılabileceği gibi birkaç yöntemin  bir arada kullanılması gerekebilir. Tek başına uygulanan ve başarılı bir yöntem yoktur. Tedaviyi  uygulayacak olan hekimin iyi bir planlama yapması, hastanın damar yapısına uygun tedavi  yöntemlerini uygulaması ve bu yöntemlerin hepsinin uygulanmasında gereken deneyime sahip olması gerekir.

Doğru tedavi yapıldıktan sonra sağlam olan damarların korunması çok önemlidir. Bu konuda hastaya mutlaka yaşam tarzında yapacağı değişiklikler ve dikkat etmesi gereken kurallarla ilgili ayrıntılı bir eğitim verilmelidir. Tüm bu kurallara uyulduğu taktirde varislerin tekrar etmesi söz konusu değildir.

 

 

 

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Okan Dost

Op. Dr. Okan DOST, 1973 yılında Adana'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerini Adana'da tamamladıktan sonra 1990- 1996 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1997 yılında Çukurova Üniversitesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı'nda ihtisasına başlamış ve 2003 yılında eğitimini tamamlayarak Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı olmuştur. 2003 yılı itibariyle Adana ve Mersin'de devlet ve özel sektör olmak üzere pek çok klinikte Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı olarak görev yapmıştır. 2007 yılı sonrasında Damar Hastalıkları ve Varis üzerine çalışmalarını yoğunlaştırmıştır. Op. Dr. Okan DOST, ileri sertifikasyon programlarına katılarak Damar ve Varis Hastalıkları konusunda bilgi ve tecrübesini arttırmak adına modern tanı ve tedavi yöntemlerini sürekli takip etmiştir ve ha ...

Etiketler
Varisler tedavi sonrası tekrar eder mi
Op. Dr. Okan Dost
Op. Dr. Okan Dost
İstanbul - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube